3 spaoplevelser, du har råd til
Træk stikket en dag – eller en uge. Oplev tre helt anderledes spaophold i Sverige, Tyskland og Tunesien kun tre, fire og fem timer fra din stressede hverdag.
Hobbit-land med undervandssauna
I naturreservatet i Åkulla bøgeskove i Hallands indland ligger Ästad Gård. Det lyder som den første sætning i en Astrid Lindgren-fortælling, og der er da også en helt særlig Ronja Røverdatter-stemning over dette utraditionelle wellness- og oplevelsesanlæg, som Linda Myrberg har besøgt. Anlægget ligger kun fire timer væk.
17.30 – Ankomst
Et wellnesssted gemt i skoven mellem landbrug og svenskrøde ødegårde? Ikke det første man tænker på i forbindelse med spa. Ejeren af Åstad Gård, Linda, viser vej til mit hyggelige værelse, og halvanden time senere sidder jeg og sipper bobler på gårdens højeste punkt, der ironisk hedder Sky Bar. Derfra kan du nyde udsigten over et Hobbit-landskab af græsklædte huse, stenbroer, små søer og en kroget vinmark. Ikke det typiske spascenarie, men Ästad Gård er også alt andet end typisk. Du kan f.eks. også skyde lerduer, ride på islandske heste og lege ”Fangerne på fortet” på stedet.
19.30 – Middag
Gårdmenuen består af sæsonens råvarer fra lokale gårde. Foretten med æble- og jordskokke- suppe, røget hare og peberrodsskum er skøn. Til hovedret får jeg bøf med svampe, løg og rødvinsauce, og til dessert æblemousse med kardemomme.
20.30 – Spa
Det her er uden sammenligning den vildeste spaoplevelse. Hele spaområdet ligger udendørs, og man vandrer fra sauna til sauna mellem søer og over broer i det forunderlige Hobbit-landskab. Her er tropisk sauna med vand på gulvet, stendampbad, møllesauna (saunaovn med et møllehjul, der pøser vand over saunasten) og store, brændeopvarmede træ-kar. Højdepunktet er naturligvis undervandssaunaen med plads til ca. 25 personer. Det er helt syret at sidde herinde og se ud i søen, hvor store regnbueørreder glider forbi. Bagefter er der dyp i iskoldt kildevand fra en ægte kilde (vandet kan drikkes!)
21.30 – Varme
Det varme kar står ude i det fri. Stilheden og stjernehimmelen er magisk, og det er så afslappende og autentisk, at man føler sig i ét med naturen og duften af granskov. Det er så simpelt, men wellness af bedste kvalitet. Da jeg kommer op på værelset, spiser jeg chokoladen (der er stillet frem med jordbær og champagne) og falder varm og blød i søvn i den fine seng.
09.00 – Morgenmad
Jeg vågner udhvilet og med en strålende hud efter den udrensende saunaoplevelse. Jeg begynder allerede at planlægge næste besøg f.eks. en pigetur kombineret med shopping i Ullared (Sveriges billigste varehus).
Fakta
Ästad Gård tilbyder f.eks. “Tjejmys (pigehygge)” fra ca. 1.250 kr. pr. pers. inkl. cava og snacks i Sky Bar, treretters middag, sansespa, overnatning og morgenmadsbuffet. Undervandssauna koster 175 kr.
Læs om en spaoplevelse i Tunesien på næste side. Luksus-spa på budget i Tunesien
Vil du have varme, sandstrande og spa på en gang, behøver du ikke at rejse længere end til Tunesien, der har det hele i massevis – og til virkelig gode priser. Journalist Marie Kaufholz har besøgt Tunesien, der ligger bare 3,5 times rejse væk.
9.00 – Morgenmad
Jeg har aldrig tænkt på Tunesien som et land, der kunne noget med spaer. Muligvis har jeg slet ikke tænkt så meget over Tunesien, andet end da det muslimske forår startede og sluttede. Men de kan altså noget med spa. Og solskin. En kombination, der er svær at stå for, når det i Danmark er koldt, vådt og en spabehandling koster i hvert fald det tredobbelte af, hvad den gør her. Men glem Danmark, for min morgen starter med friskbagte croissanter og kaffe med varm mælk på terrassen af Radisson Blue – et 5-stjernet hotel, der har mere eller mindre alt, hvad man kunne ønske sig: Tre restauranter (den ene med havudsigt), træningslokale, pools i flertal og en virkelig lækker spa, hvor jeg har planlagt at bruge det meste af tiden de næste 24 timer. Når jeg ikke skal dase på en solseng eller spise.
11.00 – Spatur vol. 1
Mit spabesøg starter med en tur til lægen – spaen er nemlig ikke kun til ren forkælelse, det bliver også brugt til at behandle folk for forskellige skavanker, f.eks. stress eller overvægt. Jeg får målt mit blodtryk, skal udfylde flere siders skema om min sundhed, mine spisevaner, og hvilken medicin jeg tager, og derefter kommer lægen med gode råd til, hvad jeg skal gøre for at blive sundere. Mine behandlinger bliver tilrettelagt efter, hvad jeg trænger til. Jeg trænger til afslapning (vægten viste to kilo mere end den burde, så er tydeligvis lidt stresset nu), varme (fordi jeg er vildt forkølet) og at få spændt af i kroppen, fordi jeg generelt lever mit liv med sammenbidte tænder og skuldrene helt oppe om ørene. Løsningen: hammam, massage og dampbad.
14.00 – Afslapning
Jeg har været pakket ind i tang, er blevet masseret af en mand med så magiske hænder, at jeg undervejs glemte, at han var en mand, og siddet en halv time i dampbad med eukalyptus og havvand, hvilket måske ikke har kureret min forkølelse, men jeg kan nu både trække vejret gennem næsen og tale igen, hvilket er praktisk, for man kan godt blive lidt træt af at skulle hviske til alle tjenere, som er de eneste, jeg taler med på min soloferie. Min krop er blød som smør, min hud er blød som silke og jeg er så træt, at jeg småslumrer i min solseng, for det er åbenbart hårdt at lave så lidt. Jeg får serveret frugt, kaffe og vand ved poolen, så jeg springer frokosten over, fordi jeg simpelthen ikke orker at skulle rejse mig.
LÆS OGSÅ: ALT tester: Afstressning, der virker
17.00 – Spatur vol. 2
På hotel Park Inn, der ligger lige ved siden af, hvor jeg bor, har de noget, der hedder aquatræning, som jeg længe gerne har villet prøve. Især fordi det bliver afsluttet med wasu, en slags vandterapi. Men først skal jeg cykle i vand, hvilket er overraskende hårdt. Der bliver taget tid mens jeg cykler i intervaller. Jeg tænker umiddelbart, at det er noget, jeg burde være god til, for jeg cykler jo hele tiden, men det er altså ikke det samme som cykelturen til arbejde. Bagefter skal vi også styrketræne i vandet. Til sidst kommer det, jeg har ventet på. Mens jeg prøver at slappe af i hele kroppen og flyde, hiver læreren mig rundt i vandet i cirkler og strækker hele min krop ud. Meget grænseoverskridende når man er i bikini og læreren i badebukser, men når man er kommet sig over den del, er det virkelig rart at blive foldet og vredet rundt i vandet.
20.00 - Middag ved vandet
Det er altid mærkeligt at spise alene, synes jeg. Så jeg har helgarderet mig med min telefon, der er tilsluttet wifi fra hotellet, og en bog. Jeg har valgt den asiatiske restaurant, fordi den ligger udendørs, næsten nede ved vandet og fordi de har en masse frisk fisk på menuen. Til min store glæde er der også en anden, der spiser alene, så jeg føler mig ikke helt så ensom, da tjeneren, der af uvisse årsager insisterer på at tale tysk til mig, fjerner den anden kuvert fra bordet. Maden er virkelig lækker, jeg får et glas kold hvidvin og glemmer alt om, at jeg har taget underholdning med. Det er nok at sidde og kigge ud i mørket og lytte til bølgerne, der slår mod stranden. Måske skulle man rejse alene lidt oftere.
22.00 - Søvn
Jeg kan ikke andet end at gå på hovedet i den store, bløde dobbeltseng med et afsnit af True Blood, som jeg får set ca. fire et halvt minut af, inden jeg falder i søvn. Eric Northman plejer ellers godt at kunne holde mig vågen, men ikke i dag. Det næste, jeg hører, er mit vækkeur næste morgen. 8.30 - Morgenmad Næste morgen er jeg åbenbart blevet lokal på hotellet, i hvert fald hilser de ældre franske damer på mig alle sammen. Måske er vi også bare et slags hold, fordi de også rejser alene, som jeg opdager ved morgenbuffeten. Det virker dejlig trygt. Heldigvis skal jeg være her flere dage endnu, dage som jeg har tænkt mig at tilbringe præcis, som jeg har gjort indtil videre. Og hver dag skal starte med nybagte croissanter, tak.
Fakta
Djerba er den sydligste del af Tunesien, en ø med ca. 150.000 indbyggere, hvor solen skinner 10 ud af 12 måneder. Det tager ca. 3,5 time at komme dertil med direkte fly i højsæsonen. Spabehandlinger er betydeligt billigere i Tunesien end herhjemme. En times massage koster ca. 280 kr., en ansigtsbehandling 350 kr. En uge på Radisson Blue koster omkring 7.500 kr. pr. person med Atlantis Rejser, som ALT for damerne rejste med.
Læs om en spaoplevelse i Tyskland på næste side.Die deutsche Wellness Himmel
Er der minus på overskudskontoen, eller trænger du bare til et afbræk fra hverdagens rutiner? Så lad op med luksuriøs wellness på Grand Hotel Heiligendamm i Nordtyskland. Journalist Ane Harder Nybo har været et smut på det ekstravagante sparesort ved Østersøens bred.
16.00 – Ankomst
Bilen synes at have snoet sig gennem de grønne skove i en evighed, da jeg når Grand Hotel Heiligendamm. Smukt placeret mellem grønne træer og friskt, blåt hav, ligger hotellet stort og hvidt lige ud til Østersøen. Man fornemmer straks, at her mellem fuglefløjt, bølgebrus og en enkelt Porsche, ånder fred, ro og frem for alt luksus. Jeg bliver placeret i hotellets bar med udsigt til havet og får serveret smukt dekorerede fingermadder og en sommerlig drink – den såkaldte Hugo, der er en fancy form for mojito og består af den italienske mousserende hvidvin prosecco, hyldeblomst og mynteblade. Jeg synker ned i den bløde sofa og nyder den lækre velkomstmenu, inden jeg skal i gang med mit stramme afslapningsprogram.
17.00 – Meditation
På anden etage i hotellets spabygning (der er over 3.000 kvadratmeter spa!) har yogamesteren Sanjay fra Indien sit meditationsrum. Han tager imod i døren i en indisk klædedragt, og fører mig ind i et rum dekoreret med varme, rødlige farver og tunge gardiner. Jeg får en måtte og et håndklæde at lægge under mig på gulvet, og Sanjay trækker gardinerne for og dæmper lyset. I 30 minutter guider han mig til hvordan jeg skal slappe af i først fødder, så ben, så mave, så skuldre og til sidst arme, mens jeg ligger på ryggen. Han bruger en form for tælle-meditation, som jeg har hørt, skulle være god for en meditationsnybegynder som mig. Det eneste jeg skal fokusere på er at tælle mine åndedræt, til jeg når til 30. Da Sanjay skruer op for lyset igen efter en halv time er jeg fuldstændig afslappet.
Meditationen er gratis, når man er gæst på hotellet.
17.30 – Havtornmassage
Jeg har bestilt en havtornmassage, som er specialiteten langs Østersøkysten, hvor havtornene vokser på store buske. De små, orange bær er en sand vitaminbombe – der er syv gange så meget C-vitamin i havtorn som i citron – og de skulle være fantastiske for immunsystemet. Det er yogamester Sanjay, der skal udføre massagen, og han serverer en havtornjuice for mig, som jeg kan nyde, mens han giver mig et øjeblik til at hoppe i min bikini. Det er en rygmassage, så jeg får et håndklæde over benene, så jeg kan holde varmen, mens han masserer min ryg med havtornolie. Det er dejligt og afslappende, og trykket er helt perfekt. Massagen varer en time, og da jeg går derfra, har jeg en skøn fornemmelse af at hver eneste muskel i min ryg er blevet arbejdet grundigt igennem.
60 min. havtornmassage ca. 712 kr.
LÆS OGSÅ: Derfor gør søvnmangel dig tyk
19.00 – Middag
Middagen spiser jeg i hotellets sushirestaurant. Forretten er misosuppe, og bagefter bliver der sat et kæmpe fad med sushi midt på bordet, som alle omkring det kan tage fra (vi er et samlet selskab, så det er ikke fremmede, jeg deler min mad med). Det er lækkert, men jeg har ikke lang tid til at nyde de japanske delikatesser – jeg skal straks videre i mit afslapningsprogram!
20.00 – Ayurvedisk massage
Efter middagen er det tid til min anden behandling. Jeg skal have en abhyanga, som er en ayurvedisk krops- og ansigtsmassage, der foregår med varm olie. Massagen skulle hjælpe til at føre affaldsstoffer ud af kroppen og styrke kroppens modstandskraft. Det er igen den indiske yogamester Sanjay, der får æren af at ælte min krop, og seancen starter med ti minutters alenetid, hvor jeg i fred kan nyde den te og fodbad med gedemælkspulver, som Sanjay har sat frem til mig. Gedemælkspulveret skulle gøre fodbadet ekstra afslappende, og jeg synes (eller måske bilder jeg mig ind) at det føles blødere mellem tæerne end rent vand. Jeg ifører mig den minimale engangs-gstreng, jeg har fået udleveret og lægger mig på massagebriksen. Massagen varer halvanden time, og da jeg først – efter 20 minutters krummen tæer – får sagt, at jeg gerne vil have numsen dækket til, mens han masserer, er det ren afslapning. Måske er jeg sart, men jeg har det bedst i påklædt tilstand i samvær med fremmede. Sanjay forklarer, at de tyske kvinder er meget åbne omkring nøgenhed, og at nudiststrandene næsten er mere populære end de almindelige. Det er derfor ikke unormalt for tyske kvinder at lade sig massere med blottede balder, og et godt tip er derfor at gøre det klart fra starten, hvis man er lige så sart som mig, at man gerne vil være dækket til under massagen.
90 min. abhyanga-massage ca. 1.090 kr.
22.00 – Spa
Efter massagen bliver jeg ført ned i hotellets spaområde. Det er 3.000 kvadratmeter ren luksus komplet med finsk sauna, tørsauna, dampbad, hammam, pool og spa. Det er sent, og jeg er den eneste i hele spaområdet, 2 3 4 5 så jeg nyder at udforske de forskellige faciliteter alene. Fornøjelsen varer dog ikke længe, for jeg er helt slatten i kroppen efter abhyanga-massagen, og jeg slæber min krop over gårdspladsen til hotellet og falder straks i søvn i det overdådige hotelværelse.
Der er gratis adgang til spaområdet for hotellets gæster.
07.30 – Kneipp
Dagen starter med kneipp-vandterapi på stranden. Kneipp er en tysk opfindelse, som skulle være godt for blodomløbet, og det er en af hotellets fitnessinstruktører, der skal guide mig igennem øvelserne. Kneippen starter med nogle strækøvelser i god gammeldags ”nå dine tæer”-stil, men det virker, og det er en dejlig måde at vågne på. Vandterapikneipp går egentlig ud på, at man veksler mellem at soppe i koldt (15-18 grader) og varmt vand (cirka 38 grader), men da vi dypper benene i havet i stedet for i spande, er selve kneippen bare to minutters soppen i vandkanten. Da kneippen er slut efter en halv time, er jeg mere vågen, end jeg nogensinde før har været klokken otte om morgenen, og jeg kan helt bestemt mærke, at der er kommet gang i mit blodomløb.
30 min ca. 337 kr. pr. person.
08.00 – Morgenmad
Jeg nyder min morgenmad (som jeg har taget fra den største og lækreste morgenbuffet, jeg nogensinde har set) på terrassen med udsigt til havet. Mens jeg fylder mig med frisk frugt, æg, bacon, og selvfølgelig havtornjuice, opdager jeg, at jeg kan mærke hver eneste lille muskel i min krop. Jeg er en smule øm. Men det er på en dejlig måde.
Fakta
Grand Hotel Heiligendamm har en vifte af tilbud, så tjek hjemmesiden, og find et, der passer dig. For eksempel koster et Sea Buckthorn Vital-ophold, der byder på to overnatninger, kost og behandlinger lige under 3.000 kr. pr. person. Priserne afhænger desuden af sæsonen. Se Grandhotelheiligendamm.de.
LÆS OGSÅ: Boost dit humør med disse 4 hverdagsvaner