Napoli

På ferie i løbesko? Her er de bedste løberuter i 4 populære storbyer

Elsker du at løbe? Og at udforske sydens skønne storbyer? Så lad de to favoritaktiviteter møde hinanden, og oplev, hvordan byens puls, seværdigheder og lokalbefolkning kravler ind under huden på dig på en helt særlig måde, når du drøner rundt i løbeskoene. Her får du insidertips til gode ruter og mustsees i Porto, Madrid, Nice og Napoli – og uundværlige råd til behagelige og sikre løbeture i varmen.

Nice, Frankrig

nice2.jpg

Du har ikke løbet i Nice, hvis du ikke har været på tur ad Promenade des Anglais. Det er det klare favoritsted over alle andre blandt både lokale og besøgende løbere, og uanset vejr og årstid er der altid gang i løbeskoene her langs Côte d’Azur.

Løb 5K

Promenade des Anglais er den perfekte kulisse til din løbetur, uanset om den er 5 km eller længere. Den er flad, landskabet er smukt og udsigten over Middelhavet helt fantastisk. Af samme årsag er her altid andre løbere, uanset vejr og tidspunkt på dagen og året.

Løb 10K

For 10 km kan du løbe til Villefranche sur Mer, en farvestrålende og køn lille by med smalle gader. Følg vejen fra den gamle havn og nyd den formidable udsigt, du møder undervejs. Den er stigningerne værd.

Løb længere

Vil du løbe længere end de 10 km, fortsætter du ad samme vej fra Villefrance sur Mer til Saint-Jean-Cap-Ferrat. Den grønne halvø mellem Nice og Monaco er et af Middelhavskystens nok skønneste steder med luksuriøse villaer og palæer og sin billedskønne beliggenhed. Her er op mod 14 km vandresti, du kan gøre brug af. Den kan være smal undervejs, så vær opmærksom på, hvor du løber.

I Mont Boron-parken øst for Nice finder du 11 km markerede vandreruter og 1,5 kilometer decideret fitnessrute med træningsstationer. På turen i det bakkede landskab kan du nyde seværdighederne Chateau de l’Anglais, Grotte de Lazaret og Fort Alban, som også er de ekstra strabadser, som turen til tops kræver, værd. Ruten kan forlænges ved at løbe til og fra Mont Boron.

Bakke-, terræn- og trappeløb

Plage de Coco er en af de mange strande langs kysten, der har trapper, du kan tage en tur op og ned ad. Er det decideret trappeløb, du er på jagt efter, er en tur ad Promenade des Anglais også leveringsdygtig i det.

Du tager blot en tur ned til stranden og retur, hver gang du passerer en trappenedgang. Sentier du Gairaut Canal er med god grund et andet populært sted blandt løbere. Ruten langs den gamle kanal har små broer, store udsigter, dejlige oliven- og figentræer og er i det hele taget rigtig hyggelig. Og så er den leveringsdygtig i stigninger.

Alternativt er Slotshøjen, Le Château, et helt rigtigt sted til bakkeløb tæt på centrum. Mont Boron-halvøen er i det hele taget god for stigninger. Du kan også tage længere ind i landet til bjergene, der ligger klar der. Tager du til Levens og Vence, finder du både gode trails og stigninger.

Organiserede løb

Januar: Prom Classic, 10 km, Promclassic.com

April: Nice Running Day, Nice International Half Marathon, 5 og 10 km samt halvmaraton, Nicerunningday.com

November: Marathon des Alpes-Maritimes, halvmaraton, maraton og stafet, Marathon06.com

Find flere løb på Kikourou.net og Calendrier.dusportif.fr

Løb med andre

Du kan få en løbeguide via Run and Visit Nice. Kontakt Maria via Facebooksiden Facebook.com/ RunAndVisitNice for at aftale tid, sted og øvrige detaljer. Du vil altid møde andre løbere ved Promenade des Anglais. Park Vauban (rue Maréchal Vauban) i den østlige del af byen har en løbebane, hvor du også kan møde lokale løbere i aktion. Du møder også både crossfittere og yogafolk.

Bedste tidspunkt

Tidlige morgener og sene aftener er oftest de bedste tidspunkter til dine løbeture i Nice. Særlig om sommeren sikrer det dig, at temperaturerne er behagelige og ikke for varme, og at der er plads på gader og stræder.

Trafik og sikkerhed i øvrigt

Siden terrorangrebene i Nice, og Frankrig i det hele taget, er der blevet skruet helt op for sikkerheden på offentlige steder, særligt ved Promenade des Anglais. Som sidegevinst kan løbere generelt derfor føle sig ganske sikre i byen.

Løber du om vinteren i skumringen eller mørke, skal du dog være meget påpasselig ved blandt andet Mont Boron og Sentier du Gairaut Canal. Pas også på i nærheden af cykelstierne, hvor det indimellem kan gå ret stærkt.

Brug for hjælp?

Ring 112 for politi og lægehjælp. Politi kan også nås på 17 og lægehjælp på 15. Frankrigs landekode er +33.

Madrid, Spanien

madrid2.jpg

Andre favoritsteder blandt de lokale løbere er Parque de El Retiro midt byen, Parque Dehesa de la Villa ved Ciudad Universitaria i det nordvestlige Madrid og Parque del Oeste.

Løb 5K

En 5 km tur rundt på Dehesa de la Villa-parkens stier giver dig både bakker til benene og smukt landskab med dejlige, gamle træer og rigt fugleliv. Sno dig rundt på kryds og tværs på stierne, så du får den længde på din tur, som du ønsker. Parken ligger nordvest for Madrids centrum.

Løb 10K

Søger du en 10 km-rute, er en rundtur ved og i Madrid Rio-parken meget anbefalelsesværdig. Ruten langs Manzanaresfloden er forholdsvis nyrenoveret, og den forløber fredeligt på asfaltstier og over broer af vidt forskellig beskaf fenhed og udformning.

Den giver dig et kig til flere af byens vartegn – for eksempel slottet og Almudena-katedralen. Begynd din rundtur, hvor det passer dig bedst ved floden, og zigzag eventuelt fra bred til bred over broerne, som du lyster. Langs stierne er der sports- og fitnessfaciliteter af forskellig art mange steder.

Løb længere

Casa de Campos naturskønne omgivelser er perfekte til en 15 km-tur, hvis den gerne må være bakket. Parken – Madrids største – var i tidernes morgen kongelige jagtmarker og huser i dag både forlystelsesparken Parque de Atracciones de Madrid og Madrid ZOO.

Undervejs støder du måske som bonus på egern, kaniner og spændende (rov-)fugle. Følg stierne rundt i yderkanten, eller sno dig på tværs igennem parken, som du har lyst. Der er masser af kilometer at hente, uanset om du gør det ene eller det andet.

Bakke-, terræn- og trappeløb

Leder du efter trapper til dit løb, kan du finde gode bud i Parque de El Retiro. Her er trapper i varierende højde og bredde forskellige steder i parken. Er du til bakkeløb, så tag også i Casa de Campo. Her kan du finde stigninger både på hovedstierne og på de mindre stier, der zigzagger på tværs af landskabet.

Organiserede løb

Februar: Maratón Vías Verdes Madrid, halvmaraton, 30 km, maraton, Maratonviasverdes.com

Marts: Intercampus, 5 og 10 km, Uc3m.es

April: Carrera de Primavera, 10 km, Carreraspopulares.com

April: Media Marathon Villa de Madrid, halvmaraton, Mediomaratonmadrid.es April: Rock ’N’ Roll Marathon, 10 km og maraton, Runrocknroll.com

Maj: Vuelta a la Casa de Campo, 16,5 km, Corricolari.es

December: San Silvestre del Jarama, 5 og 10 km, Sansilvestrejarama.com December: San Silvestre Vallecana, 10 km, Sansilvestrevallecana.com

Find flere løb på Carreraspopulares.com

Løb med andre

Go Running Tours Madrid og Madrid Running Tours tilbyder guidede løbeture, både i gruppe og på egen hånd, hvis du gerne vil kombinere din løbetur med sightseeing og fortællinger om byen. Se Gorunningtours.com.

Running Fit arrangerer masterclasses og fællesløb i Parque de El Retiro, ofte også med funktionel styrketræning indlagt. Du kan finde planlagte løb, mødetider og potentielle løbekammerater på Meetup.com/topics/running/es/ madrid.

Gruppen er åben for alle. Citylife’s Running Club løber hver mandag og onsdag aften. Det er gratis at løbe med. Mødested ved Asics’ butikken på Calle Alcala 44. Mere info på Citylifemadrid.com.

Lactic Acid Junkies arrangerer flere ugentlige ture, hvor både nye og erfarne, lokale og gæster langvejsfra, er velkomne. Se Meetup.com/Lactic-Acid-Junkies.

Sportsbutikken Running Company Madrid arrangerer jævnligt fællesløb via Facebook. De holder til på Atocha-pladsen, tæt ved Retiro-parken. Og endelig har Mikkeller Running Club en afdeling i byen. Se Mikkellerrunningclub.dk.

Udendørs træningsstationer

Flere parker har træningsstationer, du kan gøre brug af undervejs på løbeturen. I Madrid Rio-parken er der både forskellige sports- og fitnessfaciliteter rundt omkring langs ruterne.

Bedste tidspunkt

Løb tidligt på dagen om sommeren for at undgå de højere temperaturer senere. Nogle parker som for eksempel Retiro er lukket om aftenen, så tjek åbningstider, hvis du planlægger en parktur tidligt eller sent på dagen. Netop parkerne kan godt være mere besøgte og befærdede i weekenden, så du får sandsynligvis lidt mere plads og et bedre flow ved at løbe her på hverdage.

Trafik og sikkerhed i øvrigt

Nogle madrilenere kan godt blive lidt overraskede over løbere, så vær forberedt på, at ikke alle nødvendigvis lige flytter sig, som du måtte forvente. Undgå at løbe på gaderne i den mest centrale bymidte omkring Gran Via, Callao og Puerta del Sol. Her er alt for mange mennesker, trafiklys og trafik i det hele taget, til at du kan få et behageligt og sikkert løb her.

Holder du dig til de grønne områder, vil forureningen også være mindre og luften bedre. Biler kan godt lige ”nå” over for rødt, så lad det lige blive ”helt grønt” et par sekunder ekstra for at være på den sikre side. Better safe than sorry, som man siger. Har det regnet en del, kan flisebelagt fortov blive meget glat.

Løb forsigtigt på det, indtil der igen er nogenlunde tørt. Der er bøde for at tisse i parkerne og andre offentlige steder, så hold dig, til du når tilbage til hotellet, eller find et autoriseret sted.

Brug for hjælp?

Ring 112 for politi og lægehjælp. Spaniens landekode er +34.

Porto, Portugal

porto2.jpg

Løbeture i Porto byder på mange flade kilometer i smukt, grønt landskab med vandet ved din side hele vejen. Bor du som de fleste besøgende i Portos historiske bydel, hvor hoteller og lejligheder ligger, er det helt overordnede tip til din rute derfor: Løb mod jernbroen, og tag den derfra langs flod og kyst.

Løb 5K

Den store Parque da Cidade har masser af grønne vidder, frisk luft og flere små, smukke søer. Parken ligger ud til Atlanterhavet, som giver en skøn havbrise med på vejen på de varme sommerdage. Har du TRX’ere med, kan de hænges i træerne, og dine crunches kan klares i græsset. Det gør de lokale på alle tidspunkter af dagen her.

Hvis du drikker lokalt vand, findes det flere steder i parken. Det samme gør toiletter og en gratis (varmtvands-)bruser, der kan benyttes ganske gratis, hvis du skal direkte videre i Sea Life Park eller noget andet. Løber du fra strandområdet ved Matosinhos mod Anémona-rundkørslen og videre til den gennemsigtige kulturbygning, Edifício Transparente, og det mindre fort med den storslåede beliggenhed, Forte São Francisco Xavier (Castelo do Queijo) og retur, får du en ganske enkel og dejlig kystnær tur på 5 km.

Inklusive vind i håret og frisk havluft i lungerne. Du kan også begynde din rundtur længere sydpå ved den ikoniske Ponte D. Luís-bro. Løb langs Douro-floden på Vila Nova de Gaia-siden, der har et godt stisystem, du kan benytte. Fortsæt til Ponte de Arrábida og vend, så du får den samme tur fra en ny vinkel på hjemvejen. Ruten giver dig et godt kig til Riberia og flodområdet i det hele taget. Og du slipper for en masse biler på din vej.

Løb 10K

Tag din 10 km tur langs kysten eller Dourofloden, eventuelt beggei kombination. Mellem Matosinhos og Arrábida-broen (Ponte d’Arrábida) når du op på godt og vel netop denne distance. Langs floden kan du – som på 5 kmturen her – løbe på den ret brede sti, der fungerer som både cykel- og gangsti. På strækningen langs kysten vil du kunne opleve en stærk vind fra nord. Den går under navnet nortada blandt de lokale.

Foretrækker du at blive på ruten op ad kysten, kan turen for eksempel begynde ved Passeio Alegre i Foz do Douro ved fyrtårnet og fortsætte mod fyrtårnet, der ligger i Leça da Palmeira. På ruten passerer du nogle af Portos og Matosinhos arkitektoniske (og prisbelønnede) landemærker som krydstogtterminalen, Leça-vippebroen, Leça da Palmeira-fyrtårnet, Piscinas das Marés og Casa de Chá da Boa Nova. Ruten er flad. I weekenden kan der godt være mange løbere og cykler på stierne omkring Avenida Brasil.

Løb længere

Douro-floden er med hele to særdeles løbeegnede flodbredder også leveringsdygtig i lange ture. På begge sider får du både smukke landskaber og udsigter. Begynd turen ved Freixo, lige omkring Freixobroen. Fortsæt langs floden til Ponte da Arrábida, hvor du vender. Løb til højre ad Ponte D. Luís-broen, og kryds over floden til Vila Nova de Gaia. Her kan du løbe hele vejen til Marina da Afurada og retur til Freixo. Det giver dig cirka 21 km i alt.

Har det ikke mættet dig, kan du få 10 km ekstra ved at forlænge med en rundtur op omkring Castelo do Queijo – ligeledes langs flodbredden og kysten. Bonus: Portos historiske bymidte, som er på UNESCOs Verdensarvsliste, er bakket og kan være lettere forvirrende for førstegangsbesøgende. Brug den dobbelte LUIZ I-jernbro som pejlemærke. Metroen bruger øverste dæk – fodgængere kan benytte begge.

Bakke-, terræn og trappeløb

Lange, effektive trapper finder du ved siden af Estádio do Dragão, FC Portos stadion. Tag eventuelt metroen hertil, hvis du ikke er i området i forvejen. Trapperne ved kabelbanen Funicular dos Guindais på den stejle stigning fra floden og op til downtown er også værd at lægge vejen forbi. Her får du smukke kig over byen. Du skal dog ikke løbe på trapperne, når det er mørkt. Er du glad for trapper, bør du også besøge de 225 trin ved Torre dos Clérigos, en af Portos fine, historiske attraktioner. Du vil dog ikke kunne løbe her.

Porto er en bakket by, så det er let at finde stigninger, også inde i byen. Både Ribeira og Mira Gaias små gader er ganske stejle og gode til bakketræning, hvor pulsen kommer op. Her møder du også smukke pletter og udsigter undervejs. Parque de Cidade har ligeledes mange stigninger, du kan muntre dig med, når du løber rundt på stierne. Kommer du 20 km uden for Porto til Parque da Cidade de Valongo, venter der hele 90 km markerede trails og fantastiske oplevelser i alle sværhedsgrader (Centrotrailvalongo.pt).

Organiserede løb

Marts: Corrida dia do Pai, 6 og 10 km, Runporto.com/pt/eventos/ corrida-dia-do-pai/corridadia-do-pai-2018

Juni: D’ouro Run, 10 km og halvmaraton, Dourorun.pt

Juni: Corrida de São João, 5 og 15 km, Runporto.com/pt/eventos/corrida-s-joao Juli: Corrida do Parque à Noite, 8 km tema-natteløb, Runporto.com/pt/ eventos/corrida-do-parque-noite

Juli: Portoa Subir, trappeløb, Runporto.com/pt/eventos/ porto-subir

September: Corrida Porto de Leixões, 5 og 10 km, Corridaportodeleixoes.pt September: Meia Maratona do Porto, 6 km og halvmaraton, Meiamaratonadoporto.com

November: Maratona do Porto, 6 og 16 km samt maraton, Porto-marathon.com December: São Silvestre do Porto, 5 og 10 km, Runporto.com/pt/eventos/sao-silvestre-do-porto

Find flere løb på Runporto.com og Marathons.ahotu.com/calendar/portugal

Løb med andre

En guidet løbetur kan du få med Porto Running Tours med Sérgio. Han tilbyder både individuelle ture og gruppeture af forskellig længde, forskellige temaer – fra vin til streetart – uanset om du er til solopgang, solnedgang eller noget midtimellem. Se Portorunningtours.com.

GO! Running Tours har også guider i Porto, Gorunningtours.com/ porto

Titan Runners, en cool og afslappet gruppe løbere, mødes hver torsdag 19.45 ved Norteshopping og løber en tur. Vælg mellem 7 og 10 km. Ruterne varierer fra uge til uge, Correrporprazer.com/grupo-de-corrida/titan-runners.

Salgueiros Running mødes også jævnligt. Onsdagstræningen er åben for alle. Den begynder kl. 20.30 ved Casa do Salgueiros. Her er forskellige distancer og tempo, så du kan sikkert finde noget, der passer. Se mere på Facebook-siden. Løbecoachen Dr Runner tilbyder via Facebook lange, åbne løbeture hver søndag. Træningen er konkurrenceorienteret og fokuseret på at forbedre deltagernes præstationer.

Udendørs træningsstationer

Praia de Matosinhos, Praia de Leça da Palmeira og Jardins do Palácio de Cristal har barrer, du kan gøre stop ved undervejs på løbeturen.

Bedste tidspunkt

Du får den roligste løbetur om morgenen og midt på eftermiddagen. Mange lokale løber sidst på eftermiddagen efter arbejdstid. Så mellem kl. 18 og 20 kan du møde mange løbere langs floden, kysten og i parkerne. Trafikken er tættest mellem kl. 8 og 10 samt 17 og 21.

Omkring Boavista-rundkørslen kan den være hektisk dagen igennem (på nær søndag morgen). Lørdag/søndag kan der også være trængsel omkring kyst- og strandstrækningen i sommermånederne. Undgå også Ribeira- og havneområderne i weekenderne, hvor store turistgrupper boarder krydstogtskibene.

Om vinteren kan du opleve en gådefuld tåge, hvis du løber tæt på floden, og storme ved kysten. Temperaturen kan falde til 2-5 grader, men gennemsnittet er på 10 grader, og sne er yderst sjældent. Om sommeren kan det blive op mod 35 grader, men gennemsnittet ligger på behagelige 20 grader. Rammer du en varm dag, så hold dig ved kysten frem for bymidten. Det kan betyde op mod 10 graders forskel.

Trafik og sikkerhed

Offentlige områder og parker er generelt sikre i Porto. Løber du tidligt om morgenen eller sent om aftenen, er ruterne langs kysten og floden bedst. Brug altid fortove og fodgængerovergange.

Hold dig fra cykelstier og vær opmærksom på trafikken generelt og sporvognene i særdeleshed. De er elektriske og nemme at overhøre. Portugisiske chauffører har respekt for både trafiklys og zebrastriber, men det er alligevel en god vane – for din egen sikkerheds skyld – lige at få den klassiske øjenkontakt, inden du krydser en vej.

Brug for hjælp?

Du kan ringe 112 for politi og lægehjælp og bruge nummeret 115 i Portugal. Portugals landekode er +351.

Napoli, Italien

napoli2.jpg

Løb 5K

De smukkeste løbeture i Napoli finder du langs kysten. Her er ruterne også både flade, asfalterede og velegnede til hurtige løbetider. Din 5 km kystrute finder du for eksempel fra bydelen Mergellina til Piazza Vitoria (2,5 km) og retur. Hele kystlinjen fra Mergellina til krydset ved Piazza del Plebiscito er 3,75 km lang.

En rundtur her giver dig altså en 7,5 km kystrute med park, slot, statuer og byen på den ene side og havet på den anden. Netop promenaden langs Via Francesco Caracciolo (Lungomare Caracciolo), som du løber langs undervejs, er et af de særligt populære løbesteder blandt lokale.

Er du ved kysten omkring Bagnoli, så tag en tur frem og tilbage ad Pontile di Bagnoli. Molen er kun knap en kilometer, men du vil få masser af frisk havluft og en følelse af at løbe på vandet. Kombiner med et par kilometer ekstra inde langs kysten.

En endnu kortere løbetur kan du tage i Parco Virgiliano (Posillipo), en lille, men smuk park med udsigt over Napoli-bugten, hvor du for alvor vil føle, at du har fået byen på afstand. Zigzag din vej rundt i parken, så du når op i nærheden af de 5 km. Parken huser legepladser, et lille amfiteater og – ikke mindst – en atletik- og løbebane, der kan benyttes gratis, hvis du vil supplere din løbetur med omgange her.

Hvis du er til historie og arkitektur, kan du løbe langs det 70 hektar store udstillingsområde Mostra d’Oltremare (Fuorigrotta). Det koster lidt at komme ind, også selvom du blot løber. Til gengæld er det en både speciel og smuk kulisse til turen.

Løb 10K

Med sine 124 hektar er Bosco di Compodimonte Napolis største park. Her er mulighed for korte ruter, men rundture på både 10 og 15+ km i de rolige, grønne omgivelser ligger også ligefor. Ruten er ikke ligefrem flad, men du får dejlig natur og en blanding af asfalt-, græs- og grusunderlag.

Løb længere

Kystruten på 5 km ved Lungomare Caracciolo kan gøres længere ved at fortsætte ud til Posillipo. Ved strandpromenaden kan du vælge at løbe i parken (grusstier), Villa Comunale, langs stranden eller på fortovet. Uanset valg er en god bid af ruten her helt fri for biler. Husk at nyde den smukke udsigt over Golfen og se, om du kan spotte enten Capri eller Ischia derude. En rundtur ud omkring Posillipo kan fint give dig 15 km i logbogen.

Bakke-, terræn- og trappeløb

I Bosco di Capodimonte nordvest for centrum kan du som tidligere nævnt få gode, grønne kilometer i benene, væk fra vejenes os og trafikkaos.

Parco Virgiliano har en cirka 1 km løberute med et ganske pænt fald (og tilhørende stigning), så den benyttes af mange til bakketræning. Underlaget er dog forholdsvis hårdt og uregelmæssigt.

Du kan også vælge at tage uden for byen og løbe ved Vesuvio-bjerget, som faktisk er en sovende vulkan. Det er ikke en trailtur, men en grøn, bakket og ganske fantastisk 10 km. Eller du kan tage til ”il Sentiero degli Dei” (Gudernes sti), der løber fra den lille bjergby Agerola til Nocelle. Tager du turen i denne retning, går turen nedad. Ruten bruges af hikere og er ikke en decideret løberute. Men den er umådelig smuk og byder på enestående udsigt over Amalfikysten og Capri.

Selve turen er på små 8 km. Der findes flere transfermuligheder til området. Endelig har selve Napoli fem ”pedamentina”, lange trapper, som løber gennem byen og forbinder dens forskellige områder. Det er gamle fodgængerstier, som forbinder bakkerne med byen og kysten. Trapperne begynder alle ved Vomero og bringer dig i forskellige retninger og steder i byen. Belysningen er ikke altid god, så løb i dagtimerne, så du kan se, hvor du sætter fødderne.

Organiserede løb

Februar: Napoli City Half Marathon, 3 km familieløb og halvmaraton, Napolirunning.com/napoli-cityhalf-marathon

Forår: Napoli International Marathon, maraton, Napolirunning.com/ napoli-international-marathon

November: Reggia Reggia, halvmaraton, Reggiareggia.com

November: Maratona Spaccanapoli, 9,5 km og 20 km, Maratonaspaccanapoli.it December: Coast to Coast Sorrento Positano Marathon, 2 km familieløb, 28 km og 54 km, Napolirunning.com/chi-siamo

Find blandt andet mere info om lokale løb på Napolirunning.com

Løb med andre

Personlig træner Vittorio fra Artèteca Personal Training tilbyder via Facebook guidede ture (personlige eller for grupper), der både giver en smagsprøve på parker, kyst og de historiske trapper. Turen kombineres gerne med styrkeøvelser. Forår/sommer afholder Vittorio faste gruppetræninger for 4-5 deltagere i Parco Virgiliano et par gange om ugen, ligeledes et miks af løb og styrke. Afstem dine ønsker ved booking.

Udendørs træningsstationer

Lungomare via Napoli i Bagnolidistriktet har klatrebarrer (og basketbane samt en 5 km løberute). Det samme har Ruoppolo-haven i Vomero-distriktet (løberuten er dog ganske kort her). I Bosco di Campodimonte og andre parker må du som de lokale løbere være kreativ og gøre brug af bænke og andet forhåndenværende til for eksempel pushups.

Bedste tidspunkt

Løb tidligt om morgenen, især forår og sommer. Der er luften og temperaturen klart mest behagelig. Eftermiddagsløb kan dog være ganske fint rent temperaturmæssigt om vinteren og efteråret.

I weekenden og tidligt om morgenen er trafikken begrænset, så her bruges også gaderne i bydelene Vomero og Posilipo som kulisse til smukke løbeture. Husk, at du ikke kan løbe i Bosco di Capodimonte før 7 om morgenen og efter solnedgang.

Trafik og sikkerhed i øvrigt

Drop musikken, når du løber i Napoli. Trafikken er helt i særklasse og kræver din fulde opmærksomhed. Den kan i det hele taget godt blive tæt, særligt i dagtimerne på hverdage. Tidligt på dagen og i weekender er de bedste tidspunkter at bevæge dig ud i den.

Hold dig generelt bare væk fra vejene i bymidten. Pas også på ved lysreguleringer. Farverne ”fortolkes” af og til lidt anderledes her i byen. Vil du (alligevel) løbe ved byens mere karakteristiske monumenter, så vær bevidst om, at underlaget ofte er ujævnt, og at der kan være både meget trafik og mange fodgængere.

Ruterne langs vandet kan også være overrendte på sommeraftener, så her er det ligeledes bedst at komme på skæve tidspunkter, hvis du vil kunne løbe forholdsvis frit.

Brug for hjælp?

112 er fælles alarmnummer til politi, ambulance og brandvæsen. Du kan også ringe 118 for lægehjælp/ ambulance og 113 for politi. Italiens landekode er +39.

Løb i storbyer

Forfatter og løbefan Else Marie Lehman har i bogen ”Løb i storbyer” samlet de bedste tips fra entusiastiske løbefæller i 49 europæiske storbyer – fra favoritruter og løbefællesskaber til nyttig info om trafik og sikkerhed, uanset om du løber i Sydens sommerhede eller Nordens råkulde. ”Løb i storbyer – Europa”, Else Marie Lehman, Gyldendal, 200 kr.