Franskbrød: Verdens bedste brød
Dejen til dette brød skal ikke æltes, da den lange hævetid får dejen til at udvikle de seje glutentråde som giver et luftigt og sejt brød.
1 stort brød
Total:15 timer 30 minutter
Ingredienser
- Verdens bedste brød
- Du kan sagtens erstatte en tredjedel af den hvide, fine mel med en grovere meltype.
- Arbejdstid: 5 – 10 min.
- Hævetid: ca. 14 timer
- Bagetid: ca. 1 time
- 1 lille klump gær på størrelse med en ært.
- 7,5 dl vand
- 2 spsk salt
- 200 g durummel
- 800 g hvedemel
Sådan laver du franskbrød
- Rør gær og salt ud i vandet og tilsæt derefter durummel og hvedemel. Rør dejen løseligt sammen, og lad den hæve overdækket i skålen i mindst 12 timer ved stuetemperatur. Form dejen til en "løs" kugle på et meldrysset bord, og lad den hæve yderligere 1 ½ - 2 timer i en meldrysset skål. Tænd ovnene på 250 grader og anbring din støbejernsgryde med låget i ovnen.
- Den skal stå i 30 minutter for at blive helt igennem glohed. Lemp nu dejen ned i den varme gryde/stegeso. Drys evt. med lidt mel i bunden for at være helt sikker på brødet ikke sidder fast, sæt låget på med det samme og bag brødet i 45 minutter. Tag derefter låget af og bag brødet yderligere i 15 min eller indtil det er smukt mørkt-gyldent i skorpen. Tag brødet ud af ovnen og vip det ud af gryden og lad det køle af på en rist.