opskrift smørrebrød stjerneskud

Smørrebrød: Få 6 lækre opskrifter på klassisk dansk frokost

Skandinavisk madkultur forbindes af udlændinge med ”smørrebrød” og det svenske ”smörgåsbordet”, som vi har overtaget og givet navnet ”det store kolde bord”. I Danmark var det fuldt udviklet omkring 1900. Almindeligvis er det kolde bord en frokost serveret som en buffet med kolde og lune retter.

Almindeligvis er det kolde bord en frokost serveret som en buffet med kolde og lune retter.

Det kolde bord indeholder traditionelt: sild, fisk og skaldyr, kødretter, salater eller grøntsagsretter, ost og frugt/dessert og brød og smør. Det kan være flere slags marinerede sild, stegte rødspættefiletter, rejer, røget ål med røræg, frika deller, tarteletter, pålægssalater, lun leverpostej med bacon, grønne salater, asparges, sprængt kød, spegepølse eller andre retter. Det afsluttes med ost, frugt og evt. dessert. Det hele serveres med rug- og hvedebrød, smør og krydderfedt. Der drikkes øl og snaps til alle retter.

Fisk før kød

Man spiser typisk retterne i en bestemt rækkefølge. Fisk før kød og koldt før varmt er basis-etikette, men ost dog efter det lune og før en evt. dessert og kaffe. Hvordan de forskellige sovser, pickles og andet tilbehør bruges til de enkelte retter, er noget for indfødte.

Den hvide frokostbog

Tørsleffs Husmoder Service udgav ”Det kolde bord” – den hvide frokostbog - i 1939 med 300 opskrifter på alt til koldt bord. Bogen er genoptrykt hele 45 gange, og Nationalmuseet forhandler den til 30 kr.

Det store kolde bord

Det kolde bord er en sammensætning af kolde og lune retter med brød. I Danmark nyder vi det typisk ved højtider som jul og påske. En del klassiske frokostrestauranter har også serveringen uden for højtiderne. Her får du de lækre opskrifter på smørrebrød, mængderne er angivet til 1 person og beregnet på, at man får alle serveringer. Velbekomme!

smoerrebrod-opskrift.jpg

SMØRREBRØD OG TARTELETTER

1 person

Arbejdstid: 45 min.

MARINEREDE SILD:

35 g marinerede sild

½ -1 skive groft rugbrød

10-15 g smør (eller krydderfedt)

1 blad grøn salat

2 løgringe

1 tsk. kapers

lidt bredbladet persille

  1. Læg stykker af sild på brød smurt med smør og salat.
  2. Drys sildemadden med løgringe, kapers og persille.

KARTOFLER, TOMAT OG ÆG MED MAYONNAISE:

75 g kolde kogte nye kartofler

½ tomat

½ hårdkogt æg

½ - 1 skive groft rugbrød (evt. med ca. 10 g smør)

35 g mayonnaise

1 tsk. purløg

  1. Læg skiver af kartofler, tomat og æg på rugbrød med mayonnaise, og drys med fintklippet purløg.

SKINKESALAT:

1 stor skive kogt røget skinke

25 g kogt gulerod

25 g fine grønne ærter

35 g mayonnaise

½ tsk. stærk sennep

1 tsk. karse

½ - 1 skive rugbrød (eller hvedebrød)

  1. Bland små stykker skinke og gulerod med ærter.
  2. Rør mayonnaise med sennep og fintklippet karse. Bland det hele sammen, og anret på brødet.

OST OG VINDRUER:

25 g fast ost (i bjælker)

35 g brie

25 g blåskimmelost

50 g vindruer

2-3 radiser

1 skive hvedebrød evt. smør

  1. Anret ost med vindruer og radiser.
  2. Servér med brød og smør.

TARTELETTER MED HØNS OG REJER:

2 tarteletter

50 g kogt hønsekød (eller kylling)

1½ dl sovs med fløde

25 g rejer (kogte, pillede)

2 duske frisk dild

Tilbehør: 1-2 blade grøn salat og citron

  1. Varm hønsekød med varm flødesovs.
  2. Tilsæt rejer og dild.
  3. Kom fyldet i varme tarteletter, og drys med dild.
  4. Giv salat og citron til.

Smuk som et stjerneskud

Foto: Thomas Hergaard
smoerrebroed-stjerneskud.jpg
Foto: Thomas Hergaard

Stjerneskud er en vaskeægte klassiker fra det danske smørrebrødskøkken. Når du tilbereder det med frisk fisk og gode råvarer, er det noget af det bedste - især med friske asparges og friskpillede rejer på toppen. Her får du Sandra Leigh Draznins lækre opskrift på et herligt stykke smørrebrød, det evigt populære stjerneskud:

Stjerneskud: Sådan laver du det populære stykke smørrebrød

2 personer

Arbejdstid: 30 min.

Koge/stegetid: 10 min

4 rødspættefileter

salt og peber

1 dl hvidvin

50 g mel

1 æg

50 g rasp

25 g smør

1-2 spsk. olie

Tilbehør:

2 store salatblade

3 spsk. mayonnaise

2 spsk. cremefraiche

6-8 friske asparges eller konserves

1 citron

1 tomat

2 skiver lyst brød eller rugbrød

150 g pillede rejer

lidt dild

evt. 1 lille glas kaviar

  1. Skyl og slyng salatbladene. Rør mayonnaisen med cremefraiche og smag til med 1 tsk. citronsaft, salt og peber.
  2. Rens friske asparges og damp dem møre i letsaltet vand i 3-4 min.
  3. Skær citronen i skiver eller både. Vask tomaten og skær den i både.
  4. Krydr fiskefileterne med salt og peber. Fold 2 af dem let sammen og læg den i en sauterpande med hvidvin. Damp dem ganske stille under låg i 3-5 min.
  5. Vend de sidste 2 fileter i mel blandet med salt og peber. Ryst overskydende mel af og vend dem i sammenpisket æg. Dryp af og vend dem i rasp. Steg dem gyldne på en pande med smør og olie i 2-3 min. på hver side.
  6. Rist brødet let og anret med salatblade og de to slags rødspættefileter. Kom mayonnaise-dressing, rejer og asparges ovenpå.
  7. Pynt med citron, tomat og dild og evt. 1 tsk. kaviar på hver anretning.