Birthe Kjær var tæt på at dø: ”Man vurderer livet anderledes efter sådan en oplevelse”

For 20 år siden fik Birthe Kjær en blodprop og derefter et hjertestop, og det var tæt på at koste hende livet. I ALT for damerne uge 47 fortæller hun om, hvad oplevelsen har lært hende.

Da Birthe Kjær deltog i programmet ”Vild med dans” i 2005, fik hun først en blodprop og derefter et hjertestop, der var tæt på at koste hende livet.

Den oplevelse sætter hun ord på i det nye ALT for damerne uge 47.

Det var en tirsdag eftermiddag i oktober 2005, og Birthe Kjær og hendes dansemakker, Bo Loft Jensen, var godt i gang med træningen til fredagens optræden, da Birthe Kjær pludselig fik det rigtig dårligt. Hun blev forpustet, fik kvalme, ondt i brystet og koldsved og måtte lægge sig ned.

Bo Loft Jensen fik ringet efter en ambulance, som kørte hende til Bispebjerg Hospital, hvorfra hun straks blev overført til Rigshospitalet til operation for en blodprop i hjertet. I ambulancen mellem de to hospitaler fik hun hjertestop.

”Jeg sagde til lægen, der sad ved siden af mig i ambulancen, at jeg troede, jeg var ved at besvime – sådan føltes det – og så var jeg væk. Det næste, jeg oplevede, var, at nogen gik meget hurtigt hen ad en hospitalsgang med mig i en seng.”

Birthe Kjær fik fire stød, før hun kom til live igen. Det ved hun, fordi dansepartneren Bo Loft Jensen var med i ambulancen.

”Jeg er den type, der skal have alle detaljer, så efterfølgende udspurgte jeg ham: ”Hvad skete der? Hvad sagde de? Hvad gjorde de?”. Så jeg rigtig kunne forestille mig det og på den måde få det på plads inde i mit hoved. Men det var først et par dage efter, at jeg fik det hele at vide, for først fortalte de mig slet ikke, at jeg havde haft hjertestop, og jeg oplevede det jo ikke.”

En chance mere i livet

Selvom Birthe Kjær i et øjeblik faktisk var død, havde hun ikke nogen form for nærdødsoplevelse. Det er en myte, hun desværre må aflive, fortæller hun. Men oplevelsen har alligevel givet hende stof til eftertanke.

”Det er en proces, jeg har været igennem. Først skulle jeg forstå, at jeg havde været død. Og bagefter kom taknemmeligheden over, at jeg fik lov til at give et ekstranummer. Efter blodproppen og mit hjertestop i 2005 vågnede jeg op til nogle avisforsider, hvor en læge udtalte, at man skal passe på efter en blodprop, for man har forøget risiko for at få en ny indenfor et år. Og der tænkte jeg da meget over, om det ville være slut snart,” siger hun og fortsætter:

”Jeg sluger fire piller hver dag, og det skal jeg blive ved med resten af livet, og jeg tror, at de fire daglige piller har reddet mig fra en ny blodprop. På den måde føler jeg mig meget heldig, for jeg kunne lige så godt have været forever væk.”

Når hun ser tilbage på de sidste 20 år, er hun meget taknemmelig.

”Tænk engang, hvor meget jeg har fået lov til at opleve! Man vurderer livet anderledes efter sådan en oplevelse. Der er ting, hvor jeg i dag siger, det behøver jeg ikke bruge tid på. Man prioriterer sit liv på en anden måde, når man har været tæt på døden, fordi man ved, at alting har en ende. Så det gælder om at få det bedste ud af den tid, man har.”

Læs hele interviewet med Birthe Kjær i ALT for damerne uge 47, hvor hun også deler sine tanker om Metoo-debatten, og hvad hun tænker om, at den unge målgruppe går helt amok i publikum, når hun træder på scenen.

Birthe Kjær

    En af Danmarks mest kendte dansktopsangere med hits som ”Arrivederci Franz”, ”Pas på den knaldrøde gummibåd” og ”Sommer, sommer og sol”. 

    Har også medvirket i revyer, musikforestillinger og Melodigrandprix, som hun vandt i 1989 med ”Vi maler byen rød”. 

    Udnævnt til ridder af Dannebrog i januar 2024. 

    Er aktuel i musicalen "Tinkas Juleeventyr" i Tivoli.

    Hun er 76 år, bor alene og har ingen børn.