teenagedatter

”Ingen fortalte mig, at teenagere er en kæmpe udfordring for intimiteten”

Der tales meget om, at par med små børn kæmper med at finde tid til hinanden, men det kan faktisk også være svært at være teenageforældre og kærester samtidig. De unge mennesker er oppe sent, og der er intet privatliv uden for deres opmærksomhed. Mød et par, der overvejer at flytte hjemmefra hver weekend for at have tid til at være kærester.

"Det lyder jo ekstremt at flytte hjemmefra for at have tid til at være os selv, men vi overvejer det rent faktisk."

Ordene kommer fra Lars. Han har et smil på læberne, men jeg fornemmer også alvoren i hans attitude.

Han fortæller:

"Vi har stort set ikke et sexliv længere. Og det har vi ikke haft længe. Jeg er ved at nå dertil, hvor jeg ikke længere bare kan vente."

Hans kone, Julie, bryder ind:

"Det forstår jeg godt. Men jeg kan bare ikke have sex, hvor vores børn måske kan høre os."

Hun slår opgivende ud med armene og fortsætter: 

"Ingen fortalte mig, at teenagere er en kæmpe udfordring for intimiteten. Jeg troede, det hele handlede om at overleve årene med bleer og dårlig søvn. At det hele vendte, når de blev større, og at vi igen ville få masser af tid til hinanden."

Lars afbryder hende og siger:

"Vi har da meget mere tid end før. Du vil bare ikke! Det er aldrig det rigtige tidspunkt for dig."

Julie slår blikket ned og sukker dybt.

Fri seksualitet eller hensyn til børnene

Synet på seksualitet er meget kulturelt bestemt. I 1970’erne var der en overgang, hvor idealet var fri seksualitet, og hvor man godt som forældre kunne sige, at børnene skulle gå ud og lege, fordi man skulle bolle.

Generelt har dette syn på seksualitet ændret sig, og fokus er nu på at beskytte børn og unge fra voksnes seksualitet. Det betyder, at mange forældre har svært ved at placere deres samliv under hjemmets fire vægge. For når vi tænker, at noget er forkert, så lukker vores lyst til det også ned.

Livet med teenagere er ikke nemmere

Der er skrevet utallige bøger, artikler og gode råd om at bevare sexlivet og intimiteten, når man er småbørnsforældre.

De er alle nødvendige, for det er en udfordring at bevare kontakten til hinanden i de år, hvor man drukner i lort, dårlig søvn, hvem-tagerførste-sygedag-samtaler og uendelige læs af vasketøj.

Men i det mindste sover små børn mere end voksne. Det gør teenagere også, men oftest på andre tider end hjemmets øvrige beboere. Derudover er et lille barn, som leger godt eller ser en film, ikke optaget af, hvad far og mor laver på badeværelset, hvorimod teenagere har en helt anden bevidsthed om den seksuelle relation mellem voksne.

Så de fleste forældre pakker deres intime forbindelse væk af frygt for at traumatisere deres børn.

De frygter lyde fra soveværelset, som de unge kan høre, eller morgener i sengen, der er mistænkeligt lange. Det er omsorgsfuldt og ansvarligt, men det er også problematisk, hvis de voksne får så lidt plads til at være voksne, at parforholdet tager skade.

Julie siger:

"Jeg er så bange for, at børnene skal høre mig, at jeg ikke kan have sex, når de er hjemme."

Lars sukker.

Jeg kigger på ham og siger:

"Jeg kan se, at du har svært ved Julies grænse i forhold til at have sex, når børnene er hjemme. Vil du uddybe det?"

Lars forklarer: 

"Det er supersvært for mig at høre, for det føles som om, Julie ikke har lyst til mig. Som om der altid er en årsag til, at det ikke passer."

Julie siger:

"Jeg har lyst til dig. Jeg kan bare ikke forene min lyst med tanken om, at de unge mennesker kan komme gående og pludseligt høre os. Den tanke gør, at jeg lukker helt ned."

Mor-hjernen på overarbejde

Jeg forklarer Lars og Julie, at tanken om at blive overhørt af ens børn for mange kvinder og også en del mænd er en bremse for lysten. Det er, som om ”mor-hjernen” ikke kan slippe opmærksomheden på de unge og gå over i det kropslige. Der bremses for ”den seksuelle kvinde” og derved lysten. De nikker begge. Lars siger så:

"Det er en lettelse for mig at forstå, at det ikke er fordi, Julie bare ikke har lyst til sex mere. Det har jeg frygtet. Hver afvisning de sidste år har føltes som et signal om, at vores intimitet aldrig kom tilbage."

Julie tager hans hånd og klemmer den.

Hun siger: 

"Jeg vil også gerne! Måske skulle vi overveje at investere i et sommerhus og flytte hjemmefra nogle weekender, hvor der bare var tid til os."

Lars griner:

"Men så skal det ligge et virkeligt kedeligt sted, så vi ikke risikerer, at de unge vil med."

5 ideer til at skabe et ”safe space” til din lyst – uden at skulle tage på spaophold

1. Morgensex

Hvis der er en ting, som næsten er garanteret med teenagere, så er det, at de generelt sover længe. Lige så svære de er at få i seng om aftenen, kan de være at få op om morgenen. Kan morgenerne blive jeres nye yndlingstid på dagen?

Prøv i en periode at stå op klokken fem, og se, hvad det gør ved jeres rytme. Så er der flere timer til kaffe, snak og måske sex, hvis kaffen serveres på sengen af en nyvasket kæreste med smil på læben og et listigt blik.

2. Fortæl hinanden om jeres lyster

En af nøglerne til god sex er at dyrke det erotiske mellem jer. Det begynder ikke 5 minutter før, en af jer gerne vil knalde. Der må gerne hele tiden være en energi mellem jer. Der er noget meget erotisk i alt det, som man ikke kan … men som man kan fantasere om.

Så hvis I nu ved, at det i hvert fald ikke bliver i aften, hvor sønnike har tre venner fra niende klasse til overnatning, så send en besked til din kæreste og beskriv, hvad du ville gøre, hvis I var alene.

3. Husk låsen på soveværelsesdøren

Verdens mindste trick er lås på soveværelsesdøren. Hvis du ikke allerede har det, så skynd dig at få det. I fortjener som par at have et sted, som kun er jeres. Hvor der er plads til, at I kan være alt andet end forældre.

Om det betyder, at I har skuffer med god chokolade, digtsamlinger, årgangsvin eller sexlegetøj, finder I ud af. Men få sat lås på døren, og gør rummet til jeres. Når nu I er i gang, så installér også nogle gode højtalere, der kan lægge lidt lydkulisse hen over private lyde.

4. Dyrk andre former for intimitet 

Hvis intimitet kun findes mellem jer som sex, så kan det godt blive en negativ spiral, hvor den ene føler, at den anden kun vil have sex, og den anden ender med hele tiden at blive afvist. Denne spiral er dybt usexet og en næsten stensikker genvej til mindre lyst og mindre sex. Derfor er det godt at have en stærk intim forbindelse, som er mere end pik-i-nogetmodellen.

Hvad giver jer en følelse af at være intimt forbundet, som ikke er sex? Spørg hinanden om det, og dyrk svarene, uanset om det er karbade, dybe kys eller gåture, hvor I holder i hånden.

5. Find en løsning

Hvis du var nyforelsket og ikke kunne tænke på andet end din elskede, så ville du finde en måde at knalde ham/hende på. Det gør forelskede mennesker altid. Den drift er ikke lige så stærk mellem et etableret par, men det må ikke blive en undskyldning. Så smid sovepuden og find en løsning!

En nyforelsket står med glæde op klokken fem om morgenen, tager en hjemmearbejdsdag eller arrangerer fodboldkamp hos nogle andre for at have tid med sin kæreste. Erkend at modne par, som har god sex, er dem, der prioriterer det. Som skaber betingelserne for, at både stor kærlighed, dyb intimitet og lækker sex kan ske.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk