Træt, tør eller rød? Sådan kommer du de mest gængse hudproblemer til livs
Døjer du med bumser eller udslæt? Eller er din hud tør og livløs i perioder? Så kan det være, at din krop prøver at fortælle dig noget. Huden er nemlig en rigtig sladrehank, og ubalancer som stress og vitaminmangel vil i mange tilfælde kunne aflæses på din hud. Få holistisk hudterapeut Shirley Maisteds bedste råd til, hvordan du undgår de mest almindelige hudproblemer og får en sund, smuk og vital hud.
Rødme, irritation, tørhed eller akne. De fleste kender til problemer med huden, og i mange tilfælde skal problemet findes inde i dig selv. Huden er ikke kun et ”betræk”, der dækker og beskytter din krop. Huden er et selvstændigt organ, og med et areal på gennemsnitligt to kvadratmeter er huden faktisk kroppens største organ, så derfor gælder det om at passe godt på den.
"Foruden at beskytte kroppen mod ydre påvirkninger, fungerer din hud også som en barriere mellem dit indre og ydre – den er en slags barometer for, hvordan du og din krop har det. Huden er simpelthen en sladrehank, der afspejler din sundhedstilstand og på forskellig vis kan afsløre eventuelle ubalancer i din krop," fortæller Shirley Maisted, der er holistisk hudterapeut og biopat og indehaver af Sund Hud Nu, et holistisk skønheds- og wellnessunivers.
"Hvis du har det dårligt fysisk eller psykisk, kan huden miste sin glød og vitalitet, og hvis du i en periode f.eks. føler dig stresset, er i hormonel ubalance eller har problemer med fordøjelsen, vil det ligeledes kunne afspejles i din hud."
For at du kan opnå en smuk hud og komme eventuelle hudproblemer til livs, er det, ifølge Shirley Maisted, vigtigt at kunne aflæse og lære at forstå hudens forskellige signaler og huske på, at den er en del af et større system. Måske er det ikke din hud, der er det egentlige problem – den er blot tegn på, at der er noget andet i din krop, der ikke har optimale betingelser.
"Når du har fundet kilden til dine hudproblemer, kan du begynde at se på løsningerne, og her er det vigtigt at give huden de bedste betingelser. Med den rigtige pleje, gode vitaminer, mineraler, kosttilskud og en sund livsstil kan du give den alt det, som den har brug for, og så den fremstår sund, smuk og vital."
De mest gængse hudproblemer - sådan kommer du dem til livs
Nedenfor kan du se nogle af de mest almindelige hudproblemer, som Shirley Maisted møder i sit holistiske wellness- og skønhedsstudie samt få nogle holistiske råd til, hvordan du kommer dem til livs og giver din hud de bedste betingelser.
Tør hud
Der kan være mange årsager til tør hud. Vind, frost og tørt indeklima kan virke udtørrende, ligesom huden også bliver mere tør med alderen, fordi hudens naturlige fedtproduktion aftager.
Din hud kan også tørre ud, hvis du ikke sørger for at få tilstrækkeligt med væske. Det gælder dog om at finde den rette balance for ikke at belaste nyrerne negativt og samtidigt udskille vigtige vitaminer og mineraler, som din krop og hud har brug for.
Gode råd
- Husk at drikke vand i løbet af dagen. 1,5-2 liter er nok, med mindre det er meget varmt i vejret, eller du træner meget.
- Mæt huden med gode, sunde fedtstoffer. Særligt flerumættede fedtsyrer, omega-3 og omega-6, som findes i koldpressede olier som hørfrøolie, fiskeolie og olivenolie, men også i fede fisk som laks, makrel og sild samt i nødder, avokado og chiafrø.
- Hvis du sveder meget, og din krop er i væske-ubalance, vil du formentlig også være i underskud af elektrolytter, der gør, at du får svært ved at optage den væske, du indtager. Elektrolytter er ioner, som de fleste kender som salte (natrium, kalium, klorid og magnesium). For at erstatte væske- og salttabet kan du tilføje nogle dråber elektrolytter til dit vand. De kan købes på apoteket eller i helsekostbutikker. Du kan også drikke kokosvand, der er naturligt rigt på elektrolytter.
- Tilsæt eventuelt chiafrø til din drikkedunk sammen med lidt udvandet juice for at give smag og samtidig opnå en forlænget hydrering og mæthed. Måske vil det også tage din trang til søde sager.
Milia
Milia er små hvide talgknopper på ansigtshuden. Ofte skyldes de tilstopning af hudens porer, så de døde hudceller ikke kan transporteres til hudens overflade, men i stedet skaber små ”trafikpropper” under huden, typisk på kinderne eller rundt om øjnene.
Gode råd
- Undgå at presse eller trykke på talgknopperne. Det gør det kun værre og kan sprede eventuelle bakterier.
- Sørg for at eksfoliere din hud 1-2 gange om ugen blidt og forsigtigt. Det er ok, at huden bliver let rød, men undgå at eksfoliere så hårdt, at huden svier og bliver rød og irriteret.
- Lav et dampbad. Kom et rent hånd- klæde over dit hoved, og bøj hovedet over en balje med kogende vand. Det skal være så varmt, at du sveder, men ikke skolder dig. Tilsæt evt. tørrede blomster af kamille, lavendel eller calendula. Det virker beroligende og opbyggende på huden.
- Brug en faceroller, tørbørste eller en gua sha. De mest brugte gua sha’er er formet som en fisk eller et hjerte og er lavet af bjergkrystal, rosakvarts eller jade. Alle tre redskaber drænerer huden og hjælper med at presse lymfen ud mod de største lymfeknuder langs hårgrænsen og med at opløse ”trafikpropperne” under huden og fjerne evt. betændelsestilstande i huden.
Rosacea
Hudsygdommen rosacea skyldes en autoimmun reaktion og kronisk betændelsestilstand i huden. Rosacea viser sig som røde, betændte knopper, udvidede blodkar og rødme. Rødmen starter typisk i midten af ansigtet og kan brede sig til hele ansigtet. Hudforandringerne kan forværres af stærk, krydret mad, sollys og alkohol.
Gode råd
- Rosacea kan udløses af stress og stressende begivenheder i livet. Forvent ikke mirakler fra enkeltprodukter, da det er helheden, der bør tages i betragtning. Mindre stress og bedre balance i hverdagen er den første og vigtigste ændring.
- Kosten spiller også en vigtig rolle. Den kan dog ikke alene behandle hudlidelsen, men medvirke til at forbedre den markant. Spis antiinflammatorisk kost, særligt basiske madvarer, der medvirker til at slå inflammationen i kroppen og huden ned. Spis bl.a. grønkål, agurk, broccoli og bønner, men også avokado, rødbeder, kål, hvidløg, radiser, tomat, ingefær og salat. For at styrke dine blodkar i huden kan du også med fordel spise granatæble, solbær, vandmelon og olivenolie, der alle har en styrkende effekt på karrene.
- Mikrobiomet i tarmene spiller også en vigtig rolle for hudens sundhed. For at opnå en bedre balance af gode tarmbakterier, kan du overveje at tage et probiotisk tilskud (tilskud af mælkesyrebakterier), der menes at gavne ikke kun fordøjelsen, men også huden.
- For at få bekræftet at du lider af rosacea, bør du først og fremmest kontakte en hudlæge. Hvis diagnosen bekræftes, kan hudlægen ordinere laserbehandlinger for at reducere inflammationen. Det kan ikke kurere hudsygdommen, men afhjælpe symptomerne.
Akne
Akne spænder fra små irriterende knopper til større betændte urenheder og store bylder, der ligger under huden. Akne kan opstå både i ansigtet, på brystet og ryggen. Det starter som regel i teenagealderen og kan i visse tilfælde gå over af sig selv i 17-20-års alderen, når de værste hormonsvingninger har lagt sig. Akne inddeles i tre typer ud fra hovedårsagen til problemet.
Akne – på grund af ubalance i hormonerne
Døjer du med akne og bumser på hagen og langs kæbekanten, skyldes det som regel en hormonel ubalance, der gør, at huden overproducerer talg. Ubalancen kan opstå ved brug af p-piller, men kan skyldes stress, menstruation eller opstå i forbindelse med menopause. Hos nogle kvinder opstår det også i forbindelse med graviditet og efter fødsel.
Gode råd
- Sørg for at stabilisere dit blodsukker og få mest muligt styr på det, der stresser dig i din hverdag (stresshormoner og blodsukker skubber dig ud af den hormonelle balance).
- Spis faste måltider, og sørg for at få protein til alle måltiderne. Start med at spise grøntsager, dernæst proteiner og til sidst stivelsesholdige fødevarer og kulhydrater. Særligt mørkegrønne grøntsager som spinat og broccoli hjælper på hormonbalancen.
- Tag et tilskud af urtekapslerne Vitex, der menes at have en positivt effekt på hormonbalancen.
- Drik et glas vand med en spiseske æblecidereddike inden et tungt måltid, eller inden du spiser noget sødt. Det er med til at stabilisere dit blodsukker.
- Overvej om den prævention, du bruger, er optimal for dig og din krop.
Akne – på grund af ubalance i fordøjelsen
Hvis du oplever, at du slår ud i kinderne og i panden, kan det skyldes en ubalance i din fordøjelse. Hovedparten af vores immunforsvar ”bor” i vores maver. Når fordøjelsen er ude af balance, bliver der skruet op for inflammationen, og det svækker immunforsvaret.
Når det sker, oplever vi som regel hudproblemer, og mennesker, der har genetisk disposition for akne, vil begynde at få tilstoppede porer. Hvis du døjer med akne og samtidig også lider af kvalme, forstoppelse, tynd mave eller oppustethed, kan det være tegn på ubalance i maven.
Gode råd
- Spis faste måltider uden mellemmåltider. Lad der gerne gå 12-16 timer fra sidste til første måltid næste dag. Fordøjelsen skal gerne have fred til forbrænding og til at bearbejde og fordøje maden.
- Spis fiberrigt og mange grøntsager særligt fra kornblomstfamilien (f.eks. kål, broccoli og rucola).
- Tag probiotika (mælkesyrebakterier) for at få en god balance i tarmbakterierne, f.eks. Viksjø Probiotika, som er rettet direkte mod huden. • Tag præbiotika – gerne via kosten. Spis f.eks. jordskokker, mælkebøtterod, hvidløg og artiskokker.
- Tag tilskud af omega-3, zink, selen, D-vitamin og magnesium.
- Spis urter eller drik urtete: brændenælde, rosmarin, salvie og marietidsel, der virker afgiftende.
Akne - på grund af et aktivt nervesystem
Ingen specielle zoner. Du kan slå ud over det hele, og hele kroppen er i højt beredskab. Ofte vil man dog slå ud på kæbekanten og hagen, fordi stresshormonerne kortisol og adrenalin bliver aktiveret.
Gode råd
- Undgå stimulanser som kaffe, sukker og alkohol.
- Dyrk meditation, lav vejrtrækningsøvelser og vælg blide træningsformer som yoga.
- Tag Bachs Nødhjælpsdråber. De bliver også kaldt et ”indre brusebad” og er med til at give en følelse af ro.
Ansigtsdiagnose - lær at forstå din hud
Ofte kan det være svært at finde årsagen til dine hudproblemer. Derfor er det vigtigt at have nogle hjælpemidler, der kan guide i den rigtige retning. Altså at finde ud af, hvad din hud prøver at fortælle dig. En af de metoder, der kan hjælpe med det, er ansigtsdiagnose.
Ifølge kinesisk filosofi afspejles kroppens tilstande flere steder. F.eks. kan zoneterapeuter ved at trykke på nogle punkter/zoner under fødderne stimulere kroppens organer og fjerne eventuelle blokeringer og genskabe balancen i kroppen.
På samme måder findes der zoner i ansigtet, der repræsenterer de forskellige organer i kroppen, og ved at kigge nærmere på, hvor urenhederne sidder i dit ansigt, kan man få en pejling på hvor i kroppen, der kan være problemer, og om der er et bestemt organ, der bør rettes særlig opmærksomhed mod.
Det er dog ikke sådan, at man entydigt kan konkludere, at en bums mellem øjenbrynene betyder, at leveren er påvirket, men det skal medtages i ”totalregnestykket” og kan give et fingerpeg om, hvordan du har det inde i kroppen, og hvor der kan være problemer eller ubalancer.
Antiinflammatorisk kost - hvad er det?
Antiinflammatorisk kost handler rigtig meget om at spise sunde og styrkende råvarer som fed fisk, grøntsager, bær, nødder, sunde olier og skære ned – eller helt undgå – de fødevarer, der fremmer inflammation i kroppen.
Det gælder bl.a. mættet fedt, dvs. det fedt, der fortrinsvis kommer fra dyreriget f.eks. mælk, smør, ost samt kød fra firbenede dyr. Desuden kulhydrater, sukker, fastfood og forarbejdede fødevarer.
Det skal du spise
- Umættet fedt, herunder omega 3-fedtsyrer, som du finder i bl.a. fede fisk som laks, sild og makrel samt i nødder, avokado, oliven- og rapsolie.
- Masser af frugt og grønt herunder løg, tomater, rødbeder, alle slags kål, bær og nødder.
- Masser af fuldkorn. Spis groft brød og grød af rug, byg eller havre samt kogte fuldkorn som perlebyg og perlerug.
- Naturlige sojaprodukter som tofu, edamamebønner og miso-suppe.
- Mejeriprodukter med probiotisk virkning, f.eks. A38 og Cultura.
- Krydderier og urter som ingefær, gurkemeje, mynte og basilikum.