9 sjove og sunde vinteraktiviteter

9 sjove og sunde vinteraktiviteter

Når temperaturen daler, vinden rusker, og mørket falder alt for tidligt på, kan det være svært at komme op af sofaen. Men det kan faktisk godt være sjovt at komme i form, så her får du 9 bud på spændende motionsformer, som kan dyrkes i både sne, sjap og bidende kulde.

1. Leg på isen

Det er næsten som at komme tilbage til barndommen, når man spænder skøjterne på og løber ud på isen. Det er sjovt, men samtidig benhård motion. Musklerne i ben og balder kommer på arbejde, og pulsen ryger i vejret. Til gengæld kan det være svært, hvis du ikke er i træning, så snup en veninde med under armen som støtte.

Hvorfor er det godt?

Det er ikke kun dine muskler, der kommer på arbejde. Skøjteløb styrker også din holdning og din balance. I modsætning til løb er det skånsomt, fordi du ikke får stød op i kroppen – hvis du altså kan undgå at falde! En kvinde, der vejer cirka 65 kilo og står på skøjter i én time, kan forbrænde 800 kalorier – det er næsten to plader chokolade!

Hvor og hvordan?

Hvis vejret står på hård frost, kan du skøjte på de frosne søer, men ellers findes der også både indendørs og udendørs skøjtebaner, og særligt i julemåneden er det hyggeligt med lysene på de udendørs baner. Du kan leje skøjter og hjelm eller bruge en cykelhjelm. Find din udendørs skøjtebane hos Dansk Skøjte Union på danskate.dk.

2. Afsted på ski

Hvis du ikke kan komme på skiferie, er der muligheder for at stå på ski herhjemme. Skulle der falde sne, har vi langrendsruter over hele Danmark, men der findes også alpine skibakker herhjemme med skilifte og kunstmåtter samt indendørs skicentre.

Hvorfor er det godt?

Ved langrend kommer stort set alle kroppens muskler på hårdt arbejde, og ved alpint skiløb styrker du virkelig lår og balder, når du svinger skiene på vej ned af bakken for ikke at få for meget fart på. En kvinde på 65 kilo, der kører langrend i én time, kan forbrænde 800 kalorier – mere end 3 portioner risalamande!

Hvor og hvordan?

Hvis Danmark bliver beriget med sne, kan du finde gode langrendsurter på skisport.dk. Men i Gjern i Midtjylland er der også en udendørs alpinbakke med kunstmåtter og indendørs baner, så man kan stå på ski hele året. I København er der Copenhill – eller Amagerbakke – oven på forbrændingsanlægget, hvor du kan køre på et plasttæppe året rundt.

3. Leg i sneen

Hvis sneen falder, er der uanede muligheder for daglig motion; en sneboldkamp i haven eller sprællemand liggende ned i sneen; gør det sjovt at rydde fortovet for sne ved at lave det til en konkurrence om, hvem der er hurtigst; eller byg en snemand og dyst om, hvem der gør det flottest eller højest. Og sidst, men ikke mindst, find kælken frem – hvis du tør!

Hvorfor er det godt?

Du får pulsen op, når I jagter hinanden med snebolde og giver den gas med skovlen. I det hele taget er det sværere at gå og bevæge sig i sne, og det kan mærkes i musklerne. Hvis du kælker med familiens yngste, skal du også op og ned af bakken igen og igen – det giver balder af stål!

Hvor og hvordan?

Hvis Danmark bliver hvid i år, behøver du ikke gå længere end til baghaven eller ud i skoven. Hvis du vil finde de bedste kælkebakker, kan du se en oversigt på kaelkebakke.dk.  

4. Hop i havet

Hvis du er til det kolde gys, skal du i gang med vinterbadning! Mange vinterbadere oplever at føle sig mere friske og helt høje efter en tur i det kolde vand, og der er et stort socialt fællesskab om at hoppe i de kolde bølger. Den officielle sæson løber fra oktober til april, men du kan starte, når du vil.

Hvorfor er det godt?

Der bliver frigivet signalstoffer fra hjernen, når du bader i koldt vand, så det kan føles som om, du nærmest bliver "høj" af velvære. Det skulle også styrke immunforsvaret og trække blodkar i fingre, fødder, arme og ben sammen, så blodet løber bedre ud til de indre organer. I øvrigt siges det, at man vænner sig til kulden, så garvede vinterbadere er bedre til at holde varmen trods de kolde grader.

Hvor og hvordan?

Du skal ikke hoppe i det kolde vand alene, for som nybegynder ved du ikke, hvordan din krop vil reagere. Hvis du ikke har en veninde, der vil med, kan du finde en vinterbaderklub på fx vinterbader.com – mange af dem giver gerne nybegyndere en introduktion.

5. Snør løbeskoene

Du kan sagtens begynde at løbe, selvom vejrudsigten lover frost. Der er færre folk på vejene, og du kommer ikke til at svede lige så meget. Måske er du bange for at løbe i sne, sjap eller på et iset fortov, og du skal også passe på, men det kan stille krav til din opmærksomhed, som vil udfordre din løbeteknik og gøre dig til en bedre løber.

Hvorfor er det godt?

Løb er effektiv kredsløbstræning, og når du løber om vinteren, bruger du også kalorier på at holde varmen – så er der plads til mere af den gode julemad. Du skal hele tiden holde øje med underlaget og justere dit løb, og det kræver en del af din balance og teknik, som du så også får trænet.

Hvor og hvordan?

Du behøver ikke andet end dig selv, et par løbesko og en rute. Du producerer ret meget varme, når du løber, så tag ikke for meget tøj på. Klæd dig gerne, som om det er 5-10 grader varmere, end det egentlig er. Hvis du vil løbe med andre, men ikke har en makker i nærheden, kan du søge efter en løbeklub på fx. dgi.dk/foreninger.

6. Få varmen

Er du mest til varme, og døjer du med smerter i krop og led? Bevægelse i vand er en skånsom motionsform, fordi vandet holder dig oppe, virker smertelindrende og giver dig større bevægelighed. Ud over motion i det varme vand, er det også ideelt, når du trænger til at slappe af – der er en grund til, at spa-ophold er så populære!

Hvorfor er det godt?

Når du træner i varmt vand, styrker du bevægelighed, muskelstyrke og koordinationsevne, og du overbelaster ikke kroppen. Du kan bevæge dig frit, så hvis du har ondt i ryggen eller andre steder, kan du træne dele af kroppen, som du ellers ikke ville kunne på grund af smerter. I det varme vand sker også fysiologiske processer i hjerte, blodkar og lunger, som får dit blodtryk til at falde.

Hvor og hvordan?

Du kan tjekke, om din lokale svømmehal har et varmtvandsbassin – det har mange – eller du kan finde en oversigt over træning i varmt vand hos fx gigtforeningen.dk.

7. Skattejagt for voksne

Du kan få frisk luft og motion ved at lede efter skatte med geocaching. Geocaching er en slags skattejagt for voksne, hvor du bruger en app på din telefon med GPS og koordinater til at lede efter skatte, som andre geocachere har gemt. Selvom skattene typisk ikke er meget værd, går der nemt sport i at samle familien og gå på skattejagt.

Hvorfor er det godt?

Du kommer ud i naturen, og det betyder frisk luft og dagslys, som booster dit Dvitaminniveau og kan være med til at forebygge vinterdepression – og så bruger du krop og hjerne på samme tid. Bevæger du dig til fods i rask tempo, kan du forbrænde omkring 450 kalorier på én time – næsten det samme som en plade chokolade.

Hvor og hvordan?

Download Geoaching appen, opret en gratis konto, find en skat (cache), som du gerne vil lede efter, og så går du i gang med at navigere efter dens position. Husk at markere i appen, når du har fundet skatten!

8. Do the Groove

Er du vild med at danse, kan du overveje groove; en meget enkel danseform uden ret mange andre regler end at lade kroppen følge musikken. Nogle steder kan du deltage i silent groove, hvor man har trådløse høretelefoner på og danser under åben himmel året rundt.

Hvorfor er det godt?

Du forbrænder en hel masse kalorier, fordi du får pulsen op og sveder. Sidder du meget stille i hverdagen, er det godt for dit blodomløb og eventuelle hævelser eller åreknuder – og så er det virkelig sjovt!

Hvor og hvordan?

Det er sjovest at danse med andre og blive guidet af en instruktør. Du kan finde instruktører hos fx din lokale aftenskole – prøv lofkurser.dk – eller blot ved at søge i google. Husk tøj til al slags vejr, hvis du skal groove udenfor.

9. Fuld fart frem

Selvom det er koldt, kan blå himmel og høj sol gøre det til en smuk gåtur alene eller med en veninde. Hvis du får pulsen op og sved på panden, tæller det også som motion. Du skal have godt med fart på og gerne finde en bakke eller to, men så får du også både luft, lys og kalorieforbrænding på samme tid.

Hvorfor er det godt?

Hvis du går hurtigt, sætter du gang i kredsløbet, forbedrer din kondition og styrker musklerne i benene. Powerwalking er også mere skånsomt for kroppen end fx løb, fordi du ikke får stød op i kroppen som ved løb.

Hvor og hvordan?

Det er en god idé at hoppe i et par løbesko eller købe et par gode gåsko. Du bør ikke tage for mange lag tøj på, for selvom det er frostgrader, vil du hurtigt få varmen og begynde at svede. Du kan finde spændende vandreruter hos naturstyrelsen.dk, og hos runners.dk kan du finde en gåklub, hvis du vil gå sammen med andre.

Kilder: krop-fysik.dk, Aktiv Træning, Samvirke, Videnskab.dk, netdoktor.dk, Ældresagen, gigtforeningen.dk, geocaching.com, urbanrun.dk, Bevæg dig for Livet10