Er du kuldskær, træt og deprimeret? Få styr på lavt stofskifte her
Hver 10. dansker vil på et tidspunkt få problemer med stofskiftet. Men hvad betyder det egentlig? Og hvad skal du gøre, hvis du tror, at den er gal? ALT.dk hjælper dig med at skabe overblik over den oversete sygdom.
Er du ofte træt, trist og kuldskær? Og tager du på, selvom du spiser sundt og træner hæmningsløst?
Måske er du en af over 100.000 danskere, der lider af for lavt stofskifte. En sygdom, der rammer cellerne overalt i din krop, og som derfor har stor betydning for dit generelle helbred.
Lavt stofskifte har længe været offer for stor debat herhjemme – særligt når det kommer til behandlingsmetoderne. Derfor kunne regeringen i efteråret 2018 afsætte fem millioner kroner til forskning i medicinsk behandling af patienter med lavt stofskifte for at styrke indsatsen mod det voksende – og alvorlige – problem.
Modsat manges fordomme handler lavt stofskifte nemlig ikke blot om overvægt, træthed og evnen til at forbrænde kalorier. Det handler også om langt mere seriøse både fysiske og psykiske problemer som depression, åndenød, manglende fertilitet og menstruationsforstyrrelser.
Men hvordan ved du, om din træthed skyldes lavt stofskifte? Og hvad skal du gøre, hvis du tror, at den er gal? Vi har taget et 360 graders blik på den oversete sygdom, der typisk rammer voksne kvinder.
LÆS OGSÅ: Lavt stofskifte er den oversete sygdom
Hvad er lavt stofskifte?
Lavt stofskifte er betegnelsen for en tilstand i kroppen, hvor skjoldbruskkirtlen, den sommerfugleformede kirtel på forsiden af halsen, ikke producerer tilstrækkeligt med stofskiftehormonerne trijodthyronin (T3) og thyroxin (T4). Hvor meget stofskiftehormon, din krop skal bruge, styres af hormonet TSH, der produceres i hypofysen i hjernen.
Producerer du ikke nok stofskiftehormon, vil det gå ud over alle kroppens celler og dit helbred generelt. Oftest vil det ifølge Stofskifteforeningen gå værst udover kroppens energiomsætning.
Lider du af lavt stofskifte, vil du med stor sandsynlighed være en kvinde oppe i alderen, og som regel vil du opleve, at sygdommen kommer snigende. Der kan derfor gå lang tid, før du opdager, at du reelt er syg.
Hvor mange lider af lavt stofskifte?
Ifølge Dansk Endokrinologisk Selskab bliver 2.500 personer hvert år diagnosticeret med lavt stofskifte i Danmark, og det skønnes ifølge Dansk Thyroidea Selskab, at op mod hver 10. dansker vil få en stofskiftesygdom på et tidspunkt i livet. Langt størstedelen vil være voksne kvinder.
Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er der årligt cirka 48 nye tilfælde pr. 100.000 kvinder af lavt stofskifte, mens der er cirka 17 nye tilfælde pr. 100.000 mænd.
I 2017 modtog 152.350 personer i Danmark standardbehandlingen mod lavt stofskifte. Det viser tal fra Lægemiddelstatistikregistret. Dertil kommer et større skyggetal, som får behandling med alternativ medicin.
LÆS OGSÅ: Dræner din hverdag dig for energi? 5 tips til mere overskud
Hvad er symptomerne på lavt stofskifte?
Symptomerne på lavt stofskifte er forskellige fra patient til patient, og det er sjældent, at alle symptomer optræder på én gang. Måske er dine symptomer anderledes end din venindes.
Alligevel findes der ifølge Sidsel Bekke-Hansen, psykolog, ph.d. i sundhedspsykologi og forfatter til bogen ’Lavt Stofskifte – psykiske og kognitive aspekter’, en række almindelige symptomer på lavt stofskifte. Nogle af dem har vi skitseret her:
Alle symptomer på lavt stofskifte er også almindelige for en række andre sygdomme. Derfor er det ifølge Sundhedsstyrelsen ikke muligt at stille en diagnose ud fra symptomerne alene.
Hvorfor får du lavt stofskifte?
I langt de fleste tilfælde er lavt stofskifte ifølge Dansk Endokrinologisk Selskab forbundet med den autoimmune sygdom Hashimotos thyroiditis - en kronisk inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen.
Men du kan også få lavt stofskifte, hvis du har været i behandling med aktivt jod, er blevet opereret i skjoldbruskkirtlen eller har fået strålebehandling i området.
Synderen kan ifølge Sidsel Bekke-Hansen også være en række medicinske præparater - herunder medicin til behandling af forhøjet stofskifte, bipolar effektiv sindslidelse og hjertesygdomme.
Måske er du blot en af de få uheldige, hvor stofskiftesygdommen er medfødt, eller hvor du midlertidigt er blevet ramt i forbindelse med en fødsel.
LÆS OGSÅ: Lider du af blodmangel? + 6 andre grunde til at du er træt
Hvordan behandler man lavt stofskifte?
Hvis du tror, at du lider af lavt stofskifte, skal du som det første tage kontakt til din læge. Han eller hun vil ifølge Sundhedsstyrelsen kunne tage en blodprøve og måle koncentrationen af hypofysehormonet TSH, som kan være med til at bestemme, om du har for lavt stofskifte eller ej. Herefter vil medicinsk behandling altid være næste skridt.
Lige netop den medicinske behandling er der dog delte meninger om i Danmark, og området kan derfor være temmelig komplekst at bevæge sig ind på.
Den mest gængse behandlingsmetode er ifølge Dansk Endokrinologisk Selskab med syntetisk fremstillet T4 (L-T4) i et præparat, der hedder Eltroxin eller Euthyrox. På det seneste er man ifølge Sidsel Bekker-Hansen dog også begyndt at bruge en kombinationsbehandling med syntetisk L-T4 og T3, selvom T3 har været udskældt af flere fagpersoner for at være uunderstøttet og svært at måle.
Et andet udskældt præparat er animalsk medicin, der indeholder en ekstrakt fra grises skjoldbruskkirtel, som lægerne heller ikke mener er tilstrækkelig eller målbar. Ikke desto mindre bruges animalske præparater som f.eks. Thyroid til patienter, hvor den almindelige medicin ikke virker.
Det er dog ikke alle læger, som udskriver Thyroid, og gør de, skal de først bede om udleveringstilladelse fra Sundhedsstyrelsen. Animalsk stofskiftemedicin frarådes desuden af Dansk Endokrinologisk Selskab på grund af et ”ufysiologisk højt og fikseret T3 / T4 forhold”.
Hvad kan du selv gøre, hvis du lider af lavt stofskifte?
Når først du er blevet diagnosticeret og behandlet, er der en række lindrende tiltag, du kan gøre for at minimere symptomerne.
Sidsel Bekke-Hansen anbefaler, at du blandt andet undgår stress, der generelt er dårligt for helbredet, og strukturerer din hverdag, så du ikke ender med at køre dig selv for træt. Hun anbefaler også, at du søger hjælp, hvis du er deprimeret i længere tid.
Husk også at spise sundt og varieret, så din krop er i balance, og få eventuelt hjælp til at få overblik over, hvilke vitaminer du mangler i din hverdag.
Selvom evnen til at motionere ifølge Sidsel Bekker-Hansen ofte er nedsat i forbindelse med lavt stofskifte, er det vigtigt, at du holder sig i gang. Hun anbefaler, at du finder en motionsform, der er mulig at dyrke, og som ikke efterlader dig med smerter. Få eventuelt hjælp fra en fagperson.
På det psykologiske plan anbefaler Inger Mann Forbes og Else Marie Juul Thomsen i bogen ’Balance i Stofskiftet’, at du minimerer fokusset på omverdenen, så din ’stofskiftepersonlighed’ får lov at fylde mindst muligt. Bliv bevidst om dine negative tanker og arbejd med dem, så de ikke overtager. I bogen finder du blandt andet skemaer, der kan hjælpe dig på vej.