Kvinde snitter grøntsager i sit køkken

Type 2-diabetes behøver ikke styre dit liv: 5 gode tips fra eksperten

Type 2-diabetes behøver ikke styre dit liv, du kan nemlig gøre rigtig meget, hvis du selv griber roret og drejer i den sunde retning. Med gode kulhydrater, sundt fedt og mere hjemmelavet mad, kommer du langt i rejsen mod et liv i balance med sygdommen.

Bliver du ramt af type 2-diabetes er der en lang række madvarer, som du skal være varsom med, da det kan få dit blodsukker til at stige. 

Til gengæld er der også en række madvarer, som kan påvirke kroppen positivt og gøre, at dit blodsukker holder sig så stabilt som muligt, og at du dermed kan leve liv, hvor din type 2-diabetes ikke dominerer for meget.

"Den rette kost kan betyde rigtig meget, hvis du har type 2-diabetes, særligt fordi en sund kost også ofte medfører et vægttab, som er godt for diabetespatienter. 80 procent af dem, der får type 2-diabetes, er overvægtige, så i starten af behandlingen er der meget fokus på kosten, selvom den ikke altid kan stå alene. 

Sætter du også fokus på fedt og mængder, vil du også imødekomme forhøjet kolesterol, som mange med type 2-diabetes har problemer med, og som er en selvstændig faktor for forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme," siger Cecilie Sandvad, der er ernæringskonsulent i Diabetesforeningen.

Hvor man tidligere arbejdede med en kostskabelon, der hed tre hovedmåltider og tre mellemmåltider, lyder opfordringen i dag fra Diabetesforeningen, at alle skal spise, når de er sultne, da ingen studier indikerer, at den anden formel skulle være bedre. Og skærper du opmærksomheden mod Diabetesforeningens fem kostråd, kan du spise dig på vej til en hverdag i balance. Cecilie Sandvad guider dig her på vej til en hverdag i balance.

1. Spis færre kulhydrater

Kulhydrater påvirker dit blodsukker i negativ retning, så skær gerne ned på mængderne. Start med at skære ned på de kulhydrater, som der ikke er behov for som slik, kage, chokolade, is og andre produkter med tilsat sukker. Er det ikke tilstrækkeligt, kan det være relevant at kigge på blandt andet kartofler, ris, pasta og brød.

Hvad er type 2-diabetes?

Ved type 2-diabetes er dit blodsukker forhøjet, fordi kroppen enten ikke kan producere nok insulin, som er et hormon, der hjælper cellerne med at optage de sukkerstoffer, vi får fra den mad, vi spiser, eller fordi den ikke kan udnytte insulinen godt nok. 

Der er endnu ikke et klart billede af, hvem der bliver ramt af type 2-diabetes, men overvægt og fysisk inaktivitet kan spille en rolle, ligesom genetik også spiller ind. Alder har også en betydning, men er ikke altafgørende, da yngre også får sygdommen.

Kilde: Diabetesforeningen

2. Spis gode kulhydrater

Sørg for at dine kulhydrater har et højt indhold af kostfibre, da det giver en mere stabil blodsukkerstigning efter, du har spist. Det får du fra blandt andet fuldkorn og grove grøntsager som kål, broccoli, ærter, gulerødder, porrer og løg.

3. Vælg det sunde fedt

Gå efter det umættede fedt fra plantekilder som olivenolie, mandler, nødder, kerne, rapsolie og fisk modsat det mættede fedt fra fx smør, fløde og fedt kød. Går du efter Nøglehulsmærket, når du handler, er du garanteret et lavt indhold af mættet fedt.

Motion i hverdagen

Fysisk aktivitet er med til at styre blodsukkeret bedre, fordi motion medvirker til, at insulinet virker bedre, og du hurtigere optager sukker i musklerne. Anbefalingen er 30 minutters aktivitet om dagen i forpustet tilstand, men lidt er bedre end ingenting, og der er mange måder, du kan få motionen ind i hverdagen.

  • Stå af bussen et stop før dit mål og gå resten af vejen
  • Tag trappen fremfor elevatoren
  • Lad bilen stå og hop på cyklen
  • Dans hjemme i stuen
  • Gør rent eller lav havearbejde

Kilde: Diabetesforeningen

4. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer

Chips, slik, chokolade og sodavand. Færdigpakkede kager, småkager, energibarer og energidrikke. Listen over ultra-forarbejdede fødevarer er lang, men prøv så vidt muligt at gå udenom dem, da de har et højt indhold af E-numre, kalorier samt tilsat sukker, fedt og salt. Studier viser, at den mængde forarbejdede fødevarer, som danskerne indtager, stiger.

5. Spis flere basisfødevarer

Spis mere hjemmelavet mad og friske råvarer, så du ved, hvad du putter i munden. Vi får fx en stor del af vores salt fra brød og pålæg, men hvis du bager dit eget brød, har du bedre styr på mængderne. Det betyder ikke, at alt skal være hjemmelavet, men skærp opmærksomheden på fx ikke at spise for meget take away.

Symptomer på type 2-diabetes

  • Tørst: Når blodsukkeret stiger, bliver du mere tørstig, fordi det høje sukkerindhold i blodet trækker væske ud af cellerne for at prøve at få blodsukkeret til at falde igen.
  • Tissetrang: Når du drikker meget, tisser du også meget, så du vil kunne mærke en konstant tissetrang.
  • Træthed: Din krop får ikke den energi, den har brug for, når blodsukkeret stiger, og derfor vil du føle dig mere træt.

Kilde: Diabetesforeningen

Fakta om diabetes

  • Hver dag får 86 danskere konstateret type 2-diabetes 
  • 356.000 danskere har i dag diabetes, og det tal vil stige til 467.000 i 2030.
  • 100.000 danskere går rundt med diabetes uden at vide det.
  • Ca. 480.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes.

Kilde: Diabetesforeningen