øvelser mod hoftesmerter

3 gode øvelser: Sådan træner du dine hoftesmerter væk

Har du ondt i hofterne, så skal du sørge for at styrke dem – ikke skåne dem. Målrettet hoftetræning er nemlig så effektivt, at det kan overflødiggøre en operation.

Fysioterapeut Christina Peick vil helst ikke have, at vi taler om at passe godt på hoften.

I stedet skal vi fokusere på, hvordan vi holder den stærk.

"Hvis man siger til folk, at de skal passe på hoften, kommer det til at lyde, som om hoften er meget svag og skal skånes. Det er slet ikke tilfældet. I stedet har vi brug for en stærk hofte, da den er et vægtbærende led i kroppen."

Hoften skaber stabilitet for især bækkenet, knæene og anklerne.

"Hoften er et kugleled, hvilket betyder, at den kan bevæge sig i mange retninger. Den har en god stabilitet og mobilitet takket være muskler og ledbånd. Men det kræver, at man bruger den, så musklerne og ledbåndene har det godt", fortæller hun.

Mange danskere bøvler med hoftesmerter, hvilket kan skyldes alt fra forstrækninger til inflammation i en slimsæk. Hos voksne over 45-65 år er den hyppigste årsag til hoftesmerter dog artrose, også kaldet slidgigt.

Slidgigten skyldes, at brusken i hoften er ødelagt på grund af slidforandringer.

Når brusken i hofteleddet er slidt, øges gnidningen på knoglen, hvilket kan give smerter og føre til nedsat bevægelighed og halten. Slidgigt er også årsag til langt de fleste hofteoperationer.

"Jeg oplever dog ofte, at klienter kommer til mig, fordi de tror, de har problemer med hoften. Det er her, de mærker smerter, måske har de en mor eller en mormor, der havde slidgigt og tænker derfor, at det må være årsagen.

Men smerterne kan sagtens skyldes problemer et andet sted i kroppen for eksempel ryggen."

Det er derfor vigtigt altid at få udredt, hvor smerterne egentlig stammer fra, så du kan sætte ind det rigtige sted, råder Christina og fortsætter:

"Ofte vil hofteproblemer dog vise sig nedadtil i kroppen. Hvis du har ondt i knæet, kan det for eksempel skyldes, at stabiliteten i hoften ikke er stærk nok."

Vidste du at...

  • I Danmark får 10.000 en ny hofte om året?
  • De fleste er 50-90 år, når de får en ny hofte?
  • Man har sat nye hofter ind i de seneste 100 år? Først i 60’erne begyndte de nye hofter at blive velfungerende og mere holdbare, og derfra er det gået hurtigt fremad med hensyn til, hvor godt de fungerer i forhold til holdbarhed og funktionn.

Kilde: Sygeforsikringen ”Danmark”

Målrettet hofte-træning

Heldigvis kan du gøre meget for at få en stærk og sund hofte.

Christina Peicks allerbedste råd er styrke- og mobilitettræning. Selv med en hofte, der er hårdt ramt af slidgigt, kan den rette træning gøre en stor forskel og måske udsætte eller ligefrem overflødiggøre en operation.

Derfor anbefaler lægerne nu også i højere og højere grad træning før operation: 

"GLA:D-træning er specielt udviklet til dig med artrose i hofter eller knæ. Det er styrketræning med fokus på bagkæden af kroppen, og undersøgelser viser, at 8-12 uger med den træningsform et par gange om ugen virkelig kan gøre en forskel.

Jeg anbefaler altid, at du starter der. En operation bør kun komme på tale, hvis det er den eneste udvej, da den altid vil være forbundet med risici," siger fysioterapeuten.

Ud over styrketræning vil det også hjælpe at tabe sig ved overvægt, da overvægt forværrer slidgigt i hoften. Dog kan du ikke forvente, at et vægttab alene får smerterne til at forsvinde. Du er nødt til at supplere med styrketræning. En sund kost hjælper desuden til stærke knogler.

"Arvelige faktorer spiller også ind i forhold til at udvikle slidgigt i hoften. Men du er også disponeret, hvis du har levet et hårdt liv med gentagende tunge løft og uhensigtsmæssige vrid af hofterne.

Eller hvis du for eksempel har været fejlernæret eller er ryger," forklarer Christina og understreger, at de fleste med alderen vil få let slidgigt i hoften, såkaldt aldersbetinget artrose, og at det ikke behøver give anledning til bekymring.

Hvad er GLA:D-træning?

GLA:D står for "Godt Liv med Artrose i Danmark."

GLA:D er uddannelse og træning for dig, der har slidgigt (artrose) i hofter eller knæ. Du lærer at træne og tackle dine smerter.

GLA:D-træning tilbydes forskellige steder i landet, hvoraf langt de fleste er fysioterapeutiske klinikker og enkelte er kommuner.

"Du kan opnå betydelige resultater med den rette styrketræning. Jeg har indimellem patienter, som er meget bekymrede for, at deres hofteproblemer skal ændre deres liv permanent.

Måske er de vant til at spille badminton eller løbe, og det kan de pludselig ikke længere. Men så skal de måske ændre lidt på deres livsstil i en periode og begynde at svømme eller dyrke yoga, hvor der er mindre belastning af hoften.

Efter 8-12 uger med GLA:Dtræning kan smerterne være lindret, og de kan begynde at spille badminton eller løbe igen," fortæller hun.

Flere kvinder end mænd

Christina Peick forklarer også, at flere kvinder end mænd oplever hoftesmerter, hvilket dels hænger sammen med, at kvinder føder børn, dels at de er bygget anderledes med et bredere bækken.

Det brede bækken gør, at kvinder har en større vinkel fra hofter til knæ, hvor mænd går mere lige ned. Det kræver stærkere hofter.

Hun ser dog ingen grund til at kaste sig over GLA:D-træningen forebyggende, men anbefaler almindelig motion og styrketræning generelt samt et liv med sund kost, ingen rygning og D-vitamin-tilskud her i de kolde måneder.

3 gode øvelser

SIDELIGGENDE HOFTEROTATION MED SAMLEDE FØDDER

Lig på siden og støt hovedet mod den ene hånd.

Træk benene lidt mod dig, så du har bøjede knæ og hofter.

Løft det øverste knæ og roter benet opad, mens du holder fødderne samlet.

Gentag på modsatte side.

Sæt: 3. Gentagelser: 10.

BÆKKENLØFT PÅ HÆLENE

Lig på ryggen på en måtte med armene krydset over brystet.

Bøj knæene og sæt hælene i måtten.

Løft bækkenet op og stram bagdelen, således at hele kroppen er strakt fra knæ til skulder.

Vær opmærksom på at holde tæerne i gulvet under hele øvelsen.

Sæt: 3. Gentagelser: 10

SIDDENDE STRÆK

Udgangsstilling: Siddende yderst på en stol med begge fødder i gulvet.

Læg højre ankel mod låret lige over knæet på venstre ben.

Brug din hånd til at skubbe højre knæ let ned mod gulvet.

Mærk, at det strækker i hoften.

Hold stillingen i 1 minut.

Gentag på modsatte side.

Christina Peick

Christina billede.png.jpg

Idrætsfysioterapeut og uddannet Dip. MPT i Muskuloskeletal Fysioterapi, som er en specialiseret uddannelse i undersøgelse, diagnostik og behandling af problematikker i bevægeapparatet.

Hun har specialiseret sig i ryg, hofte, bækken og knæ.

Læs mere på: christinapeick.dk