sommerfødder

8 tips til smukke sommerfødder

Også fødderne har brug for omsorg og pleje for at holde sig sunde og smukke: Forkæl dem med fodbade, fed creme og fitness for fødder.

1. Først et fodbad

Sæt dig og slap af i fem minutter med fødderne i en balje varmt vand tilsat en håndfuld velduftende, opfriskende badesalt eller lidt lækker badeolie. Vandet opløser hård hud og forbereder fødderne til en kærlig spabehandling.

2. Skub, skrab og skrub

Tør omhyggeligt fødder og tæer - og mellem tæerne - og skub forsigtigt neglebåndene tilbage med det fugtige håndklæde. Fjern hård hud med den grove side af en køkkensvamp. Giv til sidst hele foden en omgang med en skrubbecreme, som fjerner døde hudceller og gør dine fødder bløde og levende igen.

3. Klip neglene

– og klip dem lige over. Klipper du rundt og nedad i siderne af neglen, risikerer du, at neglen vokser ind i det bløde væv, som så hæver op, bliver ømt og ofte betændt. Klip neglene i bidder, så de ikke flækker – og slib til sidst skarpe eller ru kanter med en neglefil.

LÆS OGSÅ: Strammere hud, mindre cellulite, mere glød + 7 andre grunde til at tørbørste

4. Fugt og pleje

På samme måde som ansigt og krop, har også fødderne brug for fugtighedscreme. Revner og sprækker er nemlig tegn på, at huden er udtørret, og derfor har brug for hjælp og regelmæssig pleje. Vælg et produkt, der er specielt til fødder og derfor federe end normalt. 

5. Hold øje med huden

Undersøg dine fødder jævnligt - en gang om ugen – eller hver dag, hvis du har diabetes. Er der f.eks. revner, rødme, hævelser, sår, tørhed eller hudløse områder mellem tæerne? Har hud eller negle ændret farve, struktur eller udseende? Så giv lægen et kald. Symptomer, der bliver tydeligere eller ikke forsvinder rimeligt hurtigt kræver nemlig ofte behandling.

6. Gå ikke i for små sko

For små og for stramme sko giver ikke bare vabler – de hindrer også fødderne i at yde støtte og fleksibilitet op gennem kroppen. Så brug altid sko i den rigtige størrelse, og husk, at fx en str. 38 ikke er lige store i alle skomærker. Køb helst sko sidst på dagen, hvor fødderne normalt fylder mest – og sko, som føles rare at have på fra starten.

7. Tørt og godt

Køb sko der ”kan ånde” og skift sko en gang om dagen - gerne oftere. Fødder er udstyret med svedkirtler - hele 250.000 i hver fod – og dine sko optager derfor konstant fugt. For at undgå svampesporer og bakterier skal skoene have tid til at tørre helt, inden du stikker i dem igen. Kan sålerne i dine sko tages ud? Så gør det, og læg sålerne til tørre for sig selv.

8. Brug fødderne

Brug fødderne – både løbe-, gå- og traveture er gode måder at holde dem i topform på. Men husk at skifte til et par sunde sko, der er konstrueret til, hvad du nu beslutter dig for, inden du begiver dig afsted.

3 nemme øvelser: Hold fødderne i form

Skal fødderne bevare deres styrke og smidighed skal de trænes. Her får du tre enkle øvelser. Det eneste, du skal bruge, er et par bløde bolde.

1. Stå på det ene ben og læg bolden under hælen på den anden fod med forfoden hvilende på gulvet. Bevæg hælen henover bolden - til den ene side - og til den anden side.

2. Start med at massere dine fodsåler med en bold. Stå på det ene ben og læg en bold under den anden fod. Rul fodsålen henover bolden - frem og tilbage under foden og ud på siderne – overalt, hvor den kan komme uden at smutte. Når du synes, foden er masseret godt igennem, så skift til den anden.

3. Denne øvelse smidiggør mange af fodens muskler og led. Stå på det ene ben og læg en bold under forfoden på den anden med hælen hvilende på gulvet. Bevæg forfoden henover bolden til den ene og den anden side. Bevæg foden så langt som muligt mod gulvet med henholdsvis lilletå og storetå (rør gerne gulvet) – men flyt ikke hælen. Fortsæt et par minutter med at rulle forfoden henover bolden, også tæt på tæerne og lidt tilbage, hvis du kan, og skift til den anden fod.