Kvinde i en poncho sidder i en park og drikker kaffe og læser

Diabetes er en usynlig sygdom: Sådan passer du på dig selv - også mentalt

Det er ikke kun en fysisk omvæltning at have diabetes, det kan også være en psykisk udfordring. Ida Astrup Jørgensen, pædagogisk psykologisk rådgiver i Diabetesforeningen, råder dig til at søge viden, være åben og ikke mindst venlig mod dig selv for at finde mental styrke i din situation.

Hvorfor kan type 2-diabetes være en psykisk belatning?

"Diabetes er en usynlig sygdom, der kræver daglige overvejelser om mad, motion og medicin. Selvom mennesker med diabetes går til konsultationer hos lægen, står de selv for behandlingen 99 procent af tiden derhjemme. 

Det kan for mange være en krævende opgave at planlægge og udføre egenomsorg i den grad og på de tidspunkter, som diabetes kræver det. Særligt i starten, hvor der er meget at forholde sig til, og hvor sygdommen ofte kræver en vis omlægning af vaner i hverdagen."

Hvordan påvirker sygdommen typisk psykisk?

"Nogle føler, at sygdommen begrænser dem i deres livsførelse, og oplever at de er alene med sygdommen. Vi ved også, at en del kan være bekymrede for at udvikle følgesygdomme, og at flere føler skyld og skam over at have fået sygdommen. Det kan hænge sammen med, at der fortsat hersker en fortælling i samfundet om, at det er personens egen skyld, at de har fået diabetes. 

Det kan være hårdt for mennesker med diabetes at skulle forholde sig til stigmatiserende udsagn fra omverdenen, og det kan hindre nogle i at søge hjælp eller i at være åbne om deres sygdom. Cirka hver fjerde med type 2-diabetes har diabetesstress. 

Det er ikke en diagnose, men betegnelsen for en følelsesmæssig reaktion på de belastninger og bekymringer, man kan have over at skulle tage sig af en sygdommen hver dag."

Hvilke tegn kan vise, at man er nedtrykt?

"Det er generelt vigtigt at være opmærksom på forandringer i humør og energi. Sker der ændringer hen over en periode, der gør, at du ikke længere magter det samme som tidligere, trækker du dig fra sociale sammenhænge og orker du ikke at gøre de ting, du normalt holder af, så er det vigtigt at snakke med din behandler eller andre der er gode at tale med, så du kan få den rette hjælp."

Sådan passer du bedst på dig selv

  • Mind dig selv om, at diabetes er en kompliceret sygdom, der kræver meget af dig. Sig til dig selv, at du gør det så godt, du kan lige nu.
  • Fokuser på processen. Går du i den rigtige retning? Hvis ikke, så overvej, hvad du kan gøre anderledes i fremtiden fremfor at slå dig selv i hovedet med, hvad du synes du ’burde’ have gjort. Det tager tid at lave gode ændringer.
  • Vid at det er helt normalt at opleve negative følelser omkring diabetes. Snak med din læge eller behandler, hvis du oplever at de negative tanker og følelser fylder for meget.
  • Er du bekymret for følgesygdomme, så dæmp din uro ved at dele dine tanker med andre og ved at søge viden om risiko og sandsynlighed. Bekymringer er nemmere at bærer, når de deles med andre og holdes op imod fakta.
  • Vær åben omkring din diabetes i det omfang, der passer til dig, og fortæl dine pårørende, hvordan og hvornår de kan være en støtte dig.
  • Mød andre, der har type 2- diabetes og som kan give dig følgeskab, fællesskab og forståelse.
  • Slip modstanden på din diabetes, og fokuser på det, du kan påvirke.
  • Lad ikke diabetes fylde det hele. Fokuser på livsglæde. Hvad gør dig glad? Fyld livet med gode ting, der giver positive indskud på energikontoen.

Kilde: Ida Astrup Jørgensen