Atjuh: Er du forkølet? Her er 5 ting du kan gøre for at blive rask
Ondt i halsen, snotnæse og feber? Forkølelses-sæsonen har ramt os. Det bedste middel mod efterårets tro følgesvend er at sørge for at være sund resten af året, så dit immunforsvar har noget at stå imod med, når de kolde måneder nærmer sig. Men det kan være godt det sammen nu, hvor forkølelsen har bidt sig fast i næsen på dig. ALT.dk har spurgt tre eksperter til råds om, hvad du skal stille op.
1. Hvil dig
Det første råd er ikke nyt, men ikke desto mindre vigtigt at følge. Lad være med at spille helt på arbejdet. Gå hjem og læg dig, når du bliver syg. Det er det bedste, du kan gøre for dig selv og for dine kollegaer, så du ikke smitter dem.
- Hvil dig og giv kroppen tid, lov og mulighed for at genoprette balancen. Der er ingen tvivl om, at kroppen har iboende ressourcer til selv at genoprette den. Forkølelse er ikke noget, der behøver behandling som sådan. Forkølelse er en akut sygdom, der er kortvarig; en uge til 14 dage, og så er det overstået. Du skal hvile dig nok til, at dit immunsvar kan genoprette den midlertidige ubalance, kroppen er havnet i, siger Karolina Nørby, der er cand.scient i Homøopati.
Hun understreger, at homøopater arbejder ud fra princippet om, at det er hele mennesket, der skal behandles og ikke enkelte symptomer. Den homøopatiske behandling bliver skræddersyet til den enkelte patient, og derfor kan hun ikke give generelle råd, der virker for alle. Men at hvile sig er altid et godt og universelt råd.
LÆS OGSÅ: Sådan laver du en immun-boostende te
2. Duft dig frisk med aromaterapi
- Kom en dråbe æterisk olie med eukalyptus eller fyrrenål på et lommetørklæde og inhaler duften over ca. 15 indåndinger 5-6 gange om dagen eller efter behov for at lindre en tilstoppet næse, anbefaler Tanja Eskildsen, der er holistisk terapeut.
- Du kan også købe små næseinhalatorer her, hvor du hælder to dråber fyrrenåle- eller eucalyptusolie på vat. Sæt det ind i plastikinhalatoren, som så kan bruges til at inhalere gennem næseborene som et alternativ til næsespray, siger hun og tilføjer, at du også kan dryppe olien en skål med varmt vand, som kan friske luften i rummet op. Det gør det nemmere at få luft og klarer hovedet.
3. Drik te med ingefær, citron, honning og lindeblomst
Det booster immunforsvaret, lindrer en tilstoppet næse og øm hals og smager skønt, siger Tanja Eksildsen.
- Hæld 1.5 liter vand i en lille gryde og tilsæt en stor stængel ingefær skåret i skiver. Lad det simre i ca. 20 minutter, sluk for blusset og tilsæt fire breve lindeblomstthe (kan købes hos Matas, red.) og lad det stå og trække med låg i 10 min. Si blandingen og hæld den på en termokande sammen med saft fra en citron, instruerer hun.
Drik en kop af teen flere gange om dagen og husk at røre en stor teske honning ud i den inden.
- Honningens antibakterielle egenskaber ødelægges ved høje temperaturer, derfor skal den tilsættes for sig selv, når blandingen er kølet af, siger Tanja Eskildsen og anbefaler, at du køber økologisk ingefær, så du ikke har besværet med at skrælle den inden kogning.
LÆS OGSÅ: 6 uventede fordele ved at sove nøgen
4. Husk at drikke væske
Din mor havde ret, da hun allerede, da du var barn, formanede dig at drikke, når du var syg.
- Når du er ramt af forkølelse og influenza, har kroppen brug for endnu mere væske end normalt. Kroppen kan blive dehydreret uden tilstrækkelig væske, og væske hjælper også kroppen til at udskille affaldsstoffer og hjælper til med slimproduktionen, anbefaler Christina Bendix, der er diætist ved Lyngby Kostklinik.
5. Spis protein og fedt: Spis tomatsuppe
Måske tror du, at det bedste, du kan byde din svækkede krop, er en stor skål salat, når du er blevet syg. Men selv om sådan en skål kan indeholde nok så mange vitaminer, er det faktisk vigtigere, du giver kroppen proteiner og fedt.
- Kroppen har brug for noget slow food, der er i kroppen i lang tid. Når vi er syge, er det egentligt fedtstof og proteiner kroppen kræver, sig Christina Bendix og anbefaler, at du laver en tomatsuppe:
- Jeg laver selv en italiensk tomatsuppe med masser af hvidløg, olivenolie, porre, løg, gulerødder, kartofler og et par dåser flåede tomater. Og så tilsætter jeg noget mascarpone eller fløde, så den syge og svækkede kroppen har lidt at stå imod med. Jeg kommer linser eller quinoa i for at få nogle proteiner.
Få opskriften på en af ALT for damernes varmende tomatsupper her.
LÆS OGSÅ: Lider du af uro i benene? Så mangler du måske dette i din kost
LÆS OGSÅ: Hvorfor larmer min mave?
LÆS OGSÅ: 5 fejl kvinder begår, når de vil være sunde