Birgitte Raaberg

"Jeg tror, jeg er født med en længsel efter at finde ud af, hvordan livet hænger sammen"

Spirituel bevidsthed er et redskab til at være i verden, mener Birgitte Raaberg, der bl.a. underviser i council guide-træning, der bygger på indiansk livsfilosofi.

– Spiritualitet er for mig frihed til at være den, man er - med alt, hvad det nu indebærer.

Mere indviklet behøver det ikke være, hvis man spørger skuespiller Birgitte Raaberg, 63, der gerne vil være med til at afmystificere et begreb som spiritualitet.

I sin nye bog ”Det du favner” fortæller hun bl.a. om, hvordan hendes egen spirituelle rejse har ført hende til en amerikansk ørken sammen med to indianere. Eksotisk, jovist, men ikke desto mindre har hun oplevet meget konkrete resultater af den indianske livsvisdom, der kom ind i hendes liv for ca. 15 år siden.

– Den har givet mig jordforbindelse, balance, selvautoritet og indre lederskab. Jeg har fået nogle gode redskaber til at være i livet med.

Allerede som barn var hun optaget af livets store spørgsmål, og den søgen har rumsteret i hende lige siden. Som ung snusede hun bl.a. til forskellige former for filosofi og åndelighed.

– Jeg tror, jeg er født med en længsel efter at finde ud af, hvordan livet hænger sammen. Efter at have været igennem alt muligt, blev jeg gennem en veninde præsenteret for den indianske livsfilosofi Earth Wisdom. Det er en meget jordbundet form for åndelighed og for en som mig, der altid har haft hang til at ”flyve væk”, har det været et anker til mine vinger. Gennem Earth Wisdom erfarede jeg, at vi alle, jorden og universet, er en del af den samme energi, som strømmer i alt, og som vi er medskabere af.

– Når du åbner for det spirituelle, tærer du ikke kun på din egen energi – du er en del af et helt univers. Det, træerne udånder, ånder vi ind og omvendt. Du kan trække på en energi, der er større end din egen - det er en form for opladning.

Oversat til praksis handler det for Birgitte bl.a. om daglige meditationer og om et gå ud i verden med en større bevidsthed: At være til stede med hele sit væsen med åbne sanser og åbent hjerte.

– Det har hjulpet mig til at få struktur - og til at kunne holde til det tempo, jeg har haft. Det handler om at trække vejret og give sig selv nogle pauser undervejs - det gør jeg bl.a. ved at meditere og holde pauser ude i naturen.

Birgitte Raaberg understreger, at hun ikke begyndte på den her vandring, fordi hun var ”i nød”. Men hun savnede struktur, og så var der også en kunstnerisk søgen.

– Som kunstner leder du altid efter det ypperste udtryk. Jeg har altid søgt efter måder at komme til at bruge de evner, jeg har, mere optimalt. For mig hænger kreativitet og spiritualitet tæt sammen.

”Det du favner” er udkommet på Gyldendal. Birgitte Raaberg kan p.t. opleves i Folketeatrets ”Liva”, der til foråret tager på turne rundt i landet.

Birgittes bedste spirituelle råd

  • Følg din indre stemme.
  • Gå efter det, der giver en følelse af glæde.
  • Åbn dine sanser, når du fx går en tur i skoven: Kig på bladene, sug til dig af dufte, føl vinden på dine kinder. Det er gennem sanserne, du er til stede.
  • Bliv bevidst om, hvordan du møder din dag og verden.