Suppe med græskar

Suppe med græskar, æble og chili

Se her, hvordan du kan lave den skønneste suppe, hvor den stærke chiliolie giver godt modspil til den søde efterårssmag af græskar og æbler. Opskriften er fra den nye kogebog fra River Cottage, Tre gode ting.

4

Ingredienser

  • 1 kg græskar, for eksempel butternut
  • 5-6 fed hvidløg med skal, knuste
  • 8-12 salvieblade (valgfrit)
  • 3 spsk rapsolie, solsikkeolie eller olivenolie
  • 500 g syrlige spiseæbler, for eksempel coxorange, guldborg eller rød gråstener
  • 7 dl hønsebouillon eller grønsagsbouillon
  • havsalt og friskkværnet sort peber
  • Til chiliolie:
  • 6 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • ½ tsk tørrede chiliflager
  • 1 stort nip sød eller røget paprika
  • ½ fed hvidløg, skåret i skiver

SÅDAN GØR DU

  1. Varm ovnen op til 190˚. Skær græskarret i smalle både og grav frø og ribber ud med en ske. Kom bådene i et ovnfast stegefad med skindsiden nedad. Drys knust hvidløg over bådene. Riv eventuelt salviebladene itu med fingrene – du må gerne klemme på dem, så smag og duft frigives – og fordel dem over græskarstykkerne. Dryp med olie og krydr med salt og peber.
  2. Sæt fadet i ovnen og bag græskarret 40 minutter. Tjek, når der er gået 25 minutter, om salviebladene er begyndt at forkulle – så skal de tages ud, men gemmes.
  3. Lav imens chiliolien: Varm forsigtigt olivenolie, chiliflager, paprika og hvidløg op i en lille gryde ved lav varme 3-4 minutter. Olien skal kun boble svagt – lige nok, til at chilismagen afgives til den. Stil olien til side, til den skal bruges.
  4. Når græskarstykkerne næsten er bagt færdige, skræller du æblerne, fjerner kernehusene og deler æblerne i kvarte, som du skærer over en gang til. Når græskarstykkerne har fået 40 minutter, fjerner du salviebladene (hvis du ikke allerede har gjort det) og kommer i stedet æblerne i stegefadet. Vend dem rundt og sæt fadet tilbage i ovnen i 20 minutter. Nu bør græskarstykkerne være møre og karamelliserede og æblerne meget bløde.
  5. Klem de bagte hvidløgsfed ud af skallerne og kom dem i en blender (kasser brændte stumper). Tilsæt æblerne. Skrab græskarkødet af skindet og kom også det i blenderen. Hvis det er væde tilbage i fadet, hældes den også i blenderen sammen med de gemte salvieblade. Tilsæt 4 dl bouillon og blend det til en tyk, cremet suppe. Tilsæt eventuelt mere bouillon, hvis du synes, suppen er blevet for tyk. Det afhænger af, hvilken græskartype du har brugt. Butternut er temmelig våd, mens mange andre græskartyper er mere tørre.
  6. Kom suppen i en gryde og varm den op. Smag til og krydr med salt og peber. Server suppen i varme skåle og dryp med chiliolie. Du kan eventuelt drysse med lidt finhakket hvidløg og/eller chili.