Julegave: bøger

Her er gaven, der bliver ved med at give

Julen er ikke kun hjerternes fest – det er også dilemmaernes. For hvad skal vi give vores nærmeste, der enten har alt eller beder os om at være opfindsomme? Svaret er en bog. Vi har samlet de bedste til din kæreste, veninde, søster, mor og far.

Her er gaven, der bliver ved med at give:

Din kæreste

Selv om du måske håber, at din kæreste sprænger det aftalte gaveloft og giver dig en lille blå æske fra Tiffany’s, kan du jo score point ved at give dem noget at tænke over og tage med sig ind i det nye år.

Bog 7.jpg

Kort over Paradis af Knud Romer, Lindhardt og Ringhof, 300 kr.

Knud Romer burde være lægeordineret livsmedicin for alle og obligatorisk læsning for mænd, der har brug for andet og mere end nye perspektiver på moderne ledelse. Kort over Paradis er Knud Romers anden roman, som er udkommet 12 år efter hans voldsomme og virkningsfulde debut, Den som blinker er bange for døden.

Den var værd at vente på. Du får lyst til at læse med over skulderen, når forfatteren bittersødt og brutalt beskriver minder og personlig deroute, sorg og stoffer, reklameverdenens kulisseliv og virkelighedens psykiske forfald.

Bog 6.jpg

Solar af Theis Ørntoft, Gyldendal, 250 kr.

Når flæskestegen er spist og endnu en pose krøllet gavepapir er kørt på genbrugspladsen, er det måske tid til selvransagelse og et andet perspektiv på vores stedmoderlige omgang med moderjord.

For de kommende generationer skal desværre rydde op efter mere end blot en enkelt juleferie med for meget mad, vin og gaveoverflod. Theis Ørntoft leverer rystende stof til mareridt og forbrugsstop med romanen Solar, årets intellektuelle undergangsfortælling, der blev anbefalet af såvel politisk vækkede meningsdannere som introverte boganmeldere, da den udkom først på året.

Den dystopiske romandebut er en omvendt dannelsesrejse, der minder os om, at dommedag ikke ligger ude i en fjern fremtid, men venter få årtier væk, hvis ikke vi stopper op, står sammen, skærer ned på overforbruget og op for samfundssindet.

Din veninde

Den kun 27-årige forfatter Sally Rooneys medrivende og intellektuelt indbydende debutroman Samtaler med venner portrætterer venskabet og kærlighedshistorien mellem de to unge kvinder Bobbi og Frances.

Bog 5.jpg

Samtaler med venner af Sally Rooney, Rosinante, 300 kr.

De var kærester, da de gik på universitetet i Dublin, men er nu kunstneriske partnere, der optræder med poetryslam og feministiske samfundskommentarer og charmerer den intellektuelle, irske elite. Til en oplæsning møder de Nick og Melissa, som er et smukt og berømt, efterstræbt og anerkendt par. Men de er også frustrerede i deres parforhold og professioner, og deres hverdagslige rutiner bliver vendt op og ned i mødet med Bobbi og Frances, der ikke bare bliver genstand for Melissas fotografiske gengivelser, men også for parrets begær og slet skjulte kurtisering.

Har du også talt med dine veninder om, at de krav, der bliver stillet til jer, er urimelige og uoverkommelige? At vi som den første generation af kvinder skal få både familie-, karriere-, uddannelses- og udlængsels-kabalen til at gå op? Forventningens glæde bliver hurtigt den tungeste byrde, når det ikke er egne forventinger, der skal indfries, men derimod forældrenes. Det ved Merete Pryds Helle, der er opvokset i 70’erne, hvor ungdommen blev indoktrineret med ideen om, at verden lå for deres fødder, den sociale arv kunne brydes, og vejen til lykke gik gennem uddannelse til læge eller ingeniør.

Bog 8.jpg

Vi kunne alt af Merete Pryds Helle, Lindhardt og Ringhof, 300 kr.

Vi kunne alt er er en selvstændig fortsættelse af Merete Pryds Helles prisvindende roman Folkets skønhed og foregår i forstadens parcelhuskvarter, hvor der bag hækken lurer sygdom og druk, skamfuld pubertetskærlighed og et uoverkommeligt voksenansvar, der blindt læsses over på unge smalle skuldre. Læs den sammen med din veninde eller hver for sig, og mind hinanden om, at hvis I ikke kan regne med samfundet, ‘de voksne’ eller jeres forældre, så kan I i hvert fald være der for hinanden.

Din søster

Må man udlevere sin familie, sin baggrund og sin personlige fortvivlelse? Hvis man gør det så morsomt, ufordømmende og kærligt registrerende som Thomas Korsgaard, er svaret ja. Og derfor er hans seneste stærke og sørgmuntre bog En dag vil vi grine af det den oplagte gave til din søster, der er vild med virkelighedslitteratur og hverdagsdrama.

Bog 4.jpg

En dag vil vi grine af det af Thomas Korsgaard, Lindhardt og Ringhof, 250 kr.

Bogen er den effektive opfølger til debutromanen Hvis der skulle komme et menneske forbi, hvor vi fortsat følger hovedpersonen Tue og hans erfaring med ensomhed og vold og voksne, der ikke rigtig magter at være forældre, men også pletter af håb og sølvkanter på Skives grå skyer.

Hvis din søster er vild med klassikere generelt og psykologiske dramaer specifikt, vil hun elske Min kæreste elskling af den amerikanske debutant Gabriel Tallent. Allerede samme år, som romanen udkom blev den solgt til udgivelse i 29 lande og omtalt som årets roman i The New York Times, og efter endt læsning vil din søster vide hvorfor.

Bog 3.jpg

Min kæreste elskling af Gabriel Tallent, Hr. Ferdinand, 300 kr.

Bogen kunne minde om en moderne version af Harper Lees legendariske roman Dræb ikke en sangfugl. Vi præsenteres for den 14-årige Turtle Alveston, der efter moderens død bor alene med en utilregnelig og dominerende far, som ikke alene vil bestemme over sin datters liv men også være centrum i det. Og den loyale datter føjer ham. Lige indtil hun møder den lidt ældre Jacob, der ikke alene charmerer hende med humor og manerer, men som også kan se hendes sande jeg – og se igennem hende.

Din far

Der er så meget, vi gerne vil tale med vores fædre om. Minder fra barndommen, som vi vil genopleve gennem deres briller. Og så er der samtalerne om den forventningsfulde fremtid eller den tabubelagte død, der måske nok trænger sig på, men som er svære at indlede.

Bog 9.jpg

Lone Star af Mathilde Walter Clark, Politikens Forlag, 300 kr.

Forær din far Mathilde Walter Clarks seneste roman – autofiktion, fædrefortælling, den er det hele! – Lone Star, og læs bogen samtidig med ham. Romanen beskriver forfatterens egen historie om en fjern far, der lever i Texas, om angsten for at miste vigtige brudstykker af sin egen barndomshistorie, og om den roadtrip, de tager sammen – gennem deres egen livsfortælling og Texas’ historie.

Ryster din far også på hovedet over, at du netop har gennemført din første 10K og delt tid og rute på din insta-stories? Og at du måske endda leger med tanken om at løbe en halvmaraton? Så forær ham Anders Legarth Schmidts rørende Jeg løber. Bogen startede som en blog på Politikens hjemmeside, men teksterne står endnu stærkere, når de er samlet i en kronologisk fortælling om forfatteren, der mister sin seksårige datter Ellen efter to års grufuld kræftsygdom.

Bog 1.jpg

Jeg løber af Anders Legarth Schmidt, Politikens Forlag, 250 kr.

Bogen beskriver det ganske særlige ved at løbe og motionsformens iboende terapeutiske virkning. Løb behøver nemlig ikke være en virkelighedsflugt eller handle om, hvor hurtigt vi kan løbe 5 km. Tværtimod. Anders Legarth Schmidt viser, hvordan de ensomme løbeture fungerede som faste lyspunkter midt i tabets mørke, hvor enkeltheden i at sætte det ene ben foran det andet ikke alene frisætter endorfiner, men også dystre tanker, følelsen af afmagt og den sorte uforsonlige sorg.

Din mor

I juleferien fortjener din hårdt prøvede mor en pause og et grin. Og det skal hun have i selskab med Karen Thisted og Hella Joof, som på ukrukket og selvudleverende vis har samlet deres tanker om livets finurligheder, ofre, overraskende glæder og det hav af tårer, der uvægerligt følger med i et liv, hvor de begge har turdet stikke næserne langt frem og lade armbevægelserne brede sig over karriereskift og kønskampe.

Bog 10.jpg

Bryster skal hoppe når man hikker af Hella Joof og Karen Thisted, Politikens Forlag, 300 kr.

For som Hella Joof siger om bogen: “Vi har begge to været helt nede og spise op, og der er så meget gråd i os også. Dem med de store armbevægelser og dem, der buldrer og råber højest, er jo også meget ofte dem, der er mest ulykkelige.” Karen Thisted supplerer: “Det er rigtigt. Og alt det skal vi i hvert fald også snakke om. Vi må turde dele ud af arvesølvet.”

Din mor er måske nået den alder, hvor hun ikke altid føler sig forstået af sine veninder eller af sine børn, så måske du skulle forære hende en ny bedste veninde. Én, der forstår, fordi hun har været der selv. Nora Ephron er noget nær det tætteste, man kommer på en national amerikansk heltinde og sandsigerske om amerikansk samtidskultur og har skrevet nogle af popkulturens vigtigste filmklassikere som Da Harry mødte Sally, Søvnløs i Seattle og You’ve Got Mail. Og så er hun den skarpe hjerne bag vittige citater som “When your children are teenagers, it’s important to have a dog so that someone in the house is happy to see you.”

Bog 2.jpg

The Most of Nora Ephron af Nora Ephron, Black Swan, 119 kr.

I den fine antologi The Most of Nora Ephron er der samlet et rigt men overskueligt udvalg af hendes vigtigste temaer og stærkeste tekster. Og hun kommer vidt omkring: fra journalistik og feminisme til nytårsforsæt og afskeden med teflonpander. Der er en søstersolidarisk hyldest til Hilary Clinton, en opsang til hvide mænd og en sjæleven til din mor.