10 mineraler, din krop har brug for
Mineraler hjælper vitaminerne med at fungere og er samtidig en slags byggesten for din krop, der styrker fx knogler og tænder. Se her. hvordan du kan spise dig til de vigtige mineraler.
- KALK er det mineral, som kroppen har allermest behov for. 99 procent af al den kalk, der optages i kroppen, lagres i knoglerne og tænderne, men kalk har også betydning for nerverne, musklerne og for lagring af energi i cellerne. Mangler du kalk, risikerer du at udvikle knogleskørhed, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og engelsk syge.
FÅ DET I: Mandler, ost og mælkeprodukter, grønne bladgrøntsager (fx spinat), broccoli og kikærter, østers og sardiner. - MAGNESIUM er ligesom kalk helt nødvendig for dannelse og vedligeholdelse af både knogler og tænder ,nerver og muskler – og uden magnesium vil mange enzymer ikke kunne arbejde effektivt. For lidt magnesium kan medføre søvnløshed, svimmelhed og muskelkramper,mens for meget kan give lavt blodtryk, vejrtrækningsbesvær og i værste fald hjertestop.
FÅ DET I: Græskar-, solsikke- og pinjekerner, fuldkorn, havregryn, kikærter og linser, artiskokker, abrikoser, svesker og bananer. - KALIUM er helt nødvendig for opretholdelse af væskebalancen i cellerne og for kommunikationen mellem nerver og muskler. Tegn på kaliummangel er diarré, kvalme og væsketab.
FÅ DET I: Bananer, pærer, ferskner, vindruer, tomater, citrus, avocadoer, grønne bønner, linser, gulerødder, yoghurt – og kalkunkød. - SELEN er først og fremmest en vigtig antioxidant, dvs. den modvirker ældningsprocesser og støtter både leveren, immunsystemet og hjertet – og gavner din hud og dit hår.
FÅ DET I: Avocado, kål, løg og hvidløg, æggeblommer, kød, skaldyr, fuldkorn og hvedekim. - KOBBER indgår i en lang række enzymer, gavner både immunforsvaret og knoglerne – og er nødvendig for omsætningen af jern.
FÅ DET I: Honning, muslinger, østers, laks, byg, havre og nødder. - MANGAN er en vigtig del af mange enzymer i kroppen og har betydning for både nervesystemet, hjernen og knoglerne.
FÅ DET I: Planteføde, fx avocado, hassel- og pekannødder, tang, spinat, bær, korn og brune ris. - KROM fungerer som et hjælpestof til det vigtige hormon insulin, som sørger for, at kroppens celler får de nødvendige sukkerstoffer.
FÅ DET I: Fisk, skaldyr, æg, ost, fuldkorn, kartofler og frisk frugt. - JERN udgør en vigtig del af et proteinstof, hæmoglobin, som findes i de røde blodceller, der sørger for at transportere ilt rundt i kroppen. Desuden skal der bruges jern til energiomsætningen.
FÅ DET I: Fisk, fjerkræ, rødt kød og indmad, muslinger, æggeblommer, bælgfrugter, tørret frugt, bladgrønt, fuldkorn og rødbeder. - ZINK indgår også i mange enzymer, og spormineralet spiller en rolle for alt – fra smagssansen, immunsystemet, kroppens evne til at optage A-vitamin og sårs evne til at hele, til sædproduktion og fostres normale udvikling.
FÅ DET I: Fisk, fjerkræ og æggeblommer, fuldkorn og havregryn, mandler, sesamfrø og linser. - JOD findes i skjoldbruskkirtlen, hvor det er med til at regulere både kroppens vækst, udvikling og stofskifte.
FÅ DET I: Skaldyr – især østers, saltvandsfisk, tang, æggeblommer, solsikkekerner, planter dyrket i jord rig på jod og fødevarer tilsat jod.
Kilder: Bogen ”Lev sundt med vitaminer og mineraler”, sund-forskning.dk m.fl.