Surdej til rugbrød og franskbrød
1
Ingredienser
- 1 dl vand
- 2 spsk rugmel
- 2 spsk hvedemel
- 1 spsk øko yoghurt
Sådan laver du surdej
- 1. Bland alle ingredienserne i et patentglas, som kan rumme ca. en halv liter og lad det stå et døgn ved stuetemperatur.
- 2. Næste dag tilsætter du en halv dl vand og 1 spsk rugmel og 1 spsk hvedemel – og lader det stå til næste dag.
- 3. På tredjedagen tilsætter du 1 dl vand og 100 g hvedemel, og lader surdejen stå endnu et døgns tid. Nu skulle den gerne lugte syrligt og være begyndt at danne små luftbobler. Du kan nærmest fornemme, at den bobler energisk og levende.
- 4. Tag nu den mængde fra, du skal bruge i opskriften og erstat med nogenlunde samme mængde vand og hvede- eller rugmel, således får surdejen hele tiden ny næring at arbejde med, og holder sig i gang.
- Tip:
- Hvis din surdej står for længe, vil den skille sig i en mørk, brunlig væske foroven, og en tyk, grålig masse i bunden. Du kan genoplive surdejen ved at tage 1 spsk af det grålige bundfald og røre op med ca. 1 dl vand og 1,5 dl mel og lade blandingen stå ved stuetemperatur et døgn. Tag en fjerdel fra, og kasser resten og gentag processen en gang til – så vil du se, at surdejen igen begynder at boble og blive aktiv.