12 myter om alkohol: Hvad er fup & fakta?
Alkohol feder, giver rynker og er kun sundt i små doser. Eller hvad er egentlig fup og fakta? Få svaret her fra Janne Schurmann Tolstrup, forskningsleder og dr.med. i humanbiologi ved Center for Alkoholforskning under Statens Institut for Folkesundhed.
MYTE: En genstand om dagen er godt for hjertet
FAKTA! Det positive ved alkohol er, at det kan reducere risikoen for en blodprop i hjertet og andre hjertesygdomme. I den forstand kan du altså med god samvittighed drikke et glas vin eller en øl hver aften, men den sundhedsmæssige gevinst gælder kun, hvis du er over 45 år.
MYTE: Alkohol giver flere rynker
FAKTA! Et glas vin om dagen giver ikke flere rynker, men drikker du meget, nedsætter alkoholen mængden af det hormon, der får nyrerne til at holde på vandet i kroppen, så du udskiller mere vand. Det giver hovedpine, men betyder også, at din hud bliver mere udtørret, hvilket kan føre til flere rynker.
MYTE: Alkohol får dig til at sove bedre
FUP! De fleste kan godt blive træt i kroppen efter en halv øl, så det hjælper evt. i forhold til at falde i søvn, men generelt er din søvnkvalitet meget dårligere, når du har drukket. I løbet af en nattesøvn veksler du normalt mellem let og dyb søvn, men alkoholen medfører, at mængden af den dybe søvn bliver lavere.
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du sover for lidt?
MYTE: Alkohol er godt til at stresse af efter en travl dag
FAKTA! Det er rigtigt, at alkohol i små mængder har en afstressende effekt. Et lille glas vin kan virke beroligende, men problemet opstår, hvis du begynder at bruge alkoholen som et lægemiddel. Alkohol er ikke løsningen på stress.
MYTE: Alkohol kan give øget risiko for kræft
FAKTA! Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger, jo højere dit forbrug er. Det gælder især kræft i mund, svælg og spiserør, som er i direkte kontakt med alkoholen, men alkohol kan også påvirke hormonsystemet og give øget risiko for brystkræft. Som kvinde anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du holder dig under syv genstande om ugen.
MYTE: Alkohol feder ikke
FUP! Alkoholiske drikke er meget energitætte og indeholder næsten lige så mange kalorier som fedt. Især hvis du godt kan lide drinks, hvor alkoholen blive blandet med sodavand eller juice. Der er cirka 130 kalorier i en almindelig flaskeøl, 100 kalorier i et glas rødvin, mens en Mojito indeholder hele 250 kalorier.
SE OGSÅ: 17 myter om din træning
MYTE: Du får flere tømmermænd, hvis du blander vin, øl og sprut
FUP! Der er ikke forsket ret meget i dette, men der er intet, der tyder på, at det har nogen betydning, at du blander forskellige typer alkohol. Du får tømmermænd af at drikke for meget, så måske er det mere mængden, der har været på spil, hvis du tænker tilbage på en aften, hvor du både har fået bobler, vin, øl og drinks.
MYTE: Du kan sagtens drikke lidt ekstra i ferien, hvis du ikke drikker til hverdag FAKTA! Kroppen er god til at regenerere sig selv, så du kan f.eks. godt drikke ganske meget i et par uger i sommerferien, uden at det går ud over din sundhed generelt. Efterfølgende vil man kunne se, at du har mere fedt i leveren, men det vil forsvinde igen, når du stopper med at drikke. Så det gælder bare om at være opmærksom på, at ferievanerne ikke hænger ved, hverdagen melder sig igen.
MYTE: Du forbrænder alkohol hurtigere, hvis du danser hele natten
FUP! Koncentrationen af alkohol i blodet er helt uafhængig af, hvor meget du hopper og danser. Du kan føle dig bedre tilpas og forbrænde nogle af de kalorier, alkoholen indeholder, men promillen i blodet er den samme.
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?
MYTE: Du kan svede alkohol ud af kroppen med motion dagen efter
FUP! Nogle oplever, at hvis de tager sig sammen og løber en tur dagen efter, bliver de mere friske, men det er ikke, fordi du sveder alkoholen ud af kroppen. Når du har tømmermænd, er alkoholen allerede ude af kroppen.
MYTE: Du spiser mere, når du drikker alkohol
FAKTA! Enkelte undersøgelser konkluderer, at din appetit forøges, når du drikker alkohol, men det er uvist, om det skyldes selve alkoholen eller det faktum, at du oftere sidder ved bordet i længere tid, når der er alkohol involveret.
MYTE: Du kan drikke dine sorger væk
FUP! Nogle psykologer har for nylig lavet et forsøg for at se, hvilken betydning alkohol har på ens triste erindringer. Den viste, at de der drak alkohol fik forstærket deres triste erindringer. Så du kan altså hverken drikke dine sorger væk eller drikke dig i godt humør – medmindre du er ret glad i forvejen. Alkoholen forstærker blot den sindstilstand, du er i.
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker?
SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvor gammel er din krop egentlig?