Sprængt oksebryst med spidskål

Sprængt oksebryst med spidskål

Sprængt oksekød med stuvet spidskål er en rigtig herreret.

(6 personer)

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Saltning: 3 døgn
  • Kogetid: ca. 2 timer
  • Fryse-egnet
  • 2 kg oksebryst
  • Saltlage:
  • 500 g salt
  • 100 g sukker
  • 2½ liter vand
  • Kogning:
  • 1½ liter vand
  • 6 hele peberkorn
  • 1 porre (delt)
  • 2 gulerødder (delte)
  • suppevisk (af porretop, 1 lille bdt. persille og 2 laurbærblade)
  • Stuvet spidskål:
  • 2 små spidskålshoveder
  • 3 spsk smør
  • 4 spsk mel
  • 2 dl af kogevandet
  • 1 dl mælk
  • ½-1 dl fløde (evt. piske)
  • salt og peber
  • revet muskat
  • Endvidere:
  • høvlet peberrod og hakket persille

  1. Kog lagen sammen og lad den svale. Hæld saltlagen over kødet og lad det ligge i tre døgn i køleskab.
  2. Kom det saltede kød i en gryde, hæld vand på. Bring det til kogepunktet og skum. Tilsæt hele peberkorn, grønsager og suppevisk.
  3. Lad kødetkoge, til det er så mørt, at benene nemt kan tagesud.
  4. Spidskål: Skær kålhovedet i kvarte og kog det i letsaltet vand i 5 minutter.
  5. Smeltsmørret i en gryde og rør det sammen medmelet. Spæd med 2 dl af kogevandet fra kålen samt koghed mælk og fløde. Tilsæt væden lidt ad gangen, så stuvningenikke bliver klumpet.Smag til med salt,peber og revet muskat.
  6. Vend kålen i stuvningen og servér den til kødet.Lidt høvlet peberrod på kødet og hakket persille på kålen bådesmager dejligt og sergodt ud.