Boost dit immunforsvar med C-vitamin
Snup en appelsin, rød peberfrugt eller put rå kål i salaten. Så er du allerede godt i gang med at booste dit immunforsvar med C-vitamin, som er det ultimative supervitamin i de kolde måneder.
3 GRUNDE TIL, AT DU SKAL SPISE C-VITAMIN
1. Beskytter kroppen mod stress
C-vitamin er en såkaldt elektrondonor, som er med til at bekæmpe oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress er en kemisk stress, der i modsætning til psykisk og følelsesmæssigt stress udløses af frie radikaler. Når koncentrationen af frie radikaler bliver for stor, kan den være årsag til inflammationer og betændelsestilstande i kroppen. C-vitamin neutraliserer og udskiller de frie radikaler, inden de når at gøre skade.
2. Hjælper dig af med forkølelsen
Får du 200 mg C-vitamin hver dag, reducerer du din sygdomsvarighed med 7,7 procent, hvis uheldet er ude her i de kolde måneder. Og træner du meget, kan du ligefrem halvere din risiko for en forkølelse med over 50 procent ved at få de 200 mg C-vitamin dagligt. Det skyldes, at fysisk aktivitet fører til flere frie radikaler i kroppen, og det er derfor ekstra afgørende at få C-vitamin nok for at holde balancen.
3. Booster din jernoptagelse
Mange kvinder mangler jern. C-vitamin fremmer optagelsen af jern i tarmen og hjælper dermed til at gøre mere jern tilgængeligt i kroppen. En dosis på 20-60 mg C-vitamin om dagen forbedrer jernoptagelsen i tyndtarmen med mellem halvanden og ti gange.
SE OGSÅ: Spis dit immunforsvar i topform med 6 sunde råvarer
FA MAKS. UDBYTTE AF DINE C-VITAMINER
Køb lokalt.
Jo friskere din frugt og grønt er, desto højere vitaminindhold har de. Derfor får du allerflest C-vitaminer, når du køber sæsonens råvarer fra en lokal producent. Lige nu kan du f.eks. gå efter de mange kålvarianter, som grønthandlerne har på hylderne.
• Frys ned.
Når du kan se, at du ikke får spist alt det frugt og grønt, du har fået købt, så skynd dig at fryse det ned. Jo længere det ligger, desto mere vitamin når det at miste. Vær dog opmærksom på, at nedfrysningen ikke fuldt ud kan bevare hverken vitaminer eller mineraler.
• Opbevar køligt.
Vitaminindholdet i frugt og grønt reagerer med lys og luft. Ved højere temperaturer nedbrydes C-vitamin hurtigere. Derfor opbevares de fleste frugter og grønsager bedst i køleskab. Banan, avokado og tomater skal dog helst ikke under 10 grader.
• Frisk og rå.
Spis allerhelst frugt og grønt rå. Så undgår du at smide C-vitamin ud med kogevandet, for kogning kan fjerne op mod 60 procent af C-vitaminindholdet. Skal der noget tilberedning til, er kort kogetid bedre end lang kogetid, og mindre kogevand er bedre end meget kogevand. Bruger du også kogevandet i din ret, får du også vitaminer med derfra. Et godt alternativ er at dampe dine grønsager.
• Spis dem straks.
Snit dine grønsager umiddelbart inden servering. Vitaminindholdet falder nemlig markant blot få timer efter snitning. For at sænke nedbrydningen af C-vitamin kan du presse frisk citronsaft ud over snittet frugt og grønt.
SE OGSÅ: Energi til de vigtigste vintervitaminer
SUPER C-VITAMIN-KILDER
Mange grønsager, bær og frugter har et højt indhold af C-vitamin, og disse er særligt gode. For 100 gram frugt eller grønt får du:
- Rød peberfrugt 191 mg
- Grønkål 169 mg
- Rosenkål 140 mg
- Broccoli 121 mg
- Grøn peberfrugt 104 mg
- Kiwi 93 mg
- Blomkål 77 mg
- Spidskål 66 mg
- Appelsin 61 mg
- Rødkål 60 mg
- Spinat 54 mg
- Citron 49 mg
- Grapefrugt 48 mg
Den anbefalede daglige mængde C-vitamin er 75 mg, men det er ikke farligt at spise større mængder C-vitamin end det anbefalede. Kroppen regulerer selv, hvor meget den absorberer i tyndtarmen. Spiser du store mængder C-vitamin, vil overskuddet blot passere gennem tarmsystemet.
SE OGSÅ: Spis dig til smuk og spændstig hud
SE OGSÅ: Spis dig fuld af sundhed & energi: De 6 bedste powerfoods
SE OGSÅ: 8 sunde sager du med fordel kan spise hver dag