Det sker der i kroppen, når du faster
Mere energi, pænere hud, lavere kolesterol og bedre søvn. Der er mange grunde til at faste, og fastekure i mange forskellige afskygninger er blevet en populær måde, at opnå et sundere liv og øget velvære. Men hvad sker der egentlig i kroppen, når du faster? Hvilken fastekur er for dig – og hvordan kommer du godt i gang?
Der findes et hav af forskellige fastekure, og der kommer løbende flere til. Og selvom det at faste er blevet mere og mere populært og oppe i tiden – særligt de seneste år – så er faste ikke en ny opfindelse.
"I årtusinder har faste været en integrere del af forskellige religioner og en anerkendt vej til at opnår bedre fysisk sundhed og højere spirituel refleksion. Og også ud fra en biologisk synsvinkel er kroppen fortrolig med at faste, idet man i tidligere tider ikke havde adgang til mad hver dag året rundt blandt andet på grund af kulde, tørke, sygdom, krige og andet," fortæller Louise Bruun, der er ernæringsterapeut og forfatter til bogen Sund og slank med 5:2.
Ifølge hende er vores kroppe simpelthen indrettet til at kunne klare sig godt igennem perioder med begrænsede forsyninger, og faktisk trives kroppen overraskende godt med det.
"En lang række vigtige funktioner i kroppen bliver mere effektive, når maden er knap, fordi kroppen ikke skal fordøje store madmængder. Kroppen får ganske enkelt ro til at bringe sig i topform og hente ny føde.
Mange af os har et spisemønster, hvor vi dagen igennem indtager rigtigt mange små måltider, som vi egentligt ikke har behov for. Vi spiser ikke, fordi vi mangler næring, men fordi vi fx plejer at spise på dette tidspunkt, fordi vi keder os, eller fordi vi er nervøse, bekymrede eller rastløse. Når vi spiser større mængder og indtager flere kalorier, end kroppen har brug for, så belaster vi såvel fordøjelsessystemet som den hormonelle balance. Søvnen bliver dårligere, energien falder, og kroppen udvikler over tid ubalancer som følge af belastningen," forklarer Louise Bruun.
Ifølge hende er den unødvendige mad ofte fyldt med sukker, som får blodsukkeret til at stige hurtigt og kraftigt for derefter at falde, og disse udsving får kroppen til at producere stresshormoner, der skader kroppen. Den overflødige mad får os også til at tage på i vægt og påvirker humøret negativt, ligesom overspisning kan føre til, at produktionen af insulin og væksthormon bliver for stor – noget der på sigt kan øge risikoen for diabetes, hjertekarsygdomme og en række kræftsygdomme.
5:2 faste
5:2 er en kur – eller nærmere en livsstil – der kort fortalt går ud på, at du faster let to dage om ugen, mens du de andre fem dage, spiser som du plejer. De to faste dage får du som kvinde 500 kalorier og som mand 600 kalorier. Du kan drikke væske, som du har lyst – bare den er uden kalorier. De to fastedage kan placeres i ugens løb, som det passer dig men må ikke lige i forlængelse af hinanden. De fleste vælger at spise to måltider på fastedagene og helt undgå mellemmåltider. Et måltid morgen eller formiddag og et måltid om aftenen er optimalt for mange. Sørg blot for, at døgnet indeholder en pause mellem måltiderne på 12 timer
16:8 kuren
16:8 kuren, også kaldet 8-timers kuren, er meget simpel at følge: 8 timer i døgnet må du spise lige, hvad du vil, mens du i de resterende sidste 16 timer af døgnet skal faste. Du må dog gerne stadig drikke vand, kaffe eller te. Det er op til dig selv, hvilke otte timer i døgnet du vil faste. Da du kun må spise i otte timer, er det fordelagtigt ikke at spise alt for tidligt på dagen, da det vil betyde, at du skal stoppe med at spise tidligt - drik derfor et stort glas vand eller kaffe/te fra morgenen af.
1:1 kuren
Denne fastetype går ud på, at du faster hver anden dag. Altså faster helt hver anden dag, og til gengæld må spise, hvad du vil på de andre dage. Du må selvfølgelig drikke vand og andet væske uden kalorier på fastedage. Pointen er, at fordøjelsen får en pause, og at du ikke spiser det dobbelte på de dage, hvor du må spise, i forhold til på en almindelig dag uden faste.
Deldagsfaste
Denne betegnelse dækker over forskellige kure, hvor man dagligt faster nogle timer og kun må spise inden for et bestemt tidsrum hver dag. Der findes som nævnt mange udgaver af deldagsfaste, for eksempel 16:8 og 19:5 – også kaldet ”Fast five”, hvor man kun må spise inden for et tidsrum på fem timer dagligt. Du styrer selv, hvornår på dagen, du gør det. Dog skal du som minimum have en periode på 15-16 timer, hvor du intet spiser, før der er tale om faste, og her tæller søvnperioden med.
12-timers faste
En let form for faste er at sikre, at der går mindst 12 timer mellem aftensmad og morgenmad. Afslutter du aftensmad kl. 18.30, skal du altså ikke spise morgenmad før kl. 6.30. Med 12 timers faste spiser du din aftensmad lidt tidligere og undlader aftensnacks. Det giver maven ro og tid til at fordøje aftensmåltidet, hvilket gavner søvnen. Denne metode kræver ikke samme mentale overskud som andre faster.
Fakta om faste
- Det kaldes faste, når man frivilligt afstår fra at spise i en kortere eller længere periode af fx religiøse, medicinske eller sundhedsmæssige grunde.
- Når du faster ændres niveauerne for vækst- og sulthormonerne, og det påvirker cellernes stofskifte. Kroppen vil først og fremmest sørge for at tømme sine sukkerdepoter, og når de er tømt, begynder den at forbrænde fedt (kaldet ketose).
- Flere studier viser, at fx forhøjet blodtryk, diabetes og for højt kolesterol kan bedres med periodisk faste.