Studenterkørsel: 7 gode råd & 28 skønne opskrifter til den store dag
Hvert år fyldes gadebilledet med unge glade studenter, der endelig kan skifte flere års slid og slæb over bøgerne ud med den længe ventede (og velfortjente) studenterkørsel. Og er du så heldig, at de glade unge mennesker lægger vejen forbi dig, så har du sikkert spurgt dig selv: Hvad skal man servere for studenterne?
Det er der mange gode bud på – og her får du vores bedste råd og opskrifter til et vellykket stop på ruten for de glade nyudsprungne studenter.
Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken gennem 24 år, giver dig her sine gode bud på, hvordan besøget af studenterne bliver vellykket. Først og fremmest skal du tage højde for:
1. Der er (næsten) ALTID for meget mad
"Det første man skal huske på er, at studentervognen skal besøge mellem 20-30 hjem alt efter klassens størrelse. Alle steder behøver derfor ikke servere mængder svarende til at skulle mætte alle på én gang. Der skal være nok til alle, men portionerne skal ikke udgøre et helt måltid. Det er derfor en god ide at anrette i små portioner i glas eller andre mundrette bidder.
Et godt bud kunne være sliders, pretzels og minitærter - både til de sultne gæster og de glade studenter, der kigger forbi. Få opskrifterne her
2. Hvilket nummer på ruten er din student?
Det næste er, at man skal tage højde for, hvornår på ruten man får besøg, siger Tove Færch, og fortsætter:
"Den første håndfuld stop på listen kan fokusere på, at de unge mennesker får en morgenmad eller frokost til at lægge en god bund for den videre tur – eksempelvis med små sandwich, tortillawraps eller små tapasanretninger. Er man midt på ruten, er de unge ofte blevet mætte og kan derfor have brug for at kunne slukke tørsten i andet end alkohol – her kan bærsmoothies eksempelvis være et hit, fordi de er friske og læskende."
3. Det skal være nemt – og hurtigt
På dagen for studenterkørslen har de glade unge mennesker mange steder, de skal nå at komme forbi, så hovedreglen for maden skal være: Keep it simple! Server maden i små anretninger, f.eks. små sandwiches, pindemadder og mini-wraps og husk at hælde f.eks. smoothies og drinks op i glassene, så alt er parat, når de unge mennesker kommer hvirvlende. "Det er en god idé at holde det nemt, enkelt og mundret. Serverer du kage, så skær stykkerne ud på forhånd. Skænk smoothies eller lemonaden op i glas, inden studenterne ankommer. På den måde kan studenterne nemt snuppe en bid mad og drikke og bruge tiden på at skåle og få en snak med hinanden og værterne på de enkelte stop." siger Tove Færch.
4. Husk både det søde – og det salte
Kombiner det søde og det salte. Er det en varm dag, kan de unge mennesker godt trænge til lidt salt, f.eks. chips, nødder og salte mandler og omvendt gør en lille bid kage også godt sidst på eftermiddagen, hvor batterierne måske trænger til lidt genopladning.
5. Sørg for at maden kan spises stående
Det tager tid at få alle de glade og måske en anelse overrislede unge mennesker ind og ud ad døren. Og skal de så tillige bænkes om et bord, går der hurtigt tid med det også. Så sørg for at alt maden er stillet frem og kan nydes stående, inden studenterne igen er på farten.
6. Husk drikkevarer – også dem UDEN procenter
"Et andet godt råd er at servere andre drikkevarer end kun dem med procenter. Det kan være saft, sodavand og milkshakes – eller vand med mynte og citron. Hvis man kaster sig ud i at lave drinks, så sørg for ikke at lave dem alt for stærke – studenterne skulle nødig blive slået helt omkuld, fordi de ikke var klar over, at velkomstdrinken svarede til to genstande," siger Tove Færch.
Prøv f.eks. disse skønne alkoholfri drinks: Sangria, mojito & cider
7. Forbered mad og drikke på forhånd...
... så du kan bruge tiden sammen med studenterne fremfor i køkkenet. "Tilbage er der vist kun at sige held og lykke – og husk at nyde det," afslutter Tove Færch.
Snacks til studenterne
-
Lækre hjemmebagte pølsehorn med fuldkorn
-
Tre slags sunde chips: Søde kartoffelchips, rødbedechips og grønkålschips
-
Pølsehorn de luxe
-
Grønne asparges med sprød serranoskinke og aïoli
-
Lækre frugtspyd på myntestilke
-
Bønnedip og basilikumcreme med grønt
-
Butterdej med figen-tapenade fyld
-
Pinzimonio – sprøde grøntsager med olivenolie
-
Grissini med sorte oliven
-
Minimuffins med gedeost og salvie og sage margarita
-
Krydrede nødder
-
Kryddermandler
-
Tortillawraps med kylling
-
Hjemmelavede tortillachips med peanutsalsa
-
Hjemmelavede tacos med 2 slags fyld
-
Gyoza: små wrappers med fyld
Lækre drinks til studenterne
-
Velkomstdrink: Bobler med ingefær, citrus og mynte
-
Champagnemojito
-
Champagne cocktail
-
Velkomstdrink: Bellini og sprøde brød med lakse-tatar
-
Skøn drink: Aperol Spritz
-
Melon-daiquiri med jordbær
-
Sommerens lækreste rabarberbrus
-
Mild og læskende: Green apple tea
-
Den skønneste Mojito Granita
-
Frisk citrus-spritzer med Aperol
-
Sød sommerdrik: Hvid sangria
-
Iskold rabarbermojito