utroskab

Jeg tror, min mand har været mig utro og smittet mig med en kønssygdom

Er en mulig kønssygdom lig med utroskab? Det spørger en læser sexolog Ditte Winkel om. Læs hendes svar her.

Spørgsmål: Jeg skriver i vild desperation og med håbet om et hurtigt svar. Jeg er en kvinde sidst i 50’erne, og jeg er temmelig sikker på, at min mand har været mig utro. Ikke at jeg kan mærke noget på ham overhovedet, men jeg tror, at jeg har fået syfilis-lignende symptomer. Jeg har fået trykken for ørene, oplever ledsmerter og balanceproblemer, men jeg tør ikke gå til egen læge af frygt for at få bekræftet det.

Jeg ved, at min mand tidligere har været sammen med andre mænd, før vi lærte hinanden at kende, så derfor virker dette ikke usandsynligt for mig, men han siger, at han ikke har lavet noget udenom, når jeg konfronterer ham, og jeg synes, at det er så skamfuldt, at jeg ikke kan tale med nogle af mine veninder om det. Hvad skal jeg gøre?

Svar: Du skal komme afsted til lægen! Og det kan kun gå for langsomt! Hvis de symptomer, du beskriver, er korrekte, så kan det lyde som syfilis, der er forværret til neurosyfilis, hvor sexsygdommen er gået i hjernen, og hvor det kan få vidtrækkende permanente konsekvenser hvis ubehandlet. Blandt andet kan nævnes tinitus som en konsekvens på sigt, som du aldrig vil kunne slippe af med igen.

Dette er virkelig alvorligt og kræver muligvis hospitalsindlæggelse. Så du er nødt til at komme afsted. Hvis du tager fejl, så lyder det stadig som en behandlingskrævende sygdom, som er kommet til dig, og så har det umiddelbart ingen indvirken på dit ægteskab. Men har du ret, skal du stadig i penicillinbehandling, og så skal du og I tage nogle valg omkring jeres partnerskab. Jeg forstår absolut din modvilje til at inddrage omgangskredsen, men du får muligvis brug for støtte fra dine nærmeste, når du har mere vished om din livssituation. Lægen og andet sundhedspersonale har dog tavshedspligt, så jeg håber, at jeg hermed har givet dig et spark i bagdelen til at komme afsted.

Om syfilis

Syfilis er en seksuelt overført infektion, som typisk begynder med et uømt sår på kønsdelene, i endetamen eller i mundhulen. Desuden kan man opleve udslæt og hævede lymekirtler. Hvis infektionen ikke behandles, kan den påvirke nervesystemet og hjerte-kar systemet, men man kan også få hjernehindebetændelse i tidligere stadier. De fleste, som smittes, er enten mænd, som har sex med mænd, eller mænd, som smittes under en udenlandsrejse, hvor de har haft sex med tilfældige partnere, evt. prostituerede. De sidste par år er syfilis dog blevet mere udbredt blandt heteroseksuelle.

Ditte Winkel

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner. Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.