Smuk æbletærte med æbleroser og mørdejsblade
Brug julens lækre æbler i dejligt bagværk. Denne æbletærte smager både vidunderligt og er pyntet med fine æbleroser og mørdejsblade.
1 tærte til ca. 8 personer
Total:3 timer
Arbejdstid:1 time 30 minutter
Ingredienser
Mørdej:
- 100 g hasselnødder
- 250 g hvedemel
- 100 g flormelis
- 175 g koldt smør
- 1 lille æg (50 g)
Æblemos:
- 1 kg madæbler (f.eks. Belle de Boskoop)
- 1 dl vand
- 2 tsk. vaniljesukker
- 3 spsk. sukker
Æbleroser:
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. vand
- røde æbler (her er brugt 2 ingridmarie og 3 pigeoner)
Endvidere:
- evt. 1 sammenpisket æg
- 2-3 spsk. flormelis
Sådan gør du:
- Mørdej: Hak hasselnødderne meget fint i en foodprocessor. Tilsæt mel og flormelis, og kør det sammen. Tilsæt små stykker koldt smør, og kør det sammen til en "krymmeldej". Tilsæt ægget, og kør med pulse-knappen, til dejen akkurat samler sig. Del dejen i 1/3 og 2/3, klap dem ud til flade plader på et stykke plastfilm, pak dem ind, og sæt dem i køleskab i 1 time.
- Æblemos: Skræl og udkern æblerne, og skær dem i mindre stykker. Kog dem med vand under låg, til de brister (ca. 8 min.) Rør vaniljesukker i, og smag til med sukker. Kog igennem til en tæt mos, og bred den ud i et fad til afkøling.
- Tærtebund og blade: Pak den store pakke dej ud, læg et stykke film eller en opsprættet frysepose på dejen, og rul den tyndt ud med en kagerulle. Læg dejen i en tærteform, 26-28 cm. Prik den med en gaffel, og sæt den i fryseren i 15 min. Saml dejresterne, og sæt dem i køleskab. Rul den lille pakke dej og dejresterne ud, skær ud til pynteplade, og læg dem på bagepapir. Sæt dem i køleskab.
- Æbleroser: Bland citronsaft, honning og vand. Vask æblerne, halvér dem, og fjern kernhusene. Skær æblerne i meget tynde skiver - brugt evt. en mandolin, og læg dem ud på en bageplade med bagepapir. Pensl dem med citronblandingen, og bag dem i ovnen ved 115 grader i ca. 10 min., til de er bløde. Læg dem i rækker á 7-8 overlappende skiver, og rul dem sammen, så de ligner roser.
- Forbag tærtebunden i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min. Tag den ud, og læg æblemosen i tærtebunden. Stik roserne ned i æblemosen, og læg bladene omkring, så æblemosen er dækket af roser og blade.
- Pensl evt. dejbladene med sammenpisket æg, og bag tærten i 35-45 min., til bladene er gennembagte.
- Servér tærten lun eller afkølet, og pynt med sigtet flormelis.