Kvinde forbereder en salat

Lægen forklarer: Derfor gør antiinflammatorisk kost dig sundere

Når du er syg eller bare træt og uoplagt, kan det skyldes en kronisk inflammation i kroppen. Den kan du bekæmpe ved en sund livsstil og en helt bestemt måde at spise på. Typisk går der ikke mere end et par dage, før man begynder at føle sig bedre tilpas.

Du har sikkert hørt om antiinflammatorisk kost, men hvad er det nu lige, det er? Og lyder det ikke både omstændigt og lidt fanatisk?

Læge Jerk W. Langer har gennem årene udviklet en kost, der ikke bare gør os mætte på en sund måde, men som også er lidt mere funktionel – altså har en medicinsk virkning. En antiinflammatorisk kost. Han har skrevet flere bøger om emnet og holder også foredrag over hele landet:

"Og det er ikke spor kompliceret eller mystisk. Du ændrer bare forholdet imellem, hvad du spiser, så du hovedsageligt fylder tallerkenen med plantemad. Hertil kommer tilbehøret, som kan være kød, kylling eller – allerhelst – fisk og skaldyr. Men der er også plads til æg, brød og mejeriprodukter," forklarer Jerk og fortsætter:

"Sådan en tallerken står i modsætning til mange klassiske danske retter, hvor vi fylder den ene halvdel med pasta, den anden halvdel med fire frikadeller og sovs. Og så bliver der måske lige plads til to ærter og et par bønner."

Han forklarer, at det, ud over den plantebaserede kost, handler om at have fokus på to ting:

  1. At få nok omega 3.
  2. Få masser af kostfibre, som gavner den vigtige tarmflora.

Det første får du blandt andet igennem fede fisk som laks og sild, men flere grøntsager indeholder faktisk også omega 3, f.eks. kerner, frø og spinat. Når du skal have kostfibre, er bælgfrugter ifølge Jerk W. Langer fantastiske, det kan f.eks. være linser og bønner.

Inflammation gør os syge

Men hvad betyder antiinflammatorisk egentlig? Jerk forklarer, at det dækker over en kost og en livsstil, der hæmmer inflammation i kroppen:

"Inflammation kender vi for eksempel fra, når vi får en splint i fingeren, og den bliver betændt. Det kan også være, vi bliver solskoldede på huden efter for lang tids ophold i solen. Begge dele er eksempler på akut inflammation, hvilket er en god ting, for det er kroppen, der heler sig selv. 

Men du kan også have kronisk inflammation i kroppen, og sådan en inflammation, der ikke forsvinder igen, har mange negative påvirkninger. Her giver det god mening at forsøge en levevis, der nedsætter inflammationen. Det kan du blandt andet gøre igennem kosten."

Kronisk inflammation ses ved en række sygdomme blandt andet forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, type 2 diabetes, astma, allergi og led- og gigtsygdomme. Men det kan også komme til udtryk igennem det, Jerk kalder almindelige trivialiteter, som du måske bare tænker, du må lære at leve med: Du kan være træt, trist, have en dårlig hukommelse, lide af hudproblemer eller ikke synes, du ser helt skarp ud, når du kigger dig selv i spejlet.

"Forskning viser, at kronisk inflammation er en af de væsentligste årsager til, at vi bliver syge, og at vi bliver ved med at være det," forklarer Jerk.

Vægttab og færre symptomer

Han oplever igen og igen, hvordan folk kommer til ham og fortæller, at de har fået det bedre med deres diabetes, gigt eller eksem. At de måske endda er blevet sat ned i medicin hos lægen eller helt har sluppet den.

"Typisk går der ikke mere end et par dage, før man begynder at føle sig bedre tilpas. Man er måske lidt gladere og lidt mindre træt. Mange oplever også, at de taber sig. Hen ad vejen kommer de andre sundhedsmæssige fordele til, og nogle opnår at blive helt symptomfrie."

"Men jeg understreger altid, at det her ikke er en mirakelkur. Det er ikke Harry Potter, der kommer og svinger sin tryllestav, og så bliver du rask. Men du vil sandsynligvis kunne forvente en effekt.

På samme måde understreger jeg også, at du ikke skal vælge imellem at spise antiinflammatorisk og tage dine piller. Du skal gøre begge dele, for så vil du opleve, at 1 + 1 ikke giver 2, men derimod 3."

Så kan du i samråd med din læge måske sætte dosis ned.

Antiinflammatorisk kost – helt enkelt

  • Spis fisk, især af den fede slags med masser af omega-3-fedtsyrer.
  • Spis lige så meget plantemad, som du har lyst til: Spis løs af lækre grøntsager, bælgfrugter, kål, nødder, frø, kerner og bær.
  • Berig din mad med alverdens smagfulde krydderier og krydderurter.
  • Spis grove kornprodukter og kartofler som tilbehør.
  • Brug gode olier i en pæn mængde, ikke mindst olivenolie.
  • Vælg fjerkræ og kød af ordentlig kvalitet, æg, overvejende probiotiske mejeriprodukter og fermenterede fødevarer og spis dem i moderate mængder.
  • Nyd kaffe, te, mørk chokolade og vin i moderate mængder.