lotte kaa andersen overgangsalder

Lotte Kaa Andersen: ”Det er dem, der har fået mig godt igennem overgangsalderen”

For forfatter Lotte Kaa Andersen har overgangsalderen været en læremester i forhold til krop, hudplejerutiner og endda hvilke sange, der sætter tårekanalerne i gang. Makeuppen lægger hun dog stadig efter ungdomsskolens deviser, mens et dyp i Øresund er hendes foretrukne lykke-eliksir.

Min morgenrutine… begynder med dagens første kop kaffe, mens jeg øver spansk på Duolingo. Det er bare fem minutter, men jeg elsker det ritual. De bedste morgener er dem, hvor jeg tager et koldt dyp i Øresund. Når jeg kommer hjem fra badebroen, venter jeg tit med at gå i bad, fordi jeg godt kan lide følelsen af, at kroppen selv arbejder for at få varmen igen. Kuldechokket er godt for alt muligt: overgangsalder, migræne, selvdisciplin, velvære og lykkefølelse.

At pleje min hud betyder for mig… meget mere nu, end det gjorde for 10 år siden Jeg synes, det er svært at se mit ansigt forandre sig, som det gør i de her år. At forlige sig med alderen, acceptere og lytte til den nye krop og de nye behov, der opstår, er en opgave, man er nødt til at tage på sig, hvis man skal have det godt, tror jeg. Jeg er glad og tilfreds i mit liv, men jeg synes, det er et knoklearbejde at holde en 56-årig krop godt kørende. Engang kunne jeg byde min krop hvad som helst, nu opfører den sig som en sart mimose.

Min makeuprutine er… stort set den samme, som da jeg først lærte at lægge makeup som 14-årig på det, der hed ”teenagekursus” i ungdomsskolen i provinsen: pudder, mascara, en lille smule rouge på kinderne og læbepomade. Det er dejligt effektivt og tager cirka halvandet minut. Den lægger jeg, når jeg skal ud ad døren, men hvis jeg bare skal være hjemme og arbejde, springer jeg som regel over.

1.jpg
Min hud blev pænere, da jeg begyndte at bruge dette serum. Advanced Overnight Serum, Estee Lauder, 895 kr.

Kunne jeg sige én ting til mine medsøstre… ville det være, at man skal holde godt fast i sine veninder og kvindelige bekendtskaber. Det er dem (og en hormongel!), der har fået mig godt igennem overgangsalderen. For mange af os er livsfasen en tunnel, vi skal igennem, men vi kan lyse for hinanden ved at tale om det, der sker med os, give hinanden gode råd og grine lidt af hvor rodet og ud-afkroppen-agtigt det kan føles. Overgangsalderen er ikke bare hedeture. Det er også en psykologisk og eksistentiel omrokering, og det hele føles nemmere, når man kan dele det med jævnaldrende kvinder og lytte til deres erfaringer.

2.jpg
Clarins læbepomade er jeg glad for, fordi den er blød og lækker og holder længe. Natural Lip Perfector, Clarins, 180 kr.

Når jeg skal have smilet frem, lytter jeg til… ”What a life” med Scarlet Pleasure. Den rører mig hver gang, og på en sart dag giver den mig også våde øjne. Den går lige ind i alt det bløde, jeg går og tænker over i de her år. Det er en tilstand af vemod og længsel, men også frihed og livskraft og fandenivoldskhed. Mine børn flytter hjemmefra, min familie og min krop forandrer sig. Alting rører mig mere, end det plejer, og den sang er så fuld af liv og glæde og intensitet og taler til mig, mens jeg er i gang med den her midtlivs-ombygning.

Hvis min hud slår ud, er mit trick… at sove med Overnight Avocado Mask fra Origins. Den beroliger, fugter og dufter dejligt af frisk luft og gletsjervand.

3.jpg
Hårmasken fra Redken gør mit krusede, umulige hår mere medgørligt. Frizz Dismiss Mask, Redken, 250 kr.

Til mit unge jeg ville jeg sige… at jeg skulle lade være med at gå i solarium med laserskarp ansigtssol flere gange om ugen først i 80’erne nede i slagterens kælder. Min veninde og jeg dyrkede det at tage sol, som var det en hobby.

4.jpg
Min hverdagsfavorit er Drink Up Intensive Overnight Mask, Origins, 220 kr.

Det sted i livet, jeg er netop nu, er… rigtig godt. Men det har taget tid og omtanke at komme hertil. Jeg tror, at mange kvinder midt i livet har det lidt svært, fordi der sker så mange forandringer med os, fysisk, mentalt, seksuelt, eksistentielt. For mig har det at gå på opdagelse i overgangsalderen og tale med eksperter og andre kvinder om deres erfaringer skabt en forståelse og accept af livsfasen.

5.jpg
Det billigste produkt, jeg køber igen og igen, er Matas rensecreme, fordi jeg elsker no bullshit-produkter, der gør, hvad de skal, til priser hvor alle kan være med. Rensecreme, Matas Striber, 60 kr.

Min mand og jeg er lige flyttet fra det hus, hvor vores børn er vokset op, og bor nu i en lejlighed i byen. Det føles rigtigt, at vi også selv flytter os i stedet for at blive boende og langsomt se børneværelserne blive affolket. Det er spændende at begynde forfra og skabe et hjem til bare os to. Det er også sjovt komme til et nyt kvarter og få nye vaner, og der er en stor frihed i, at der ikke skal stå varm mad på bordet hver aften til tre store drenge. Jeg har elsket at have børn og unge mennesker i huset, men nyder også at se dem finde deres egen vej nu. Der er både savn og frihed forbundet med at være mor til voksne børn.

Nutidens skønhedsideal er… godt, fordi mange ting sagtens kan være smukke på én gang. Runde kroppe, drengede kroppe, små bryster, store bryster, rynkede, erfarne ansigter og ung, glat hud. For mig er skønhed at brænde for noget, at være åben og have noget at byde på. Og så et vågent, nysgerrigt blik – det virker meget tiltrækkende på mig.

6.jpg
Det her insta-billede er smukt for mig, fordi jeg sidder på en café i Paris, og ham, jeg smiler til, er min mellemste søn. Han er meget historisk interesseret, så sidste år tog vi til Paris og Versailles for at gå i den franske revolutions fodspor. Det var sådan en god tur. Vi nåede 24 sights på tre dage. Min søn havde lavet ruten, og det var fantastisk at lade mig føre gennem historien og dramaet med ham forrest.

Jeg føler mig smukkest, når… min mand ser på mig på en helt bestemt måde. I korte glimt kan han stadig se på mig, som om vi lige har mødt hinanden. Det er en slags mirakel at have været sammen i

Lotte Kaa Andersen

Forfatter og aktuel med bogen ”Mit hemmelige liv – personlige fortællinger om overgangsalder og kvindeliv”. Hun er 56 år, gift med Lars i snart 27 år og mor til Alexander, Mathias og Mads på 20, 24 og 27 år.