Giver rosmarinolie glansfuldt hår? Vi tester!

Kan rosmarinolie give dig glansfuldt hår? Vi tester den virale beautytrend

Sociale medier som TikTok og Instagram flyder over med videoer fra influencers, der mener, at rosmarinolie kan forvandle tørt og kedeligt hår til en smuk og sund manke. Journalist Josefine Stork tester, om det virale tip holder stik.

Jeg elsker rosmarin i min mad og har altid en dusk stående i køkkenet, men tænk nu hvis mit yndlingskrydderi også kunne give mig smukt hår? Det kan det, hvis man spørger de hundredvis af beauty influencers, der sprøjter videoer ud om, hvordan du laver din egen rosmarinolie. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Angiveligt kan både den friske og tørrede variant øge hårvækst, reducere hårtab og gøre manken både glat og skinnende på grund af de mange antioxidanter, fedtsyrer og krydderurtens antibakterielle egenskaber.

Du skal bruge:

  • 6 dl tørrede hele og organiske rosmarinblade eller fire stængler frisk rosmarin
  • 1,5 dl castorolie
  • 1,5 dl flydende kokosolie (fractionated coconut oil)
  • 1 tsk E-vitaminolie
  • si eller ostelærred
  • beholder til når olien skal trække
  • en lille flaske med pipette

Tip!

Køb ekstra rosmarin og lav rosmarinvand nu du alligevel er i gang. Det er også godt for håret, og kræver ikke lige så meget arbejde, da det kan sprayes i spidserne i tørt hår.

Sådan gør du:

Hæld rosmarinblade i en gryde og hæld castorolie og kokosolien ud over. Tilføj E-vitaminolien til blandingen og rør det hele rundt. Bring olien i kog ved medium varme. Det er vigtigt, at olien ikke rammer over 110 grader for at bevare så mange næringsstoffer som muligt. Tag gryden af komfuret, så snart olien koger, rør rundt og læg låg på. Lad olien stå og køle ned en times tid.

Gentag processen hver time fire til seks gange: varm olien op, tag den af komfuret, rør rundt, put låg på og lad den køle af. På den måde får du flest næringsstoffer ud af rosmarinen, og den vil langsomt blive gylden og duftende. Når du har opvarmet olien en sidste gang, lader du den køle af og hælder den efterfølgende i en beholder, fx et sylteglas. Forsejl den godt og stil den et mørkt sted ved stuetemperatur i mindst to uger, hvis du skal have en meget effektiv ekstrakt. Ryst beholderen et par gange om ugen. Efter 2 uger sier du rosmarinbladene fra olien, og hælder den over i en lille flaske med en pipette. Den er nu klar til at blive masseret ned i hovedbunden.

Vurdering:

Der findes forskellige opskrifter på hjemmelavet rosmarinolie, og jeg er kommet til at vælge den, der er mest tidskrævende. Om det er den mere krævende opskrift, der gør, at mit hår er flottere end aldrig før, tør jeg ikke sige. Men wauw for et resultat. Jeg har brugt rosmarinolien i bare en uge nu, og mit hår er allerede blevet meget mere glansfuldt og blødt. Jeg bruger olien i spidserne og i ansigtet hver aften, inden jeg går i seng. Én til to gange om ugen gør jeg det, der på TikTok er døbt “deep oiling”. Her masserer jeg olien ind i hovedbunden og i hårspidserne, pakker håret ind i husholdningsfilm og et mikrofiberhåndklæde og lader det sidde i 4 timer. Til slut vasker jeg olien ud af håret og afslutter med balsam. Hvis jeg ikke har tid en weekend eller hverdagsaften, olierer jeg hovedbund og hår, inden jeg går i seng, lader det sidde over natten og vasker det ud med shampoo morgenen efter.

Naturlige mirakelkure eller fake beauty news?

Jeg er blevet lidt af en hud- og hårnørd, efter jeg er begyndt at nærme mig midt 30’erne, og mit feed på Instagram og TikTok svømmer over af videoer med metoder til at få Disneyhår- og hud, som ville gøre selv Askepot misundelig. Det er især dem med naturlige ingredienser, som man selv kan lave hjemme i køkkenet, der fanger min opmærksomhed. Men virker de rent faktisk, eller er det bare fake beauty news på de sociale medier? Vi tester opskrifterne.