Stor chokoladekage

To festlige dessertkager med chokolade

En stor fyldig chokoladekage eller små chokoladekager med bær er fristede bud på kagedessert. Her får du opskrifterne på to slags lækker chokoladekage, som du kan servere til dessert eller til eftermiddagskaffen. Den store chokoladekage er lagt sammen med friskt abrikosfyld og flot pyntet med chokoladesnirkler og de små lækre chokoladekager kan du servere med en frisk bærkompot til. Se her, hvordan du bager to lækre slags chokoladekage:

10

Total:1 time 30 minutter

Arbejdstid:45 minutter

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Bagetid: ca. 45 min.
  • Fryse-egnet
  • (8-10 stk.)
  • Til den store chokoladekage skal du bruge:
  • 150 g blødt smør
  • 200 g sukker (2 1/2 dl)
  • 150 g mørk chokolade
  • 6 æg (mellem)
  • 120 g mel (godt 2 dl)
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • Fyld:
  • 1 dl abrikosmos
  • Glasur:
  • 125 g chokolade
  • 50 g flormelis (1 dl)
  • 50 g smør
  • 1 spsk vand
  • Pynt:
  • 50 g flækkede mandler og chokoladepynt
  • Til de små chokoladekager skal du bruge:
  • Arbejdstid: 40 min.
  • Bagetid: 15-20 min.
  • Fryse-egnede
  • (6 stk.)
  • 200 g mørk chokolade
  • 50 g smør
  • 4 æg (mellem)
  • 75 g sukker (knap 1 dl)
  • 2 spsk mel
  • 2 spsk mandler (finthakkede)
  • Tilbehør: flormelis og bærkompot

Stor chokoladekage:

  1. Rør det blødgjorte smør med halvdelen af sukkeret.
  2. Smelt chokoladen over svag varme eller over vandbad. Rør den i smørmassen. Pisk eller rør æggeblommerne i.
  3. Pisk æggehviderne stive og pisk resten af sukkeret i lidt ad gangen.
  4. Bland vaniljesukker og bagepulver i melet. Rør det i dejen med halvdelen af de piskede æggehvider. Vend den sidste portion af hviderne i.
  5. Kom dejen i en velsmurt springform (22 cm i diameter) og bag kagen på næstnederste rille i ovnen ved 175-180 grader i 45 min.
  6. Lad kagen svale lidt, inden en tages ud. Skær kagen igennem pa tværs og fordel halvdelen af abrikosmarmeladen herpå. Læg kagen sammen, og kom resten af abrikosmarmeladen over.
  7. Glasur: Smelt chokoladen ved svag varme. Tag den fra varmen og rør flormelis og smør i lidt ad gangen. Kom til sidst vand i.
  8. Kom chokoladeglasur over kagen og på siderne, gerne i bølger og striber.
  9. Når glasuren er stivnet, pyntes med flakkede mandler og chokoladefigurer (se herunder).
  10. Der kan evt. serveres flødeskum til.
  11. Chokoladefigurer: Smelt 150 g chokolade, og lad den svale lidt, inden den kommes i en lille plastpose. Klip et lille hul i en spids af posen. Aftegn cirkler på bagepapir. Sprøjt nu chokoladen i cirkler eller blomster inden for det aftegnede felt. Lad chokoladen stivne helt, før den forsigtigt løsnes med en lille spids kniv.

Små chokoladekager

  1. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den med smørret over svag varme.
  2. Pisk æggeblommer og sukker godt sammen og bland den smeltede chokolademasse i. Bland mandler i melet og vend det i.
  3. Pisk æggehviderne stive og fold dem i til sidst.
  4. Kom chokolademassen i smurte portionsforme og bag kagerne ved 200 grader i 15-20 min. De hæver en del, men falder lidt, efter de er taget ud af ovnen – det skal de.
  5. Serveres gerne lune med flormelisdrys og bærkompot.
  6. Bærkompot: Kog først en sukkerlage af 3 dl vand og 2 dl sukker i 15 min. Kom 250 g bær i, f.eks. brombær, eller hindbær. Lad dem simre i lagen 3-4 min. Lad dem blive kolde i lagen.