Har du mistet lysten til det intime, anbefaler ekspert at prøve dette.
En læser spørger, om der er en sammenhæng mellem mistet sexlyst og overgangsalder. Parterapeut og sexolog Ditte Winkel svarer på det spørgsmål i denne brevkasse.
Spørgsmål om overgangsalder og sexlyst:
Jeg er 45 år og har mistet sexlysten fuldstændig – kan det have noget med overgangsalderen at gøre? Og hvad kan jeg gøre ved det?
Ditte Winkel om cyklus, overgangsalder og sexlyst:
Vi siger, at overgangsalderen typisk indtræder ved 50-års-alderen plus minus to år. Så mellem 48 og 52 braser den for alvor ind ad døren.
Men de færreste ved, at den rent faktisk starter lang tid før og ikke bare kommer fra den ene dag til den anden. Mange kvinder oplever allerede op til 7 år før overgangsalderen begyndende forandringer i kroppen.
50-60% mærker ændringer, og helt op til 30% oplever svære gener i forbindelse med transitionen. Det kan f.eks. være svedeture, hovedpine, dårlig nattesøvn, leddegigt, hormon-forstyrrelser, som leder til humørsvingninger osv.
Så hvis man mærker nogle af de her forandringer i kroppen i de første år i 40’erne, så er det helt normalt, og det er også normalt, at man mærker det i forhold til sexlysten. Den kvindelige cyklus er et fantastisk urværk, der tikker måned efter måned, år efter år, årti efter årti.
Hvis vi forestiller os en normal cyklus på 28 dage, så har vi menstruation i den første uge, et fertilt vindue med ægløsning i den næste uge og så en periode på 14 dage, hvor vi ikke mærker noget, og det er derfor typisk i den periode, vi føler os mest som os selv.
Kvinder i overgangsalderen oplever, at de hormonelle udsving mellem de tre perioder bliver mindre. Vi producerer ikke lige så meget østrogen, som er et af de hormoner, der blandt andet giver os sexlyst.
Rigtig mange kvinder har 60% mindre østrogenproduktion i overgangsalderen, end de havde, da de var 20 år. Dvs. over halvdelen af det, der skal hjælpe os til at finde vores sexlyst, er væk.
Hormonpåvirkningen er ikke altafgørende, men hvis du i forvejen er lidt passiv og ikke lægger så meget op til sex, så er det klart, at faldet i østrogenproduktionen ikke gør, at man tager skeen i den anden hånd.
Og det er helt normalt! Desuden holder østrogen os fugtige forneden og gør, at skedevæggen har en bestemt tykkelse, så vi mærker nydelse.
Akten kan derfor også blive fysisk påvirket i overgangsalderen. Slimhinderne kan blive tørre og skedevæggen tyndere og mere porøs, så man ikke kan klare de samme stød eller den samme rytme som tidligere.
I forhold til den fysiske forandring kan man gå til egen læge og få stikpiller til skeden eller forsøge sig med glidecreme, men når det kommer til det psykiske, skal der arbejdes mere aktivt med sexlysten.
Som par skal man forsøge at nytænke sexen, kommunikere og have tålmodighed. Det handler også om at acceptere, at ens sexliv vil forandre sig med alderen. Det kan være svært og sårbart og udløse spørgsmål som: Hvem er jeg, når jeg ikke længere er fertil og oser af sex?
Her er det vigtigt at huske på, at det er noget, som rigtig mange kvinder oplever, og som parterapeuter og sexologer har stor erfaring i at hjælpe med.