Camilla Ottesen: "Min alder skal ikke forhindre mig i at tage nye udfordringer op"
At prøve noget nyt, bevæge sig flere gange om ugen og at bruge tid sammen med dem, hun elsker, er lig med et sundt liv for tv-vært Camilla Ottesen. Derfor har hun ved siden af sit tv-job en gesjæft som underviser i barretræning, og så er hun begyndt at ride sammen med sin datter – selvom hun altid har været bange for heste.
De fleste kender 46-årige Camilla Ottesen fra tv-skærmen. Det meste af sit arbejdsliv har hun været vært og et kendt ansigt i TV3-programmer som Fangerne på for tet og Boligkøb i blinde . Altid smilende og altid med noget evigt ungdommeligt over sig.
En mere ukendt side af den smukke kvinde er hendes sunde side, som fylder mindst ligeså meget, som fjernsyns-jobbet. For hun vil have det godt, og det prioriterer hun sit liv ud fra. Først og fremmest ved at få bevæget sig og hun lægger ikke skjul på, at hun har det bedst, når hun får rørt sig en masse.
Sådan har hun haft det siden, hun var barn, hvor hun dyrkede håndbold, fodbold, badminton, trampolin, springgymnastik og svømning, og sådan har hun det i dag, hvor hun har taget en uddannelse som fitnessinstruktør.
"Jeg tog oprindeligt uddannelsen for at lære mere om kost, anatomi og træningsprogrammer og skulle som sådan ikke bruge min viden til noget udover at undervise mine venner", forklarer hun.
Men det fik en veninde lavet om på.
"For nogle år siden lokkede min veninde mig med til barretræning i et dansestudio tæt på, hvor jeg bor. Jeg forestillede mig, det var verdens kedeligste træningsform, for du står det meste af tiden ved en barre, ligesom balletdanserne gør. Det virkede alt for stillestående for mig. Men jeg gav det en chance og blev så begejstret, at jeg efterfølgende også har uddannet mig til at undervise i det."
I dag underviser Camilla seks til syv timer om ugen i barretræning og er nærmest afhængig af det.
"Det er sådan en fantastisk træningsform for kvinder i alle aldre. Vi arbejder meget med kropsholdningen. Balletdansere har jo altid en flot, rank kropsholdning. Det forsøger vi også at få. Vi retter ryggen ud og får skuldrene ned, hvor de hører til. Det er virkelig effektivt."
Født til bevægelse
Udover at glæden ved bevægelse altid ligger som en energisk rytme i hendes krop, så har hun også fået motionsglæden med sig hjemmefra.
"Jeg er vel inspireret af min mor, som har undervist i gymnastik, så længe jeg kan huske tilbage. Ret ofte blev møblerne i stuen i vores lejlighed på Frederiksberg skubbet ud til siden, så min mor kunne lave nye øvelser og serier til sine gymnastiskhold. Hun har altid undervist mindst ti timer om ugen og underviser stadig, selv om hun nu er 74", fortæller Camilla.
Hendes mor er fra tiden, hvor gymnastikken fik frisk inspiration fra den amerikanske skuespiller Jane Fonda, der gjorde det smart at kalde øvelserne for workout og aerobic samt at have benvarmere og pandebånd på.
"Det sjove er, at jeg nu selv er gået min mor i bedene. I mange år som voksen har jeg ellers mest været til forskellige sjove forhindringsløb. Men i de senere år har jeg mere vendt mig mod gymnastikken."
Camillas mor får også barre-undervisning hos sin datter indimellem.
"Vi griner meget af, at jeg er blevet en ny version af hende. Jeg har også benvarmere på, ligesom hun har, og øvelserne er ikke så langt fra det, hun underviser i, bare mere balletagtige. Det er, som om ringen er sluttet."
Bedre til at sige fra
Via sin undervisning får hun også selv trænet rigtig meget, og det passer hende glimrende.
"Da jeg var ung, trænede jeg mest for at trimme kroppen. I dag er det lige så meget for at bevare et sundt kredsløb og hjerte og være stærk. Når du er over 40, begynder muskelmassen jo hurtigt at forsvinde, og jeg må arbejde for at holde den ved lige."
Ellers er alderen ikke noget, hun bekymrer sig om. Godt nok kan hun blive træt på en anden måde, end da hun var ung, og de grå hår er hun ikke klar til endnu, så dem skynder hun sig at få farvet. Men det er også det, og hun ser i stedet på de mange fordele ved at være blevet mere moden.
"For eksempel er jeg blevet bedre til at sige fra. For ikke så mange år siden, sagde jeg ja til alt, jeg blev inviteret til. Nu mærker jeg efter, om jeg har lyst og kræfter. Jeg har en stor vennekreds, der er søde til tit at invitere, og der er mange arrangementer på børnenes skole og i forbindelse med deres fritidsaktiviteter. Jeg ville ønske, jeg kunne nå det hele, men det kan jeg ikke."
Så hun prioriterer og forsøger at skabe sig så meget fritid som mulig. Ikke at hun ikke elsker sit arbejde, men det er tiden derhjemme, hun værdsætter mest, og der hun lader op efter lange, intense arbejdsdage.
Jobbet som tv-vært gør, at hun har ugelange pauser, hvor hun kan gøre, lige hvad hun har lyst til. Det udnytter hun til fulde.
"Så giver jeg mig ekstra god tid til at tale med mine børn, Viggo og Viola på 14 og 11 år. De er begyndt at forholde sig til verden på en ny måde, som jeg rigtig gerne vil følge med i. Jeg bruger også tid på at nusse rundt, læse blade eller rydde op i et kælderrum. Det er min måde at få orden i mit hoved på."
Læs også: Start dagen med nye sunde vaner
Lærte at ride
I det hele taget er Camilla et rigtig godt sted i sit liv. Et liv hvor der skal være plads til rosévin og kanelsnegle, til konflikter og ærlighed. Hun omgiver sig ikke med forbud, for de kan være direkte farlige, lærte hun, da hun var vært på programmet Den store vægt kamp på TV3.
"I det program understregede vores kostvejleder flere gange, at strenge forbud er det værste, du kan omgive dig med, hvis du vil tabe sig. Når du for eksempel forbyder dig selv at spise chokolade, tænker du jo på det hele tiden. Det er bedre at spise nogle stykker og nyde dem, og så lade resten af pladen være.
Hvis jeg står ved bageren og er syg efter en kanelsnegl, køber jeg den og nyder at spise den. Ellers har jeg nok, hvor kedeligt det end lyder, ret sunde vaner. For eksempel har vi sjældent slik liggende. Det er ikke sådan, at vi ikke må få noget sødt, og vi bager da også tit kager, men det skal bare ikke være et fast ritual."
En anden sund vane hun har lært sig selv med årene, er at handle på tingene. For eksempel når der opstår små og store konflikter, som truer freden omkring hende. Det er noget, der kan få hende ud af balance, og hun øver sig i at få løst dem hurtigt.
"Jeg er helt sikkert blevet bedre til at tale ud om det, når noget går galt. Før i tiden gik jeg mere alene med det og var ret konfliktsky. Nu tager jeg fat om tingene og siger til, hvis nogen sårer mig. Det er så meget bedre at få renset luften."
Selvfølgelig kan hun komme i tvivl om ting og også få præstationsangst. Som når snakken falder på hendes næsten 24 år i jobbet som tv-vært. Senest i front for den anden sæson af TV3s program Boligkøb i blinde og snart også vært på et andet program, hun ikke kan røbe noget om endnu.
Selvom hun aldrig har stået uden job, kan hun godt blive nervøs for, om det holder ved.
"Jeg aner jo ikke, hvor længe jeg kan blive ved. Og hvad skal jeg, hvis der en dag ikke er plads til mig som tv-vært mere? Det kan godt give mig lidt ondt i maven at tænke på."
Men det er en angst, hun kan håndtere og handle på. Hun er i det hele taget handlende, nysgerrig på livet elsker at bevæge sig sammen med andre. Derfor var hun også forholdsvis nem at lokke, da hendes datter for halvandet år siden gjorde hendes opmærksom på, at forældre og børn kunne få undervisning sammen på datterens rideskole.
"Viola sagde: ”Mor, skal vi ikke prøve det?” Jeg tøvede lidt, for jeg har egentlig altid været meget bange for heste og turde ikke engang hjælpe Viola med at sadle hendes hest op. Men så meldte vi os alligevel til, og nu er jeg bidt af det, og vi rider sammen to dage om ugen på en gård i Dragør. Jeg har det nok lidt sådan, at min alder ikke skal forhindre mig i at tage ny udfordringer op."