Bliver du sundere af glutenfri kost?
Glutenfri kost er nærmest blevet synonym med sund livsstil, men er langtfra altid det sundeste valg for dig, der kan tåle det. Mange glutenfri produkter er nemlig fattige på gode fuldkornsfibre og spækket med tunge kulhydrater. Vi har mødt to kvinder, der af forskellige årsager lever glutenfrit.
Mange opfatter gluten som noget, de fleste kvinder bør undgå. Men kun ca. 5.000 mennesker er diagnosticeret med cøliaki (glutenintolerance) i Danmark, og selvom man mener, at langt flere danskere er intolerante over for gluten, er glutenfri produkter blevet et must for mange unge kvinder, der betragter en glutenfri kost som sundere end en glutenholdig kost. Men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen. Edna Stage fra Dansk Cøliaki Forening forklarer:
– De mennesker, der er diagnosticeret med cøliaki, oplever en bedring i deres symptomer, når de spiser glutenfrit. Men der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at det er sundt at spise glutenfrit, hvis man ikke har diagnosen. At gluten skulle være skadeligt for alle, er der heller ikke noget videnskabeligt belæg for. Tværtimod kan man jo sammen med gluten få alle de gode fuldkornsprodukter, der er rigtig sunde og forebyggende for eksempelvis kræft. Fuldkorn indeholder mange fibre og mange mineraler og vitaminer i modsætning til glutenfrit mel.
– Har du cøliaki, og indtager du i en længere periode gluten, er der en let øget risiko for at udvikle visse former for kræft, blandt andet tyndtarmskræft. Derfor er det aldeles vigtigt at undgå gluten, hvis man er intolerant. Kan du derimod godt tåle gluten, men vælger at undvære det i din kost, skal du være opmærksom på, at du skærer nogle gode fibre ud af din kost, som muligvis bliver erstattet med mad, som er blottet for fibre, eksempelvis glutenfrit brød. Og jo flere fødevarer du fravælger i din kost, jo sværere kan det blive at indtage en sund og varieret kost, forklarer Edna Stage.
LÆS OGSÅ: 6 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg
Få en diagnose
Du kan kun finde ud af, om du lider af cøliaki hos lægen via en blod- og en tarmprøve. Når du først er glutenintolerant, betyder det, at dine tarme ikke længere kan optage næringsstofferne ordentligt, og det vil forårsage forskellige symptomer såsom diarre, forstoppelse, træthed, luftgener og mangelsygdomme som eksempelvis blodmangel. Ud over cøliaki er man i dag også blevet bekendt med fænomenet ikke-cøliakisk gluten sensitivity (NCGS). Mennesker med denne tilstand har ikke cøliaki, men har symptomer ved indtag af gluten – typisk mave/tarmproblemer. I nogle lande, f.eks. Norge, er NCGS en anerkendt diagnose, men det er det endnu ikke i Danmark. Ifølge Dansk Cøliaki Forening regner man med, at der er langt flere, der lider af cøliaki eller NCGS, end hidtil antaget.
– Nogle af de mange mennesker, der i dag spiser glutenfrit, kunne jo være folk med udiagnosticeret cøliaki og med NCGS. Det kunne vi som forening rigtig godt tænke os, at der kom mere fokus på, da det alt andet lige er bedre at få en diagnose end bare at behandle sig selv, siger hun.
Men det er ikke kun positivt, at der er kommet et øget fokus på gluten, mener Edna Stage.
– For cøliakere er det selvfølgelig dejligt, at der er stor efterspørgsel, da det jo giver et større udbud af glutenfri varer, men det er ret indgribende at leve glutenfrit, og der er en del afsavn. Man kan derfor sagtens forestille sig, at nogle mennesker, der lever glutenfrit, fordi det er en trend, ved restaurantbesøg beder om glutenfri mad, men når de så når til desserten, lokker en ikke-glutenfri dessert alligevel, og så snupper man lige den. Det kan udløse manglende respekt for problemet hos personalet, fortæller hun og tilføjer:
– Jeg har også selv oplevet at få serveret ikkeglutenfri boller på en restaurant, der var bagt i eget køkken. De havde fået en opskrift af en kok, der spiste glutenfrit, men den bestod altså af halvt glutenfrit mel og halvt durummel. Som jo er hvedemel. Så nogle mennesker ved simpelthen ikke nok om det, og det kan skabe forvirring.
LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til en knivskarp hjerne
LÆS OGSÅ: Drop idealet om, hvordan du skal se ud, og hvordan du skal have det med din krop