Ditte Ylva Olsen

På en rigtig øv-dag delte Ditte Ylva Olsen et særligt billede – og det gav hende ny styrke

Skuespiller Ditte Ylva Olsen elsker smokey eyes, duften af solbrændt hud, hårkur og æbleeddike. Og så har hun et helt særligt råd til sine medsøstre – som hun selv har modtaget fra en sej medsøster.

Min morgenrutine består af… at blende grøntsager, for jeg spiser ”professorens energigrød” hver morgen. Jeg har gjort det i mange år og er tit blevet drillet lidt med det. Men nu er der flere og flere, der har hørt om manden bag, Oluf Borbye, som er en af verdens førende forskere i sundhedsfremmende tarmbakterier.

At pleje min hud betyder for mig…  at jeg har overskud, for jeg er ikke så god til at gøre andet end at vaske og bruge serum og solcreme, så det er lidt en luksusting for mig.

Jeg lægger makeup… når jeg har lyst. Engang gik jeg altid med lidt ”hverdagsmakeup”, men det har ændret sig.

Min makeuprutine er… fokuseret om mine øjne. Jeg går f.eks aldrig med læbestift. Jeg bruger en let foundation og som regel hverken blush, contour eller pudder. Jeg farver heller ikke bryn, men friserer dem bare. Til gengæld kan jeg godt finde på at bruge både to forskellige øjnskygger, kohl og en masse mascara. Sidder måske lidt fast i nogle 90’er-smokey eyes.

Jeg plejer mit hår… med hårkur. Gerne en lidt billig en, for jeg har meget og ret tørt hår, så det er store mængder, der skal bruges. Og så hælder jeg æblecidereddike i, når jeg vasker det. Vandet i København er fyldt med kalk, som ophober sig i hårstråene og gør håret stift. Eddiken neutraliserer kalken.

Hvis jeg kunne sige en ting til mine medsøstre, ville jeg… gentage noget, som jeg hørte den indisk-amerikanske rapper og aktivist Madame Gandhi sige fra scenen på Roskilde Festival 2017. Hun sagde, at kvinder i bund og grund står foran spejlet, fordi samfundet siger, at vi får vores værdi gennem vores ”fuckability”. Og mens vi står der og filer og barberer, så chiller drengene. Men de lærer også fysik eller politik, og på den måde kan de blive ved med at styre verden.

Madame Gandhi spiller selv trommer og fortalte, at hvis hun – for at leve op til skønhedsidealerne – står foran et spejl en time om dagen, så er det en time mindre, hun kan øve sig i. Og derfor kan de drenge, der også vil spille trommer, nemt blive bedre end hende, da de jo har den time mere. At være lige så uplejet som mænd og at bruge sin tid på at dygtiggøre sig bliver derved et feministisk statement og ideal. Det ramte mig. 

Når jeg skal have smilet frem… eller bare føle mig i et groovy og godt hjørne, lytter jeg til ”Lady, hear me tonight” med Mojo. Det føles lidt guilty pleasure-agtigt.

Det bedste skønhedstip, jeg nogensinde har fået… var fra en ældre veninde, der sagde, at man aldrig ser bedre ud end lige efter sex. Jeg har så fortolket det videre til efter god træning, en god tur på dansegulvet eller en løbetur i vinden.

Det sted, jeg er i livet netop nu, er dejligt… men i forhold til skønhed kan jeg godt opleve det som en tankemæssig udfordring. Det kvindelige ideal for skønhed har jo længe været ”den unge kvinde”, så jeg og mine veninder skal passe på med ikke at tale os selv ned med sætninger om, at ”noget hænger eller buler mere, end det gjorde engang”.

Jeg håber, at vi kan begynde at glædes mere over vores forskellige aldre, ligesom jeg oplever, at mænd i højere grad har mulighed for at være eksempelvis den der flotte ”sølvræv”.

Nutidens skønhedsideal er… på den ene side befriende – med kropshår flere steder og en bredere definition af skønhed. På den anden side er det benhårdt med flere og flere, der får kosmetiske indgreb i en ung alder.

Jeg føler mig smukkest… når jeg ikke er stylet. Mit hår er ret krøllet fra naturen, men jeg ved aldrig, hvor meget eller hvordan det lige har tænkt sig at krølle, så det kan faktisk ikke rigtig styles. Måske er det derfor, jeg har det bedst, når det er uglet – det føles ærligt, autentisk og frit. Og faktisk har jeg det på samme måde med makeup. En festmakeup, man har sovet med, kan være sært klædelig.

Hvis jeg kunne give mit unge jeg et skønhedsråd, ville det være… stop med at ryge! Jeg synes nærmest, jeg har flere rynker end mine forældre, som nemlig ikke har røget! Øv for de mange, mange år jeg har givet min krop og hud så dårlige betingelser.

Ditte Ylva Olsens favoritter:

double-serum.jpg

Fugtgivende serum

Det her er et vidunderligt hårserum fra Shu Uemura, som er så godt for mit lidt uregerlige og tørre hår. Ultimate Reset Double Serum, Shu Uemura, 295 kr.

clinique-deo.jpg

Den bedste deo

Cliniques roll-on- deodorant er helt parfumefri, fedter ikke eller bliver våd, hvis man sveder. Den holder i flere dage og virker bare. Man lugter aldrig af sved. Den er så effektiv, at jeg med jævne mellemrum tænker, om det virkelig kan være sundt. Det håber jeg, for jeg har brugt den i over 20 år! Antiperspirant Deo Roll On, Clinique, 165 kr.

mac-mascara.jpg

Stort navn, genial mascara

Denne mascara fra Mac er virkelig ikke køn nede i toilettasken, men den er bare den bedste på vipperne. Extended Play Gigablack Lash Intense Black hedder den. Meget stort navn til en lille blå, undseelig mascara. Extended Play Gigablack Lash Intense Black, Mac, 200 kr.

tromborg.jpg

Hverdagsfavorit

Deluxe Soap Ginger, Tromborg, 200 kr.

mentholatum2.jpg

Det billigste produkt jeg køber igen og igen er...

… de der grønne mentholatum-læbepomader. De er bare så gode. Man kunne også få dem, da jeg var lille, og jeg tror, jeg er endt med at synes, at sådan smager og føles en læbepomade altså bare. Læbepomade, Mentholatum, 45 kr. for 2 stk.

Det her insta-billede er smukt for mig, fordi…

ditte-ylva.jpg

Ditte Ylva Olsen

Er skuespiller, 46 år og aktuel med sin efterårsturné med tre forskellige forestillinger på sit eget teater, Teater Fantast.