Kan en økologisk rynkecreme være lige så god som en ikke-økologisk?
Skal din hudpleje være Ecocert-certificeret, fyldt med økologiske ingredienser og hvis ja, rykker det så overhovedet? Her får du hudterapeutens svar.
Har du også svært ved at finde ud af, hvad der er fup og fakta, når det kommer til skønhed og økologi? Det kan også være en jungle at hitte rede i alle de forskellige øko-mærker, og kan en økologisk rynkecreme være lige så god som en ikke økologisk?
Vi har spurgt indehaver af sin egen hudplejeserie SMUK skincare, Heidi Maltby, der, foruden at stå bag 100 % naturlige skønhedsprodukter, har arbejdet som selvstændig massageterapeut i 14 år og hudterapeut i 11 år i sin egen klinik Naturlig Smuk på Frederiksberg.
Hvad fik dig til at vælge, at dine produkter skal være økologiske?
"Siden jeg i 2005 begyndte at importere økologiske produkter fra New Zealand, har jeg vidst, at jeg kun vil arbejde med rene og naturlige produkter. Både for min egen skyld, men også for miljøet og de kommende generationer. Derfor var det indlysende, at mine egne produkter, SMUK skincare, skulle være så rene og økologiske som overhovedet muligt, samtidig med at de skulle være aktive og gøre en forskel."
Hvorfor er det vigtigt, at vi smører os med økologi?
"Huden er kroppens største organ, og vi optager alt, hvad vi smører på den. Derfor er det vigtigt, at vi giver den det bedste. Vi skal også tænke større, for meget af det, vi smører os med, udskiller vi igen via urinen, som ender i vores rensningsanlæg. Rensningsanlæggene kan opfange noget, men en del ryger videre ud i vores åer, søer og havet."
"Der er delte meninger, om kroppen kan skelne mellem syntetiske og naturlige (økologiske ingredienser), men jeg er ikke i tvivl om, at det, som naturen har skabt, kan kroppen bedst kende og udnytte optimalt."
Kan en antirynkecreme være økologisk – og er den i så fald lige så effektiv?
"Ja, den kan sagtens være økologisk og effektiv. Den kan være spækket med antioxidanter samt fx tang og andre marine ingredienser, der kan være lige så effektive som Hyaluron. Der findes dog i dag nogle højteknologiske produkter på markedet, som fx indeholder EGF (epidermal growth factor) eller nogle meget aktive syntestiske ingredienser/komplexer, der er speciel designet til at udligne rynker. Men jeg vil holde fast i, at man kommer meget langt med den rette mængde fugt, næring og aktive naturlige ingredienser."
"Man skal også huske på, at man ikke fjerner rynkerne, men man fylder dem ud med fugten og bekæmper de frie radikaler med antioxidanterne. Dette stopper, hvis man også stopper med at bruge produkterne."
Som forbruger kan det være svært at finde rundt i de forskellige mærker som fx økologi (både dansk og EU) over bæredygtighed til blomsten og svanen. Hvad er din holdning til alle de forskellige mærker?
"Grundlæggende giver jeg ikke så meget for mærkningerne. De kan være vejledende, men kan i den grad også være misledende. Desværre er vi ikke så kristiske som forbrugere, når vi ser en mærkning. Vi tror 100% på det, hvilket man jo egentlig også burde gøre. Men når noget er eco-cert, tror forbrugeren, at det er 100% økologisk. Det er absolut ikke tilfældet. Eller at Kemiluppen, der burde være forbrugerens redning i denne jungle, prioriterer mineralske olier fremfor vegetabilske olier eller ikke tager stilling til koncentrationerne af de forskellige ingredienser i produkterne."
"Man behøver blot at have 10% økologiske ingredienser i produktet og 95% naturlig oprindelse. Det betyder, at produktet kan være kemisk fremstillet ud fra en naturlig oprindelse. Det vil også sige, at en solcreme, som kommer fra et brand, der er økologisk, men som indeholder kemiske solfiltre (det gør ca. 98% af alle solcremer), kan IKKE være økologisk (eco-cert mærket). Kun solcremer med naturlige/fysiske filter kan eco-certificeres. Kig derfor grundigt efter, om din solcreme rent faktisk er økologisk eller ej."
"Svanemærkningen er fin på mange måder, men efter min mening tillader den stadigvæk alt for meget. Svanemærket viser, at varerne er blandt de mindst miljøbelastende i den pågældende varegruppe. Men nogen gange er ingen af ingredienserne gode for miljøet fx skummemiddel (SLS, SLES eller Cocamide MEA). De er godkendt i EU og i økologiske produkter, men det er bevist, at de er skadelige for miljøet. Dog tillader Svanemærkningen dem stadigvæk i deres produkter, trods der findes naturlige alternativer."
"Mange af mærkningerne siger hellere ikke noget om bæredygtigheden i produktets fremstillingsproces, eller om hvorvidt de naturlige ingredienser er fyldt med sprøjtegifte."
"Mærkningerne er dyre at anskaffe, og de koster mange penge at have. Personligt vil jeg hellere bruge pengene på at indkøbe flere økologiske ingredienser til mine produkter."
Er mærkerne for lette at få?
"Rammerne for, hvor mange procent, der skal være økologiske, er meget forskellige, og du kan ende med et certificeret produkt , hvor over 88% ikke er økologisk. Som det har været indtil nu, synes jeg faktisk, at kravene er for små, men der er både nogle amerikanske (USDS organic) og franske (COSMO) certificeringer, som er langt strengere. Eco-cert er ved at komme efter det. Man skal dog altid se efter, om størstedelen af ingredienserne er vand, for vand tæller som en naturlig ingrediens og kan aldrig være økologisk."
Er der nogen mærker, du vil anbefale mere end andre?
"COSMO mærkningen er efter min mening det stærkeste i EU, hvis man absolut vil købe efter mærkning. For mig er det ikke vigtigt, om et produkt har mærkninger, men i stedet hvad firmaet bag produktet står for og om hvor meget økologi der er i produktet. Det vil være rart, hvis producenten skriver på sit produkt, hvor meget økologi der er i, og hvor meget naturlige ingredienser der er i."
Hvad er dit bedste tip til at finde rundt i junglen og sikre, at jeg ikke køber katten i sækken?
"Tjek producenten ud. Hvis man er stolt af sine produkter og det, de indeholder, skal producenten nok skrive det. Gå uden om de produkter, hvor producenten ikke skriver hele inci-listen (ingredienslisten) på deres varer og hjemmeside, men kun de flotte beskrivende ord for produktet. Udenlandske brands, som er produceret udenfor EU, behøver ikke at skrive den fulde inci-liste på produkterne. Derfor kan et produkt se meget rent og enkelt ud, uden allergener og mange lange latinske betegnelser, men det er desværre meget sjældent tilfældet."
"Mit bedste råd er at gå til en dygtig kosmetolog, som ved en del om økologiske rene produkter. Personen har med garanti sat sig ordentlig ind i sine producenters baggrund."
Er der nogen produkter, der er vigtigere at købe økologisk end andre?
"Jeg synes altid, det er vigtigt at købe så økologisk som muligt. Både når det gælder kosmetik og fødevarer. Vi skal behandle vores krop og miljø med det bedste. Nogen vil måske sige, at det, der bliver længst tid på huden, skal være økologisk, men hvis det, vi bruger til at rense med, vaske hår eller krop med, er fyldt med dårlige ingredienser/stoffer, ender de i vores vandløb og muligvis i vores fødevarer, og så er den onde cirkel igang for alvor."
Hvad anbefaler du, når det gælder solcreme?
"Selvfølgelig er det vigtigt at bruge solcreme, men jeg er af den overbevisning, at det farlige sker, når vi får for meget sol eller bliver forbrændte. Så hvis man kan undgå solen, hvor den er stærkest og nyde solen i mindre dosis, har vi ikke brug for så meget solcreme."
"Brug feks. SPF15 eller maks. SPF30 i stedet for en SPF50. Forskellen på solbeskyttelsen mellem en SPF30 og SPF50 er ca. 5%, men der er langt mere kemi i en SPF50."
"Hvis man til dagligt er på arbejde eller i skole, kan man nøjes med en SPF15 og bygge hudens naturlige solbeskyttelse op. Hvis man skal på stranden og slikke sol, kan man beskytte sig med en SPF30."
"Heldigvis er der kommet mere fokus på de kemiske filtre i solbeskyttelse og deres negative virkninger på kroppen, huden og verdenshavene. Jeg tror, at vi vil se, at de naturlige/fysiske filtre kommer til at spille en langt større rolle i de næste par år."
"Sørg altid for at ligge en skøn serum eller olie spækket med antioxidanter under din solcreme. Den vil bekæmpe de frie radikaler, der kommer fra de farlige solstråler. C-vitaminet kan neutralisere de frie radikaler og bekæmpe fotoaldring og har en biologisk fotobeskyttelse mod UVA og UVB. Den forebygger samtidig inflammationer i huden."