Type 2-diabetes behøver ikke styre dit liv: 5 gode tips fra eksperten
Type 2-diabetes behøver ikke styre dit liv, du kan nemlig gøre rigtig meget, hvis du selv griber roret og drejer i den sunde retning. Med gode kulhydrater, sundt fedt og mere hjemmelavet mad, kommer du langt i rejsen mod et liv i balance med sygdommen.
Bliver du ramt af type 2-diabetes er der en lang række madvarer, som du skal være varsom med, da det kan få dit blodsukker til at stige.
Til gengæld er der også en række madvarer, som kan påvirke kroppen positivt og gøre, at dit blodsukker holder sig så stabilt som muligt, og at du dermed kan leve liv, hvor din type 2-diabetes ikke dominerer for meget.
"Den rette kost kan betyde rigtig meget, hvis du har type 2-diabetes, særligt fordi en sund kost også ofte medfører et vægttab, som er godt for diabetespatienter. 80 procent af dem, der får type 2-diabetes, er overvægtige, så i starten af behandlingen er der meget fokus på kosten, selvom den ikke altid kan stå alene.
Sætter du også fokus på fedt og mængder, vil du også imødekomme forhøjet kolesterol, som mange med type 2-diabetes har problemer med, og som er en selvstændig faktor for forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme," siger Cecilie Sandvad, der er ernæringskonsulent i Diabetesforeningen.
Hvor man tidligere arbejdede med en kostskabelon, der hed tre hovedmåltider og tre mellemmåltider, lyder opfordringen i dag fra Diabetesforeningen, at alle skal spise, når de er sultne, da ingen studier indikerer, at den anden formel skulle være bedre. Og skærper du opmærksomheden mod Diabetesforeningens fem kostråd, kan du spise dig på vej til en hverdag i balance. Cecilie Sandvad guider dig her på vej til en hverdag i balance.
1. Spis færre kulhydrater
Kulhydrater påvirker dit blodsukker i negativ retning, så skær gerne ned på mængderne. Start med at skære ned på de kulhydrater, som der ikke er behov for som slik, kage, chokolade, is og andre produkter med tilsat sukker. Er det ikke tilstrækkeligt, kan det være relevant at kigge på blandt andet kartofler, ris, pasta og brød.
2. Spis gode kulhydrater
Sørg for at dine kulhydrater har et højt indhold af kostfibre, da det giver en mere stabil blodsukkerstigning efter, du har spist. Det får du fra blandt andet fuldkorn og grove grøntsager som kål, broccoli, ærter, gulerødder, porrer og løg.
3. Vælg det sunde fedt
Gå efter det umættede fedt fra plantekilder som olivenolie, mandler, nødder, kerne, rapsolie og fisk modsat det mættede fedt fra fx smør, fløde og fedt kød. Går du efter Nøglehulsmærket, når du handler, er du garanteret et lavt indhold af mættet fedt.
4. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer
Chips, slik, chokolade og sodavand. Færdigpakkede kager, småkager, energibarer og energidrikke. Listen over ultra-forarbejdede fødevarer er lang, men prøv så vidt muligt at gå udenom dem, da de har et højt indhold af E-numre, kalorier samt tilsat sukker, fedt og salt. Studier viser, at den mængde forarbejdede fødevarer, som danskerne indtager, stiger.
5. Spis flere basisfødevarer
Spis mere hjemmelavet mad og friske råvarer, så du ved, hvad du putter i munden. Vi får fx en stor del af vores salt fra brød og pålæg, men hvis du bager dit eget brød, har du bedre styr på mængderne. Det betyder ikke, at alt skal være hjemmelavet, men skærp opmærksomheden på fx ikke at spise for meget take away.