9 sundheds- og slankemyter
Myte: Jeg skal undgå fedt i min mad.
Sandheden: Nej, tværtimod! Du skal bare gå efter det sunde fedt, som bl.a. findes i fed fisk som f.eks. laks og makrel, avocado, nødder og olivenolie. Det er godt for din krops generelle velbefindende, og det er med til at gøre din hud smuk og blød.
Myte: Light-sodavand er bedre for dig.
Sandheden: Nja. Sodavand er jo som udgangspunkt slet ikke sundt. Der er ganske vist stort set ingen kalorier i light-udgaverne, men det kunstige sødemiddel kan faktisk være med til at gøre dig mere sulten - lige som du risikerer at få oppustet mave af det.
Det bedste er at drikke vand (ja, det vidste du garanteret godt...) - put eventuelt is og agurkeskiver eller friske bær i for at give vandet en frisk og delikat smag (og gå efter danskvand med brus, hvis du gerne vil have 'sodavandsfornemmelsen').
Myte: En daglig tur i fitnesscentret hjælper dig med vægttab.
Sandheden: At okse løs på løbebåndet gør helt sikkert, at du taber dig i vægt, men på længere sigt er det ikke en god idé at træne hver dag. Det bedste er at træne hver anden dag, så din krop får lov til at restituere - det har den brug for. Hvis du træner hver dag, forbrænder du desuden så meget energi, at din krop konstant vil søger at erstatte det, den har tabt - så du vil føle en væsentligt større appetit. Og giver du efter for den, er du jo lige vidt...
Myte: At skippe et måltid er en nem måde at spare kalorier og tabe sig på.
Sandheden: Nej. Hvis du skipper måltider, går din forbrænding i stå, fordi kroppen ikke har noget at forbrænde af. Samtidig er der stor risiko for, at du kommer til at overspise, når det endelig er spisetid igen, fordi dit blodsukker kommer helt i bund. Det bedste er at spise mindre måltider hele dagen i gennem, så kroppen hele tiden holder blodsukkeret stabilt og forbrændingen i gang.
Myte: Økologisk mad er sundere end ikke-økologisk.
Sandheden: Ikke nødvendigvis. Økologisk mad er jo nærmest blevet lig med sund mad. Og der er ingen tvivl om, at det er godt for miljøet. Men er bankkontoen ikke til at fylde hele dit køleskab op udelukkende med økologiske madvarer, så fortvivl ikke. De ikke-økologiske madvarer har nemlig lige så mange vitaminer i sig som de økologiske.
Myte: En salat er det bedste valg på menukortet, når du er på restaurant.
Sandheden: Finder du en salat på kortet, der har en masse forskellige, grove grøntsager og lækkert kød, fisk eller skaldyr i - så bestil løs. Men ellers er det en god idé at se dig lidt for og forhøre dig nærmere. Mange salater indeholder nemlig både fede, sukkerholdige dressinger, bacon og croutouner, så i sidste ende kan du komme op på et overraskende højt sukker- og kalorieindhold. Gå hellere efter en ret med magert kød og grønt eller en fiskeret. Og husk nu i øvrigt at give plads til selvforkælelse en gang i mellem.
Myte: At spise sent om aftenen gør dig tyk.
Sandheden: Har du også hørt, at bare du ikke spiser efter kl. 17.00 - og da slet ikke efter kl. 20.00 - så kan du meget nemmere holde den slanke linje? Sandheden er, at det er fuldstændig ligemeget hvilken tid på døgnet, du spiser, bare mængden af mad er nogenlunde fordelt over dagen, og - først og fremmest - at den svarer til det kaloriebehov, din krop har. Du skal altså ikke være bange for, at du ikke kan nå at forbrænde din aftensmad, fordi du spiser den sent. Din krop er nemlig så smart indrettet, at den også forbrænder kalorier, når du er langt væk i drømmeland.
Myte: Vægtløftning giver dig maskuline muskler.
Sandheden: Mange kvinder forestiller sig en bodybuildertype, når de tænker på vægtløtfning, men der er ingen fare for, at du som kvinde kommer til at se sådan ud. Kvinder producerer nemlig (normalt) slet ikke testosteron nok til at få så store muskler. Vægtløftning toner derimod din krop på en rigtig pæn måde, og kombinerer du den med konditionstræning som f.eks. løb eller svømning, kan du komme i rigtig god og smuk form.
Myte: Frossen frugt og grønt er ikke lige så sundt som det friske.
Sandheden: Forkert. Frossen frugt og grønt er som oftest frosset ned, lige efter det er blevet plukket/høstet. På den måde bevares vitaminer og næringsstoffer - i modsætning til det frugt og grønt, som nogle gange ligger meget længe på hylderne i butikken, før det når hjem til dig. Så fyld endelig fryseren op med masser af lækre grøntsager og bær. Det kan også være med til at gøre det nemmere for dig at få spist den daglige ration på omkring 600 gram, at du altid har det i huset.