“Jeg har en forvokset Margretheskål i køkkenskabet. Den tager jeg frem og fylder med mysli, havregryn, nødder og rosiner. Så ælter jeg det hele rundt. Og fordeler det i 25 fryseposer. Så har jeg garderet mig mod croissanter og baguetter ved det franske morgenbord i de tre uger, Touren tager.”
Dennis Ritter er en særdeles grundig mand. Og han kan lide at være forberedt. Allerhelst forberedt på det værste, han kan komme i tanke om. ‘Kontrolfreak’ kalder han sig selv. Og ifølge Jørgen Leth, hans mangeårige makker og medkommentator på Tour de France, er Dennis Ritters perfektionisme intet mindre end ‘sagnomspunden’. Sådan!
I den forstand er den 43-årige journalist, TV 2-vært, triatlet og cykelentusiast den diametrale modsætning til Rolf Sørensen, den tredje makker i Tour-trioen. Som muligvis er verdens mindst bekymrede mand. Ifølge Ritter:
“Rolf er typen, der aldrig bliver stresset. Hans tilgang til livet er “Det skal nok gå”, og det beundrer jeg ham for.”
SE OGSÅ: Rolf Sørensen: "Nederlag slår mig ikke ud"
Jeg ville bare lave en ironman
De elsker begge to cykelsporten lidenskabeligt og er blevet nære venner gennem Tour-årene. Det er på sin vis også Rolf Sørensens fortjeneste, at Dennis Ritter ikke længere vejer 108 kilo, men i dag er 23 kilo lettere – og i en helt anden fysisk form.
I 2010 stillede en lidt tungere og mindre fit version af Rolf Sørensen nemlig op til den første danske ironman-konkurrence i København. Dennis Ritter var indkaldt til at speake live fra målstregen ved Christiansborg. Og han var solgt på stedet:
“Jeg var dybt fascineret af at se Rolf gennemføre på trods af den træningstilstand, han var i på det tidspunkt. Han er jo i langt bedre form i dag, men han klarede de 3,8 km svømning, 180 km cykling og et maratonløb, som ironman-distancen består af”.
“Og jeg var dybt fascineret af at se den glæde, begejstring og stolthed, som lyste ud af alle, der kom i mål. Nogle af dem var 14-15 timer om det, men de havde bare et kæmpe smil på læben. Jeg tænkte: “Det bliver jeg simpelthen nødt til at prøve, sådan vil jeg også gerne have det”.
Metodisk, som Dennis Ritter er, alliererede han sig med en personlig træner, som stadig den dag i dag laver hans træningsplaner.
“I juni 2012 og 2013 gennemførte jeg en halv ironman i Århus. I 2014 lavede jeg en hel ironman på Mallorca. Og indimellem har jeg løbet flere maratoner.”
“Og du har tabt 23 kilo?”
“Ja. Det er én stor gevinst. Dernæst opdagede jeg, at min krop kunne noget, jeg slet ikke var klar over. Men allervigtigst så er jeg blevet et meget gladere og mere afbalanceret menneske, efter at træning er blevet en hel integreret del af mit liv.”
“Det var Rolf, der gjorde mig opmærksom på det. Jeg anede ikke, at jeg før kunne have tendens til at være opfarende og humørsvingende. Men han sagde: “Du er meget roligere nu og meget rarere at arbejde sammen med”. “I dag kan jeg bogstaveligt talt ikke undvære min træning, jeg bliver utålmodig og langt lettere stresset, hvis jeg ikke kommer ud at løbe 15 km eller cykle 70 km hver anden-tredje dag. Kort, intens intervaltræning siger mig ikke rigtig noget, men jeg elsker virkelig de lange distancer."
Cykelsporten har traditionelt været mænds domæne, men nu triller kvinderne også på landevejene, og det forstår Dennis Ritter om nogen. Han elsker selv sporten, fordi:
“Det foregår ude og på naturens præmisser. Der kan være voldsom blæst, 45 grader og høj sol, det kan styrte ned, der er fald og stigninger.”
“Er der forskel på, hvordan mænd og kvinder dyrker sport?”
“Hvis vi ser bort fra elitesport, er det min fornemmelse, at kvinder er mindre konkurrencefikserede og optagede af, hvor de befinder sig i hierarkiet. Når jeg cykler sammen med mænd, går der konkurrence i det fra første sekund. Sådan er jeg nu ikke selv – jeg er fuldstændig ligeglad med min placering og tid.”
SE OGSÅ: Camilla Pedersen: "Ulykken har gjort mig stærkere"
Se & Hør ‘outede’ mig
På ét andet område skiller Dennis Ritter sig også ud i cykelverdenen – og i den maskuline sportsverden i det hele taget: Han er gift med en mand, nemlig Morten Toft, som er økonomichef i designfirmaet Normann Copenhagen. Det er der sådan set ikke noget usædvanligt i – bortset fra at han aldrig har mødt én eneste anden homoseksuel mand i den sportsverden, han nu har dækket som journalist i 15 år.
“Selv om jeg ikke skilter med min seksualitet, skjuler jeg det heller ikke. Og jeg færdes jo i inderkredsen og bag kulisserne, men jeg har aldrig mødt eller hørt om en homoseksuel mandlig eliteudøver i cykel- eller tri-sporten hverken herhjemme eller i udlandet”.
Det undrer Dennis Ritter. Og alligevel gør det overhovedet ikke. For han var selv omkring 30 år, før han både erkendte sin seksualitet og var åben omkring det. Netop af frygt for reaktionen i den maskuline del af sportsverdenen.
“Jeg var helt konkret bange for, at jeg kunne risikere, at tilskuerne på Faxe-tribunen på Brøndby Station taktfast ville råbe homoskældsord efter mig, mens jeg stod og interviewede en spiller efter en kamp. Så det løb mig koldt ned ad ryggen, da Se & Hør pludselig sendte mig en sms med teksten: “Vi ved, at du er kærester med Morten Toft.” “Jeg bekræftede deres historie, de skrev den – og der skete intet. Jeg har aldrig fået en eneste negativ kommentar. Så måske var det mig, der var den mest fordomsfulde.”
Det er 11 år siden nu. Dennis Ritter dækker stadig verdens største sportsbegivenheder, og efter Tour de France rejser han og kufferten med mysli videre til OL i Rio de Janerio, hvorfra han også vil kommentere med den indsigt og grundighed, han efterhånden er berømt for. Eller berygtet. Hvis man spørger Rolf Sørensen.
“Hvad vil han sige, er din værste vane?”
“Mit sygelige behov for at forberede mig på alt.”
“Og hvad er hans?”
“At han tager sko og strømper af inde i kommentatorboksen, dét er slemt. Det gør han tit …”
SE OGSÅ: Stramme balder og højt humør: Tag en cykeltur med veninderne
DENNIS RITTERS 5 LEVEREGLER
1. Jeg spiser… sundt, men belønner mig selv med lidt snask, hvis jeg har trænet godt.
2. Jeg træner … løb tre-fire gange om ugen og prøver at cykle tilsvarende. En familiefødselsdag 70 kilometer væk kan fx fint indgå som en træningstur.
3. Jeg slapper af … i ferier og i vores sommerhus. Især om vinteren, hvor der ikke er noget havearbejde, der vækker min dårlige samvittighed.
4. Jeg undgår … folk, der er sure og snævertsynede på fx sociale medier.
5. Jeg er glad, når … jeg føler, at der er balance mellem arbejdsliv og fritid. Det er der ikke altid. Men når det fungerer, er mit liv i harmoni, og det gør mig lykkelig.
SE OGSÅ: Klar, parat, løb dig lækker med Michelle Kristensen
SE OGSÅ: Tv-vært Lillian Gjerulf Kretz: "Motion giver mig ro midt i kaos"
SE OGSÅ: 10 myter om højt humør
FAKTA
Navn: Dennis Ritter.
Alder: 43 år. Job: Sportsjournalist og kommentator på TV 2 Sporten og vært på TV 2 NEWS. Uddannet journalist.
Bøger: Debutantens dagbog i samarbejde med Chris Anker Sørensen.
Privat: Gift med Morten Toft, som er økonomichef i designfirmaet Normann Copenhagen. Aktuel: Dækker bl.a. de store sportsbegivenheder Tour de France og OL i Rio de Janerio.