Catharina og Mads Hansen har ændret livsstil til antiinflamatorisk kost og faste. Det har givet vægttab og masser af energi. Her står de ved køkkenvasken og skræller grøntsager.

Mads og Catharina spiste sig sunde og raske: Vi tabte 33 kilo og har meget mere energi

Da ægteparret Mads og Catharina Hansen gik i gang med en antiinflammatorisk livsstil, havde de begge forhøjet kolesteroltal, og Mads kæmpede også med blodtrykket og begyndende fedtlever. Sammen har de opnået imponerende resultater.

For to år siden sad Mads Hansen over for sin læge, der gav den nedslående besked, at Mads’ kolesteroltal og blodtryk var for højt. Oveni hatten havde han begyndende fedtlever.

"Jeg vidste godt, jeg vejede for meget, men egentlig syntes jeg jo bare, jeg lignede alle andre omkring mig. Det kom virkelig som et chok, at det stod så galt til," siger 49-årige Mads Hansen.

Lægen ville udskrive medicin, men Mads spurgte, om der da ikke var noget, han selv kunne gøre. ”Tja, du kan prøve at spise mindre kød fra firbenede dyr”, lød svaret. Det stillede Mads sig ikke tilfreds med og tilbage i huset i Ribe, satte han sig for sammen med sin kone Catharina Hansen at undersøge antiinflammatorisk kost.

"Mit kolesterol var også for højt. Samtidig fik jeg under min seneste graviditet konstateret graviditetssukkersyge, hvilket betyder, at jeg er i risikogruppe for senere at udvikle diabetes 2, hvis jeg ikke passer på mig selv," forklarer 39-årige Catharina.

Med parrets egne ord fik de kniven for struben. Derfor gik de også den første tid all in på deres nye antiinflammatoriske livsstil. I dag arbejder Catharina som folkeskolelærer, og Mads underviser i kokkeuddannelsen på en erhvervsskole, men de er begge uddannede kokke. 

Derfor blev de også nysgerrige på, hvordan bælgfrugter og grøntsager kan forvandles til lækre retter, og hvad der egentlig sker i kroppen, når man fodrer den med noget sundt.

"Vi ved, hvordan mad kommer til at smage godt med smør og fløde, men hvad med grøntsagerne?" lyder det fra Catharina, der i dag hellere spiser en bønnegryde end hakkebøffer.

Et fælles projekt

Den første tid var en omvæltning. De ændrede ikke bare på deres kost, men gik efter en aniinflammatorisk livsstil hele vejen rundt – mere motion, bedre søvn og mindre stress.

"Den sommer var hård. Men egentlig også fantastisk, for vi støttede hinanden hele vejen igennem. Når min rygrad svigtede, brugte jeg Mads’. Det var fedt at have det som fælles projekt og at kunne hjælpe hinanden på den måde," siger Catharina.

"Jeg var meget stålsat i begyndelsen," forklarer Mads.

"Men nu har vi – helt efter bogen – løsnet lidt op. Vi kan sagtens tage et glas vin i weekenden eller spise en god brunch. Men hovedparten af tiden følger vi Jerks’ principper."

"Vi spiser den sunde middelhavskost med gode olier, nødder, bær, masser af grøntsager og bælgfrugter. Vi forsøger at få fisk og ikke så meget kød. Hvis vi spiser kød, så vælger vi den gode slags fra dyr på friland. Vi spiser ikke længere forarbejdede fødevarer og stort set ingen raffineret sukker."

Større overskud

Og resultaterne kom næsten med det samme. I løbet af de første par måneder oplevede de mere energi, større velvære, færre ledsmerter og mindre spændingshovedpine. Som en sidegevinst nærmest raslede kiloene af. Mads har i dag tabt sig 20 kilo, Catharina 13.

Da lægen tjekkede Mads’ tal nogle månder efter, måtte han også konstatere, at de så meget bedre ud. Kolesteroltallet var normalt, og Mads kunne slippe med en enkel pille mod let forhøjet blodtryk.

"Det er jo simpelthen fantastisk. I stedet for at acceptere, at man med alderen måske får lidt ondt i knæet eller andre skavanker, så kan man faktisk aktivt selv gøre noget. Det burde alle have at vide," siger Mads.

"Jeg kan især mærke det på mit energiniveau. Forleden pillede vi hønsehuset i haven ned. Bagefter sagde Mads: ”Lad os lige køre på genbrugsstationen med det.” For to år siden havde jeg ikke orket det, nu har jeg et helt andet overskud," siger Catharina.

Ingen morgenmad

I december fik parret lyst til at kombinere antiinflammatorisk kost med periodisk faste, sådan som læge Jerk W. Langer anbefaler i sin nyeste bog.

"Vi havde det godt og kunne sagtens være fortsat, men vi ville også gerne se endnu flere resultater. De stagnerede lidt. Derfor gav vi den et ekstra nøk opad ved at faste 16 timer i døgnet," fortæller Catharina og fortsætter:

"For mig var det nærmest en lettelse, for jeg hader morgenmad, og nu kunne jeg med god samvittighed springe den over. Mit spisevindue ligger nemlig fra cirka klokken 12 til klokken 20."

"Jeg var mere skeptisk i starten, for jeg var virkelig glad for min morgenmad. Men da jeg begyndte at læse om alle de gode egenskaber, periodisk faste har, tænkte jeg, at der måtte være noget om det. Og nu savner jeg ikke min morgenmad, tværtimod føler jeg mig fyldt med energi," siger Mads og bliver suppleret af Catharina:

"Det er nærmest en lettelse ikke at skulle forholde sig til mad hele tiden."

Begge er enige om, at den nye livsstil er kommet for at blive. Også parrets to drenge på 11 og 13 år har taget mange af de grønne retter til sig og vil hellere have falafel end frikadeller, men indimellem skal der selvfølgelig være plads til fredagsslik og McDonald’s.

"Vi kunne ikke drømme om at gå tilbage til for meget præfabrikeret eller kødfuldt mad, for vi har det bare så godt med den nye livsstil," siger Catharina.

Mads og Catharinas bedste råd:

  • Følg principperne i bogen: ”21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost”.
  • Gør det sammen med nogen, for det bliver nemmere, når man har et fælles mål og én at læne sig på ad.
  • Vær klar over, at det er en omvæltning, og at det kræver en indsats - især i starten.
  • Sig pyt, når det går galt og kom op på hesten igen.
  • Brug 90/10-reglen. Det meste af tiden lever du antiinflammatorisk, men indimellem skal der også være plads til brunch eller et glas vin.
  • Ryd ud i skabe og køleskab, så der kun er sunde og sager tilbage.