Kvinde cykler

8 tips: Sådan får du endnu mere ud af din tid

Vi kan ikke skabe flere timer i døgnet, men vi kan blive bedre til at værdsætte den tid, vi har. Her er Daisy Løvendahls 8 konkrete veje til at få mere ud af hverdagen – med dem kan du snyde dig til følelsen af overskud på tidskontoen.

1. SKIFT FRA MERE TIL BEDRE TID

Nærmest alle, jeg møder, mangler tid. Eller penge. Men det interessante er, at mange ville bruge deres ekstra penge til at købe mere tid i form af hjælp til rengøring eller ekstra ferie, så de ville have mere tid sammen med dem, de elsker. Tid er måske den største mangelvare i vores samfund. Men tid er et grundvilkår ved eksistensen, som vi ikke kan flytte på. Vi kan til gengæld ændre vores fokus fra at ville have mere til at bruge den bedre. Så hvis du skulle gøre en ting i dag, der ville være bedre brug af din tid, hvad kunne det så være?

2. MEDITER

… i 5 minutter, var jeg lige ved at skrive, men drop at tage tid. Bare sæt dig ned, luk øjnene, stop den indre kværnen og træk vejret. Det er så megagodt for dig og hele dit nervesystem. Så ti stille, og træk vejret uden et mål for hvor længe. Du ved, når du skal videre. Vær til stede i stedet for at fokusere på et mål om, hvor langt tid du mediterer.

3. ÉN TING AD GANGEN

I stedet for at tale i telefon, vaske tøj og tjekke Facebook med et halvt øje, så gør kun én ting ad gangen. Når du prøver at multitaske, bliver du automatisk lidt mere hektisk i din energi, og det blokerer for følelsen af at have tid. Derfor: én ting ad gangen. Kun én!

4. FOKUSER

Når du er på arbejde, har du så telefonen ved siden af dig? Får du notifikationer, når der kommer en mail og en besked på Facebook? Svarer du på andres henvendelser, mens du er i gang med det, du skal? Lad være med det. Fokuser på dit arbejde. Ikke alene vil det gøre dig mere effektiv, men det vil også give dig en dybere følelse af at være til stede og derved have tid til det, du faktisk gør.

5. BRUG DIN TRANSPORTTID

Hver dag skal du sikkert fra A til B. Hvordan kan du gøre den tid dejlig for dig selv? Er det at droppe bilen og tage cyklen, så du kan nyde følelsen af at være ude og bruge din krop? Er det at gå og mærke langsommeligheden sænke sig? Ville det gøre dig gladere at dedikere din transporttid til arbejdstid i et tog med computeren tændt eller køre bil og lytte til musik? Transporttiden er ikke bare spild af tid. Det er tid, du kan give kærlighed og gøre til en god stund på dagen.

6. VÆR UTILGÆNGELIG

Du skal ikke være tilgængelig for alle hele tiden. Punktum. Beslut dig for hver dag at have nogle tidsrum, hvor du ikke kan blive forstyrret. For nogle virker dette bedst ved, at det er samme tid hver dag. Det kan være, du har lyst til morgen-te alene fra kl. 6-7. Du kan også beslutte på selve dagen, hvornår du hopper af nettet og finder ind i nuet. Måske vil du værdsætte en kaffe på vej hjem, en gåtur efter maden eller en sen drink i køkkenet. Du bestemmer formen. Men bestem den.

7. SKAB RUM TIL AT VÆRE LANGSOM

Børn oplever ofte tiden langsommere. Måske fordi de er i den og ikke hele tiden er hverken i fortiden eller på vej videre. Lær af dine børn, og skab gode stunder med dem hver dag, hvor tiden forsvinder fra din bevidsthed. Min ven står tidligt op, går i bad, gør morgenmaden klar, og så lægger han sig i sin lille datters seng og vækker hende roligt. De plejer at være mellem 20 og 30 minutter om at komme op. Men de kommer til morgenmad med et smil.

8. RØR DIN ELSKEDE LANGSOMT

Drop Netflix, tv og podcast to aftener om ugen, og brug i stedet tiden på at være fysisk sammen med din kæreste. Og nej – det er ikke en pæn måde at sige sex på. I må selvfølgelig gerne dyrke sex, men mit råd denne gang er mere bare at skabe et rum til at være til stede med jeres kroppe. Læg jer, og hold om hinanden. Lyt til din kærestes åndedræt. Giv en langsom massage, eller stryg din elskede med lange, varme strøg. Det er ren magi, der opstår, når både sind og krop sætter tiden fri.

TIDEN SNYDER

Tid er en forunderlig størrelse. På den ene side er tid meget konkret. Det er 60 sekunder, der bliver et minut, og dem er der 60 af i timen. Men tid er ikke kun antallet af minutter, vi har til rådighed. Det er også oplevelsen af tiden. Hvordan vi er til stede i tiden, og hvordan vi gennem vores nærvær eller mangel på samme oplever at have tid eller aldrig at have tid.

Om Daisy Løvendahl

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk