Stikkelsbærtærte med makroner og marengs
Stikkelsbærrene er både syrlige og søde, og rigtig gode i denne dejlige tærte med fløjlsblød marengs. Her får du den lækre opskrift på en skøn sommertærte med stikkelsbær:
1 tærte til ca. 8 personer
Mørdej:
- 225 g hvedemel (gerne kagemel)
- 50 g flormelis
- ¼ tsk. salt
- 100 g blødt smør
- 1 æg
- evt. 2-3 spsk. iskoldt vand
- 750 g stikkelsbær (røde eller grønne)
- ½ citron (øko)
- 100 g sukker
- 2 spsk. majsstivelse
- ½ dl vand
- 1 tsk. vaniljesukker
- 3 æggehvider (1 dl)
- 150 g sukker
- 1 tsk. citronsaft
- 100 g makroner
Sådan gør du
- Mørdej: Bland mel, flormelis, salt og smør sammen til en smuldredej med en håndmikser. Tilsæt æg og evt. vand, og kør dejen hurtigt sammen.
- Form dejen til en kugle, pak den ind, og sæt den i køleskabet i 30 min.
- Stikkelsbærfyld: Skyl og nip bærrene, og bland dem med fintrevet citronskal, citronsaft, sukker, majsstivelse, vand og vaniljesukker i en gryde. Kog igennem under omrøring, til de begynder at briste (3-5 min.). Hæld kompotten i en skål, og afkøl.
- Rul mørdejen ud på et meldrysset bord, og læg den i en tærtebund (22-24 cm).
- Læg et stykke bagepapir på dejen, fyld op med tørrede bønner el. lign, og forbag tærtebunden “blindt” i 15 min. ved 180 grader.
- Fjern indlægget i tærtebunden. Knus makronerne groft, og bred dem ud på tærtebunden.
- Læg stikkelsbærfyldet ovenpå, og bag tærten i 20-25 min. Afkøl.
- Marengs: Vej sukkeret af i et ovnfast fad, og varm det i den slukkede ovn. Hæld æggehviderne i en stor skål, og pisk det varme sukker i med en håndmikser. Bliv ved med at piske, til det bliver en luftig og sej marengsmasse, der kravler op af piskerisene. Pisk citronsaft i.
- Fordel marengsmassen over tærten, og ”brænd” den med en gasbrænder eller under grillen i ovnen.