Studenterkørsel - mad til studenterne

Studenterkørsel: 7 gode råd & 28 skønne opskrifter til den store dag

Hvert år fyldes gadebilledet med unge glade studenter, der endelig kan skifte flere års slid og slæb over bøgerne ud med den længe ventede (og velfortjente) studenterkørsel. Og er du så heldig, at de glade unge mennesker lægger vejen forbi dig, så har du sikkert spurgt dig selv: Hvad skal man servere for studenterne?

Det er der mange gode bud på – og her får du vores bedste råd og opskrifter til et vellykket stop på ruten for de glade nyudsprungne studenter.

Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken gennem 24 år, giver dig her sine gode bud på, hvordan besøget af studenterne bliver vellykket. Først og fremmest skal du tage højde for:

1. Der er (næsten) ALTID for meget mad

"Det første man skal huske på er, at studentervognen skal besøge mellem 20-30 hjem alt efter klassens størrelse. Alle steder behøver derfor ikke servere mængder svarende til at skulle mætte alle på én gang. Der skal være nok til alle, men portionerne skal ikke udgøre et helt måltid. Det er derfor en god ide at anrette i små portioner i glas eller andre mundrette bidder.

Et godt bud kunne være sliders, pretzels og minitærter - både til de sultne gæster og de glade studenter, der kigger forbi. Få opskrifterne her

2. Hvilket nummer på ruten er din student?

Det næste er, at man skal tage højde for, hvornår på ruten man får besøg, siger Tove Færch, og fortsætter:

"Den første håndfuld stop på listen kan fokusere på, at de unge mennesker får en morgenmad eller frokost til at lægge en god bund for den videre tur – eksempelvis med små sandwich, tortillawraps eller små tapasanretninger. Er man midt på ruten, er de unge ofte blevet mætte og kan derfor have brug for at kunne slukke tørsten i andet end alkohol – her kan bærsmoothies eksempelvis være et hit, fordi de er friske og læskende."

3. Det skal være nemt – og hurtigt

På dagen for studenterkørslen har de glade unge mennesker mange steder, de skal nå at komme forbi, så hovedreglen for maden skal være: Keep it simple! Server maden i små anretninger, f.eks. små sandwiches, pindemadder og mini-wraps og husk at hælde f.eks. smoothies og drinks op i glassene, så alt er parat, når de unge mennesker kommer hvirvlende. "Det er en god idé at holde det nemt, enkelt og mundret. Serverer du kage, så skær stykkerne ud på forhånd. Skænk smoothies eller lemonaden op i glas, inden studenterne ankommer. På den måde kan studenterne nemt snuppe en bid mad og drikke og bruge tiden på at skåle og få en snak med hinanden og værterne på de enkelte stop." siger Tove Færch.

4. Husk både det søde – og det salte

Kombiner det søde og det salte. Er det en varm dag, kan de unge mennesker godt trænge til lidt salt, f.eks. chips, nødder og salte mandler og omvendt gør en lille bid kage også godt sidst på eftermiddagen, hvor batterierne måske trænger til lidt genopladning.

5. Sørg for at maden kan spises stående

Det tager tid at få alle de glade og måske en anelse overrislede unge mennesker ind og ud ad døren. Og skal de så tillige bænkes om et bord, går der hurtigt tid med det også. Så sørg for at alt maden er stillet frem og kan nydes stående, inden studenterne igen er på farten.

6. Husk drikkevarer – også dem UDEN procenter

"Et andet godt råd er at servere andre drikkevarer end kun dem med procenter. Det kan være saft, sodavand og milkshakes – eller vand med mynte og citron. Hvis man kaster sig ud i at lave drinks, så sørg for ikke at lave dem alt for stærke – studenterne skulle nødig blive slået helt omkuld, fordi de ikke var klar over, at velkomstdrinken svarede til to genstande," siger Tove Færch.

Prøv f.eks. disse skønne alkoholfri drinks: Sangria, mojito & cider

7. Forbered mad og drikke på forhånd...

... så du kan bruge tiden sammen med studenterne fremfor i køkkenet. "Tilbage er der vist kun at sige held og lykke – og husk at nyde det," afslutter Tove Færch.

Syv gode råd til, hvad du kan servere for de besøgende studenter:

1. Undersøg hvornår på ruten, studentervognen kommer på besøg og planlæg serveringen derefter.

2. Server maden i små anretninger. Eksempelvis i små glas eller som fingermad, så det er nemt at spise.

3. Kombiner det søde og det salte. Server eksempelvis frugt, kage, chips og saltede nødder.

4. Hold serveringer helt enkle. Studenterne skal besøge hele klassen, så vær ikke nervøs for, at de ikke bliver mætte.

5. Sørg for at maden kan spises stående.

6. Forbered mad og drikke på forhånd, så du kan bruge tiden sammen med studenterne fremfor i køkkenet.

7. Husk drikkevarer – også dem uden procenter.

Kilde: Karolines Køkken