Derfor skal du kigge i kummen, når du har været på toilettet
De fleste af os tænker ikke over, hvordan vores afføring ser ud, men måske skulle du tage et kig i kummen, næste gang du er på toilettet. For faktisk kan din afføring indeholde vigtig information om din fordøjelse, dit velbefindende – og dit helbred.
Selvom vi alle sammen går på toilettet – og nogen endda flere gange om dagen, så er afføring sjældent noget, vi interesserer os særligt meget for eller taler højt om. Men faktisk kan det være en god idé, at du indimellem kaster et blik i toiletkummen og tjekker din afføring, da den kan give vigtig viden om bl.a. din fordøjelse, som er en af grundstenene i et sundt helbred, samt om din kost og livsstil.
Afføring består oftest af affaldsstoffer, som kroppen gerne vil af med. Det kan bl.a. være u-nedbrudte fødevarer, fibre, bakterier, salte og i det hele taget restprodukter fra fordøjelsen eller udskillelse af affaldsstoffer fra bl.a. leveren.
Konsistensen og farven på din afføring kan variere meget afhængig af bl.a. kostvaner, aktivitetsniveau og hvor meget vand, du har drukket. Derudover kan dit mentale velbefindende, herunder om du er stresset eller nervøs, også påvirke din afføring meget direkte.
Udseende varierer
Afføringens udseende kan også variere fra person til person, uden at det behøver at betyde, at der er noget galt. Generelt skal afføringen dog helst være tilpas fast og pølseformet uden at blive alt for hård. På samme måde kan det variere meget, hvor ofte man har afføring. Nogle mennesker har afføring tre gange om dagen, mens andre har det hver tredje dag.
Begge dele er normalt og behøver ikke være tegn på hverken sygdom eller usund levevis. For at vurdere, om din afføring er normal, bør du være opmærksom på, om der er ændringer i forhold til det, der er normalt for dig.
Læg mærke til, om der er ændringer i forhold til hyppigheden af dine toiletbesøg samt farven, formen, konsistensen og evt. lugten på din afføring. Hvis dit afføringsmønster pludseligt ændrer sig, især når du er over 40 år, bør du gå til lægen.
Kilder: Netdoktor, Maveguiden.dk, Elsk din tarm af Lene Hansson & Christine Erritzøe, Bristol Stool Chart/Bristol Stool Scale