Sunde tests

3 kvinder tester: Hvor sunde er vi egentligt?

De fleste af os drømmer om at være stærke, smidige, i god form – og generelt sunde. Men ved du, hvordan det i virkeligheden står til med dit helbred? Charlotte, Simone og Sascha gav deres krop et sundhedstjek.

HVAD ER ET SUNDHEDSTJEK?

Et sundhedstjek kan fås i mange forskellige størrelser. Small-versionen kan

du få lavet hos din læge, vil du have en lidt mere grundig undersøgelse, kan du som de tre kvinder i artiklen fået lavet en såkaldt BodyAge-test, der giver et detaljeret indblik i din sundhed gennem en række både synlige og usynlige parametre.

HVAD BLIVER DU TESTET FOR?

Blodtryk, kolesteroltal, blodsukker, taljemål, fedtog muskelprocent, vægt, kondition, smidighed, lår-, hånd- og overkropsstyrke. Efter prøverne får du råd om kost, motion og sund livsstil ud fra netop de sundhedsparametre, der er relevante for dig.

EKSPERTEN

Troels Gravers er klinikchef hos SundhedsDoktor og uddannet idrætsfysiolog. Han har lavet tusindvis af sundhedstjek og vejleder folk i, hvad netop de kan gøre for at forbedre deres sundhed. Læs mere om sundhedstjekket på www.sundhedsdoktor.dk

Charlotte Gjessing

Info: 32 år, 172 cm, 52,3 kg.

Job: Grafisk designer på barsel.

Privat: Bor sammen med sin mand Peter og deres søn Philip på seks måneder.

TJEK DIG SELV: ER DU SOM CHARLOTTE?

- Naturligt slank

- Går meget

- Træner ikke

- Spiser sundt

„Jeg har altid kunnet spise, hvad jeg ville, uden at tage på”

Charlotte Gjessing, 32, er en af de heldige kvinder, der ikke har problemer med vægten, men hun dyrker næsten ingen rigtig motion, og det bekymrer hende. Går det mon ud over sundheden?

− Jeg føler mig forholdsvis sund, men jeg kan også mærke, at jeg ikke har dyrket motion længe. Jeg har mere ondt i ryggen, og jeg tror, jeg har tabt en masse muskelmasse, fordi jeg ikke får trænet, fortæller 32-årige Charlotte Gjessing. Charlotte har tidligere dyrket boksetræning 1-2 gange om ugen sammen med sin mand, men efter hun er blevet mor, har hun ikke kunnet få motionen til at passe ind. Alligevel er kiloene raslet af, og hun vejer nu 2-3 kg mindre, end da hun blev gravid. − Jeg har altid kunnet spise stort set, hvad jeg ville, uden at tage på. Men nu prøver jeg at få lidt ekstra kalorier, uden at det bliver det rene junk. Så det er mere avokado, fløde i kaffen, olie i maden og den slags. Men jeg savner at dyrke motion. Og jeg kan helt klart mærke, hvad det gør ved min krop. Jeg har været til boksetræning én gang siden fødslen, og de ting, jeg plejer at kunne gøre med lethed, kunne jeg slet ikke. Det er vildt, at man kan komme i så dårlig form på så kort tid.

SÅDAN GIK CHARLOTTES SUNDHEDSTJEK

− Min puls er måske lidt høj, for jeg er helt vildt spændt på det her tjek. Charlotte sidder med blodtryksmåleren om armen, klar til at komme i gang med sundhedstjekket. Men hun har ikke noget at frygte. Blodtryk, blodsukker og kolesteroltallet er, som det skal være. Men hvad med fordelingen af muskler og fedt? − Du har lidt for lidt fedt. Din fedtprocent er 19, og den må være 32, inden det bliver alarmerende. Cellerne har brug for fedt for at kunne virke optimalt, så du vil sagtens kunne tage 3-4 kg på, uden at det ville gøre noget, forklarer klinikchef hos SundhedsDoktor Troels Gravers, der laver sundhedstjekket. Charlotte har altså ikke mistet alle sine muskler under barslen, og selv om hun er tynd, sidder der ikke noget farligt fedt på organerne. Hun scorer også topkarakter i alle styrkeprøverne. Eneste problem er konditesten. Efter at hun har svedt ti minutter på cyklen, bonner den ud med et kondital på 36 − lige under middel. − Du er i fin form, men kigger vi længere ud i fremtiden, skal det ikke længere ned. Det gælder om at få pulsen op, og der skal ikke så meget til. Hvis du hver dag giver den maks. gas på cyklen til og fra arbejde, vil dit kondital hurtigt ryge op, forklarer Troels Gravers. Så overordnet set er Charlottes sundhedstilstand godkendt. Hun er sund og rask. − Du har masser af styrke og smidighed, selv om du ikke har trænet så meget, og i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger ligger du rigtig flot i det hele. Det eneste, du skal passe lidt på, er konditallet.

CHARLOTTES REAKTION PÅ TJEKKET

− Jeg er overrasket over, at det gik så godt. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg troede, at jeg ville have mistet meget mere muskelmasse, og at mit kondital var endnu lavere. Men det var vildt fedt at høre og meget motiverende, at der egentlig ikke skal mere til, siger Charlotte Gjessing. I stedet bliver det til en masse gåture med barnevognen, og så vil Charlotte prøve kræfter med konceptet Pushy Moms, hvor du dyrker motion, mens dit barn ligger i barnevognen. Men lige nu er hun mest spændt på, hvor stor betydning den manglende træning har haft på hendes sundhed. − Jeg er spændt på at se, hvor meget det egentlig er gået ned ad bakke siden før graviditeten, og hvordan min fordeling af fedt og muskler er.

EKSPERTENS 3 GODE RÅD

1. TAG CYKLEN TIL OG FRA ARBEJDE

Dit kondital ligger i den lave ende, men hvis du hver dag giver den maks. gas på cyklen til og fra arbejde, vil det hurtigt ryge op.

2. FÅ PULSEN OP

Du skal bevæge dig 30 minutter hver dag, men det er også vigtigt at få pulsen op − gerne to gange om ugen. Så find en motionsform, du synes er sjov, og som passer ind i hverdagen med et lille barn. F.eks. tidligt om morgenen.

3. HAV FOKUS PÅ VÆGTEN

Du vil sagtens kunne tage 3-4 kg på, uden at det vil påvirke din sundhed. Tværtimod. Cellerne har brug for noget fedt at arbejde med, så du må i hvert fald ikke tabe dig yderligere.

Sascha Højvang

Info: 29 år, 169 cm, 62,7 kg.

Job: Studerer til sygeplejerske.

Privat: Bor sammen med sin mand Simon og deres søn Marcus på 1,5 år i Vanløse.

TJEK DIG SELV: ER DU SOM SASCHA?

- Træner fitness 2-3 gange om ugen

- Spiser fedtfattigt

- Elsker kage

- Hyggeløber lidt for sjov

„Indimellem får jeg måske lidt for meget kage”

Sascha Højvang, 29, er fast gæst i Fitness World. Hun træner helst tre gange om ugen og spiser fedtfattigt. Men der er så også plads til både kage og dage på sofaen. Og hvilken effekt har det på sundheden?

 − Jeg tror, det er meget godt. Jeg føler mig frisk og sund. Sascha er ikke i tvivl. Det står meget godt til med helbredet, og hun får masser af motion. Hun træner i Fitness World 2-3 gange om ugen på hold som Boksning, Spinning, Stram op og Body Fit og løber lidt for sjov ved siden af. − Det er vigtigt for mig at få trænet. Jeg forsøger at komme af sted tre gange om ugen, og nogle uger får jeg trænet rigtig godt. Andre uger er det lidt sværere, når jeg også har min lille søn, og min kæreste og jeg gerne begge to vil af sted. Sascha har tidligere læst ernæring og sundhed, så hun tænker også meget over, hvad hun spiser. − Jeg fokuserer på ikke at spise så meget fedt, men nogle gange får jeg måske lidt for meget kage. Ellers går jeg meget op i at få mine tre hovedmåltider og lidt at spise indimellem. Jeg har en god appetit nemlig, fortæller Sascha og griner. Forude venter sundhedstjekket, som skal afgøre, hvordan det i virkeligheden står til med Saschas sundhed. − Jeg er spændt på at se, om jeg nu også er så sund, som jeg tror, jeg er.

SÅDAN GIK SASCHAS SUNDHEDSTJEK

Sascha får den bedst tænkelige start. Blodtryk, blodsukker og især kolesteroltallet er helt i top. − Dit kolesteroltal er 3,5, og det er helt exceptionelt godt. Især fordi du har mere af den gode kolesterol end den dårlige, og det er meget sjældent. Det betyder, at din krop giver god beskyttelse, så der ikke er noget fedt, der sætter sig fast på blodkarrene. Næste skridt er vægten, der måler forholdet mellem muskler og fedt. Vægten siger 62,3 kg med en fedtprocent på 27. − Nå, det er jeg overrasket over. Så har jeg taget tre kg på, siden jeg vejede mig sidst for et halvt år siden. Men Sascha har ikke ændret livsstil i mellemtiden, så chancen for, at det er muskler, hun har taget på, er ret høj. Og så betyder de ekstra kilo ikke noget. Konditesten viser også tydeligt, at hun er rigtig god til at få bevæget sig i hverdagen. − Dit kondital er 52, så du ligger i den allerbedste kategori, og det kommer altså ikke af ingenting. Det er udtryk for, at du bevæger dig meget i din hverdag, og at du formår at presse dig selv. Det er rigtig godt, forklarer Troels Gravers. Sacsha klarer også styrkeprøverne i fin stil, mens smidigheden kun lige sniger sig inden for det anbefalede. Men alt i alt er Sascha supersund. − Du ligger i den sundeste, bedste kategori, så du skal bare fortsætte, som du gør. Rent sundhedsmæssigt vil du ikke kunne gøre mere i forhold til dit sygdomsbillede og risikoen for at udvikle sygdomme.

SASCHAS REAKTION PÅ TJEKKET

− Det var rigtig sjovt at få testet min sundhed. Jeg er overrasket over, hvor højt jeg ligger. Jeg går op i, hvad jeg spiser, men jeg synes også, at jeg slækker på nogle ting og f.eks. lige spiser en kage. Jeg havde heller ikke regnet med, at mit kondital var så højt. Så meget synes jeg ikke, at jeg træner, men det var vildt dejligt at få at vide, siger Sacha Højvang.

EKSPERTENS 3 GODE RÅD

1. STRÆK UD 3-4 GANGE OM UGEN

Sørg for at strække ud − især på bagsiden af kroppen. Hold hvert stræk i 3 x 30 sekunder, så du øger din smidighed og dermed forebygger skader og dårlige led.

2. FOKUSER IKKE PÅ VÆGT

At du har taget tre kg på, betyder ikke noget, når alle dine andre mål ligger inden for det anbefalede. Det kan sagtens være muskler, når du træner så meget, og så er det faktisk bedre at veje 63 end 60 kg. BMI-tallet kan være ret misvisende på det punkt.

3. FORTSÆT DIN LIVSSTIL

Der er ikke så meget mere at sige, end at du skal fortsætte det gode arbejde. Du spiser sundt, bevæger dig godt og får pulsen op flere gange om ugen. Det er rigtig godt.

Simone Steen Villadsen

Info: 24 år, 154 cm, 57,7 kg.

Job: Sygeplejerske.

Privat: Bor sammen med sin kæreste Kim.

TJEK DIG SELV: ER DU SOM SIMONE?

- Cykler meget − gerne 20 km hver dag

- Træner ikke intensivt

- Spiser meget ude

- Har en svaghed for chips

„Jeg har taget en del på, så jeg er ikke så petit længere”

Tid har været en mangelvare det sidste år, derfor har Simone Steen Villadsen, 24, ikke trænet og spist så sundt, som hun gerne ville. Til gengæld cykler hun 20 km hver dag. Men hvilken effekt har det?

− Normalt vil jeg sige, at min sundhed er rigtig fin, men det seneste år har jeg haft travlt med studie, praktik og været på udveksling i Thailand, så der har motion og sund kost været nedprioriteret. Og det kan mærkes. Min krop har ændret sig, så det sidder anderledes. Jeg er blevet løsere og rundere, synes jeg. Simone har tidligere spillet meget badminton, dyrket spinning og løbet, men nu har hun svært ved at få integreret motionen i sin hverdag. − Jeg cykler 20 km om dagen, men det ser jeg ikke rigtig som motion. Jeg har bare ikke fået lavet noget i lang tid, og så er det svært at bryde en dårlig vane. Jeg har heller ikke skænket sund kost en tanke. Altså når jeg selv laver mad, er det forholdsvis sundt, men jeg har haft en tendens til at spise meget ude, det der lige har været nemt, når man er på farten. Og så har jeg virkelig en svaghed for chips, fortæller hun og griner. Det sidste års tid har altså været ret atypisk for Simone. Og derfor er hun også meget spændt på, hvad sundhedstjekket viser. − Jeg kunne godt frygte, at kondien var helt i bund. Og så er jeg blevet lidt rundere, så måske er der lidt for meget fedt i forhold til muskler. Men jeg håber, at det kan motivere mig til at komme i gang igen. Jeg får det godt af at dyrke motion, så jeg vil gerne af sted 2-4 gange om ugen og så måske tabe et par kilo også.

SÅDAN GIK SIMONES SUNDHEDSTJEK − Du har en stor muskelmasse, så fedtet er ikke placeret de forkerte steder − det ligger inden for normalområdet, forklarer Troels Gravers, da Simone står på vægten. Simones fedtprocent er 26,8, og med et taljemål lige under grænsen på de 80 cm er der ingen fare for, at fedtet nedsætter organernes funktion. Næste spørgsmål er, om Simone får bevæget sig nok. − Jeg sveder helt vildt, når jeg cykler. Jeg skal helst overhale alle de andre, fortæller hun, inden hun stiger op på kondicyklen. − Så er det rigtig god træning. Måske bliver du overasket, siger Troels Gravers. Efter 10 varme test-minutter siger konditallet 42, som er i den høje ende af middel. Simone klarer også styrkeprøverne godt, men smidigheden er under middel. − Jo mere stiv i musklerne, jo større risiko er der for at udvikle lændesmerter. Særligt hvis du sidder meget ned i løbet af en dag. Derfor er det vigtigt at holde sig smidig gennem hele livet, forklarer Troels Gravers. Trods det, at Simone ikke har haft den sundeste livsstil på det seneste, ser det rigtig fint ud med både blodtryk og blodsukker − og kolesteroltallet er supergodt. Hun er i fin form, og kroppen er stærk og sund. − Du ligger på et højt niveau i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Den der cykeltur giver dig nok mere, end du regner med, men det ville være fint at få indarbejdet mere regelmæssig motion med høj puls.

SIMONES REAKTION PÅ TJEKKET − Jeg er vildt overrasket. Jeg synes, jeg er blevet lidt løs i det, og jeg vejer for meget i forhold til min højde, men det betyder åbenbart ikke så meget. Det er nok, fordi der er så meget fokus på sundhed og superkvindeidealet, at det er nemt at få dårlig samvittighed. Jeg havde heller ikke troet, at den lille cykeltur gør så stor forskel, men det er meget motiverende, siger Simone Steen Villadsen.

EKSPERTENS 3 GODE RÅD

1. MERE REGELMÆSSIG MOTION MED HØJ PULS

Din daglige cykeltur er rigtig fin, men det er vigtigt at få pulsen helt op, så hvis du kan indføre mere regelmæssig motion, er det super.

2. STRÆK UD 3-4 GANGE OM UGEN Sørg for at strække ud − især på bagsiden af kroppen. Hold hvert stræk i 3 x 30 sekunder, så du øger din smidighed og forebygger skader og dårlige led.

3. FORMULÉR: WHAT’S IN IT FOR ME? Hvis du har svært ved at komme i gang med at dyrke motion, så skriv en lille seddel med, hvad du gerne vil opnå, og smid den under hovedpuden. Det giver god karma i forhold til livsstilsændringer.