5 trin, der fyrer op under sexlivet

5 trin, der fyrer op under sexlivet

Når to mennesker forelsker sig, får de et batteri fuldt opladet med gnist, lyst og følelsen af at være skabt for hinanden. Men efterhånden aflades batteriet, og lærer man ikke at genoplade det, så løber man tør for energi. Mød Tanja og Emil, der ikke forstår, hvor den gode sex blev af – og få Daisy Løvendahls råd til at få sat strøm til sex- og kærlighedslivet igen.

"Da jeg mødte Emil, var jeg så vild med ham! Jeg havde aldrig oplevet noget lignende. Ikke engang med mine børns far, som jeg var gift med i 16 år. Det var som om, lynet slog ned i os, da vi mødtes. I det første halve år havde vi mere sex, end jeg nærmest havde i hele mit ægteskab. Men nu sker der ikke så meget mellem os."

Tanja ser på Emil, der nikker.

Så siger han: "Jeg kom fra et parforhold, der nærmest var dødt seksuelt. Vi fik vores søn meget hurtigt, efter vi mødte hinanden, og så var der ti år uden ret meget sex og berøring. Derfor betyder det også virkeligt meget for mig, at det seksuelle fungerer med Tanja. Jeg endte nogle ret mørke steder i min længsel efter sex, og der vil jeg ikke hen igen."

God sex kommer ikke som lyn fra himlen

Tanja og Emils oplevelse er meget almindelig. To mennesker mødes, forelskelse opstår, og det føles utænkeligt, at gnisten nogensinde kan slukkes. Men selv den største flamme bliver ikke ved med at brænde alene næret af forelskelsens vilde kombination af hormoner og emotionel spænding.

Som sexolog og parterapeut har jeg tit tænkt på, om det er et vilkår, at to mennesker ikke kan forvente at have et fantastisk sex- og kærlighedsliv, når forelskelsen hører op, og kærligheden indtræder.

Det er nemt at tro det, når jeg tænker på alle de mennesker, jeg møder, som kæmper med dette. Som menneske og gift gennem mange år nægter jeg dog at acceptere, at det er den eneste vej. Derfor har jeg brugt mange år på at forstå, hvordan man kan holde lysten i live – selv efter forelskelsen er forsvundet.

Min konklusion er indtil videre, at det er muligt, men at det kræver modet til at bringe erotikken ind i livet som en prioritet. Par, der forventer, at gnisten bare skal være der, oplever den forsvinde lige som et batteri, der bliver brugt op.

Par, der formår at genoplade batteriet og skabe rum for det erotiske selv midt i hverdagen, kan opleve en dybere form for tiltrækning og seksuel forbindelse, som er lige så vild og stærk som forelskelsens. Bare på helt andre præmisser. Alt dette fortæller jeg Tanja og Emil.

Og hun siger: "Jeg har aldrig tænkt på min lyst som noget, jeg kunne skabe plads til eller vælge til. Jeg har mere bare mærket, når den var der, eller ikke var der."

Emil siger: "For mig har sex handlet om at få lyst og handle på det. Så enkelt. Men jeg er åben overfor at gøre det på en anden måde, selvom det virker lidt akavet. Skal lyst ikke bare være der?"

Hvad gør forelskelsen ved os?

Den amerikanske antropolog og forfatter Helen Fisher sammenligner forelskelse med suset fra kokain. Under forelskelsen producerer hjernen mere dopamin, ligesom den provokeres til at gøre under indflydelse af stoffer som kokain eller amfetamin.

Hun forklarer også, at forelskelse tænder for urinstinkter i mennesket som seksuel ejerfornemmelse og overstadig lykke. Derfor er forelskelsen med til at gøre, at de to forelskede er mere optaget af hinanden og har mere lyst end to, der har kendt hinanden længe. Men forelskelse er ikke en permanent tilstand, og man kan derfor ikke forvente, at suset varer ved.

Lyn og langsom dans

Jeg begynder med at forklare dem om de to former for lyst, som man arbejder med indenfor den kliniske sexologi. Den spontane lyst, som er lynet, der bare slår ned. Og modtagelysten, som er den lyst, der opstår, efter man har skabt emotionel kontakt og modtaget nydelsesfuld berøring.

Hvis den spontane lyst er som et lyn, så er modtagelysten en langsom dans, man vælger at danse. Jeg sender Tanja og Emil hjem med en opgave om at skabe plads til erotiske møder i hverdagen, hvor de lader modtagelysten få plads. Da vi ses igen, siger Tanja:

"Vi har virkeligt grinet meget! For det føltes virkeligt akavet at sige: Jeg vil gerne møde dig i soveværelset. Kom ind om 15 minutter … og så ligge der på sengen i lingeri og invitere til langsom dans."

Emil tager ordet:

"Men det virkede. Vi har virkelig haft god sex. Det føles anderledes at bruge så lang tid på at skabe rammerne for det og lade lysten komme langsomt frem, men jeg endte med at være utroligt tændt. Og det var du vist også."

Han ser på Tanja, der rødmer.

5 trin til at sætte strøm til sexlivet – efter forelskelsen

1. Farvel forelskelse, goddag erotiske bevidsthed

Har du engang oplevet den stormende forelskelse, hvor du havde uendelig energi til at tale med din elskede hele natten og dyrke sex ind i hvert eneste morgengry, så tillykke! Forelskelse er en vild oplevelse.

Men hvis du ønsker dyb kærlighed og en langvarig relation, så må du vove at sige farvel til forelskelsen og lukke din erotiske bevidsthed op. De par som efter 2, 10, 20, 30, 40 år stadig har fantastisk sex, er dem, der har lært at kultivere nydelse og skabe rammerne for vild magi. Det er ikke dem, der ser sig tilbage.

2. Skab et stærkt fundament 

Selvom det kan virke underligt at skrive om tillid til hinanden og emotionel tryghed i en artikel om sex og lyst, så er det nødvendigt. Tillid og tryghed er faktisk supersexet. Det er forudsætningerne for, at vi kan skabe lækre oplevelser med hinanden, når vi ikke længere er drevet af en hjerne, der opfører sig som om, den er på stoffer.

Så sørg for, at jeres relation står på et stærkt fundament, hvor sex er vigtigt, men ikke målet for jeres kærlighed. Hvis jeres kærlighed er lig med, hvor meget sex I har, så lægger det et kæmpe pres på jer. Og det stopper lysten.

3. God sex kræver tid

De fleste mennesker som er vildt forelskede, kan godt finde ud af at komme for sent på arbejde, fordi lysten overmandede dem. Ligesom de godt kan gå hjem fra festen, før al energien er væk, og de formår at sende børnene ned til bageren søndag morgen, så der er ro i huset.

Det kan du også vælge at gøre, selvom du ikke længere er drevet af følelsen af, at du er nødt til at mærke din elskede nu. Skab tid til, at I kan mærke hinanden. Tag et bad sammen. Kys med tungen. Del noget, du tænder på.

4. Tænd dig selv

Forskningen bag lyst fortæller os at for, at vi kan mærke modtagelysten, så skal vi være i en tilstand med lav stress og høj tillid kombineret med et element af noget eksplicit erotisk.

Så det er fint at åbne for modtagelysten med rosenblade på sengen og massage af skuldrene, men hvis det skal ende i lækker sex, så skal der tilføjes noget, som du virkelig tænder på. Hvad kunne det være? Bliv helt klar på det og hvisk det til din kæreste.

5. Gå på opdagelse sammen

Hvis du virkelig elsker at spise italiensk mad og har været på mange gode italienske restauranter, så er jeg sikker på, at du altid vil nyde det. Men Tiramisu nummer 800 vil ikke have samme effekt som nummer otte. Derfor anbefaler jeg, at du også prøver at spise fra andre køkkener. Og samme logik gælder i det seksuelle.

Skønt, hvis I har en måde at være sammen på, som er superlækker. Men prøv også noget andet. At gå på opdagelse sammen skaber stærke følelser. Og hvis oplevelsen er god, så skaber det også lyst til flere nye opdagelser sammen.

Daisy Løvendahl

  • Er parterapeut, coach og sexolog.
  • Hun er direktør for ”Sexolog & parterapeut”- uddannelsen og forfatter.
  • Gennem 12 års samtaler har hun et unikt indblik i, hvad der virkelig fylder for folk.
  • Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, forelskelser, utroskab, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.