Pernille Teisbæk

Her er løsningen til dig, der ønsker fyldigere læber

Kan det lade sig gøre at få store, smukke læber uden nogen form for indgreb. Ja og nej. Læs med her om den nye læbemaske, der har Restylane-egenskaber og hvorfor det faktisk ikke er så unaturligt at få skudt lidt ekstra krudt i læberne med en nål.

Hvem husker ikke, da internettet nærmest gik ned dengang Kylie Jenner på mirakuløs vis og natten over, havde knækket koden til at få større læber naturligt? Det var så såre simpelt: man skulle bare finde sin indre femårige frem og sætte et glas – helst så lille som muligt – op til munden, på en eller anden måde få proppet læberne ind i hullet og suge ALT hvad man kunne. Et voila. Større læber på et øjeblik.

Eller, viste det sig, foretage et besøg på samme skønhedsklinik som resten af familien Kardashian/Jenner. Men mængden af unge piger, der sugede sig gul og blå omkring munden til deres læber var ved at sprænges, taler sit tydelige sprog: Vi vil gerne have store, fyldige, smukke, sensuelle læber. Nogle mere (u)naturlige end andre, men ikke desto mindre så er læberne et af de features i vores ansigt, som tiltrækker allermest opmærksomhed. Ofte kan hele vores sindstilstand aflæses på mundens udtryk. Og så gør det jo heller ikke noget, hvis nogen gider kysse på dem.

Nej tak til Kylie-metoden

Læberne består blandt andet af blodkar, nerver, omkringliggende muskler, sukkermolekylet hyaluron, proteinet collagen og slimhinder. Med alderen falder niveauet af hyaluron og collagen, der ellers er med til at holde læberne fyldige, fugtet og spændstige.

Der kan være masser af grunde til, at man ønsker, at ens læber bliver korrigeret. Det kan være alt lige fra størrelse til asymmetri eller alderen, der trækker mundvigene ned af.

Hvis man nu ikke er til Kylie Jenners ellers så opfindsomme teknik, kan det så overhovedet lade sig gøre at få større læber naturligt? Efter en del research er det korte og kedelige svar nej. Der findes rigeligt med produkter, der lover resultater - serummer med collagen, der styrker huden, læbepomader med chili eller bi-gift, der prikkende får læberne til at svulme op og jaderullen, der får blodet til at suse og giver et ’puffy’ look. Men intet af det er rigtig vedvarende i længere tid.

Maskebal

Så der skal altså noget mere til for et tydeligere og mere mærkbart resultat og alt peger i retning af to ting: en maske med filler-egenskaber eller den klassiske Restylane filler med nål.

Ann-Sofie Hansen står bag Hemerá Cosmetics, der har udviklet en Lip Filler-maske.

”Kort fortalt opstod ideen da jeg selv, i en længere periode, gik med ønsket om at opnå en smule fyldigere læber, men samtidigt ikke var klar til lægge mig under nålen. Jeg er hunderæd for nåle, så jeg tænkte, at der da måtte være en anden mulighed. Jeg undersøgte, hvad filler består af, og fandt ud af at langt de fleste hovedsageligt består af hyaluronsyre,” forklarer hun.

Sammen med en dygtig kosmetolog begyndte Ann-Sofie Hansen at dykke ned i læbernes anatomi og hvad, der ville kunne holde læber friske og lækre.

Hemerá Cosmetics Lip Filler indeholder det samme som Restylane: hyaluronsyre – molekylet, der allerede findes i læberne – og som binder væske til bindevævet i læberne, som derfor fremstår fyldigere når masken tages af. Ligeledes indeholder masken collagen, der genopbygger huden og styrker dens struktur.

Lip Filler Heremá Cosmetics

Bruger man én maske om ugen med cirka syv dages mellemrum i en måned, får man en effekt, der efterfølgende vil holde i to til tre uger, fortæller Ann-Sofie Hansen.

”Huden i og omkring læberne vil som udgangspunkt altid kunne optage hyaluronsyren, så behandlingen sagtens vil kunne fortsættes flere måneder eller år. I forhold til om det kan være usundt for huden, så er svaret, at det er helt harmløst,” forklarer hun.

Botox vs. Restylane

Mange forbinder ikke det at få fikset læberne med en nål som naturligt. Men det kan Ida Bille Brahe, direktør og kosmetisk sygeplejerske hos N´age i København, faktisk ikke helt forstå.

”Det, man får injiceret når man får lavet læber, er jo 100 procent naturlige molekyler, der allerede findes i huden. Der er intet unaturligt i at få sprøjtet Restylane i læberne,” forklarer hun.

Og da jeg lidt uvidende – og dumt – spørger, om man bruger Botox som læbeforstørrende, er Ida Bille Brahe sød og hurtig til at gribe spørgsmålet.

”Det er godt du siger det. Mange tror fejlagtigt, at unaturligt store læber er lig med Botox. Botox får musklerne til at slappe af og hvis det bliver brugt i forbindelse med forstørrelse af læber, så er hovedsageligt i forhold til mimiske rynker omkring munden. Hos N’age bruger vi kun Restylane, der retter naturligt op og tilføjer det hyaluron og collagen, som læberne kan mangle,” forklarer hun.

Det, Restylane kan rette op på, er eksempelvis volumentab, fine linjer omkring munden og læbekanten, der har en tendens til at blive mere udvisket med alderen. Som Ida Bille Brahe siger, så er det en måde at rette en pæn læbe ind på.

Smørelse inde fra

Det virker alligevel som en mental større beslutning at få Restylane med en nål end med at maske. Så hvad skal man overveje i beslutningsprocessen?

”Mange har fokus på, at det er overlæben, der skal fikses. Der findes mange grunde til at man skal passe på med for meget volumen i overlæben. Faktisk vil de læber, der ofte refereres som ’perfekte’ have en fyldigere underlæbe ved nærmere inspektion. Derudover kigger vi også på tandsætningen og ansigtsprofilen, for det er meget vigtigt at de ting hænger sammen,” siger Ida Bille Brahe og tilføjer:

”Man skal se Restylane som om man smøre creme på huden inde fra. Det er en fugtgiver, som frisker op og giver læberne en løft.”

Restylane ved injektion holder cirka seks måneder. Man skal ikke være bange for at læberne synker helt sammen når effekten aftaget, for molekylerne nedbrydes naturligt idet de jo allerede er en del af læberne fra naturens side. Faktisk vil gentagne behandlinger holde bedre og bedre, fordi collagen dannelsen og elasticiteten i læberne øges en smule for hver gang, fortæller Ida Bille Brahe.

Så hvad end for en metode man er til, så er konklusionen altså, at læberne kræver livslang vedligeholdelse. Men sådan er det jo så meget.