Kvinde i seng

Døjer du med nattesved? Bliv klogere på, hvordan du undgår de natlige svedeture

De fleste har prøvet at vågne op midt om natten badet i sved, og det er bestemt ikke særlig behageligt – til gengæld er det meget normalt at opleve en gang imellem. Bliv klogere på årsagerne til nattesved – og hvad du kan gøre ved det.

Stort set alle mennesker kender til at svede fx, når det er varmt i vejret, eller hvis man er fysisk aktiv eller dyrker motion. Når kroppen bliver varm og overophedet, producerer svedkirtlerne rundt omkring på hele kroppen væske, der lægger sig på huden og derved er med til at køle kroppen ned. Det er en helt normal reaktion og er vigtig for at regulere temperaturen i kroppen og beskytte den mod overophedning.

Men faktisk kan sved også komme, når man ligger helt stille og sover og gøre, at man pludseligt vågner i løbet af natten.

Hvad er nattesved?

Ved nattesved forstås pludselig og voldsom svedudledning om natten, og det er et symptom på overdreven svedproduktion. Nattesved er temmelig udbredt og kan opstå ind imellem eller sommetider flere nætter i træk. Nattesved rammer både mænd og kvinder og især mennesker mellem 20-65 år. Selvom nattesved kan være meget generende og i visse tilfælde påvirke nattesøvnen, så er det meget normalt og som regel harmløst.

Hvorfor sveder man om natten?

Der kan være mange forskellige årsager til, at du sveder om natten, og i de fleste tilfælde skyldes nattesved noget helt harmløst. Nattesved kan fx skyldes, at du har for meget tøj på, når du sover, at din dyne er for varm, at temperaturen i soveværelset er for høj, eller at din madras er for gammel, så den ikke længere kan transportere sveden væk.

Nogle oplever også nattesved i forbindelse med graviditet eller overgangsalder, ligesom det i visse tilfælde kan skyldes bl.a. for lavt blodsukker eller stofskiftesygdom. I sjældne tilfælde kan det dog være tegn på alvorlige sygdomme. Fx ses nattesved ved nogle former for kræft og skyldes, at der dannes kemiske stoffer i kroppen, som påvirker temperaturen.

Hvornår skal jeg reagere på nattesved?

De fleste oplever indimellem at svede, når de ligger og sover – det er helt normalt. Men har du svedt om natten i flere uger uden oplagt grund, eller er nattesveden ledsaget af andre symptomer, kan det være tegn på, at noget i din krop ikke er, som det burde være. I de tilfælde bør du altid gå til lægen for at finde årsagen til nattesveden.

Selvom det viser sig ikke at være sygdom, der er skyld i svedgenerne, så kan det være godt at tale problemet igennem med lægen. Måske kan I finde en måde at mindske nattesveden på.

Hvad kan du selv gøre for at undgå/minimere nattesved?

Du kan heldigvis selv gøre en del for at undgå eller minimere nattesved. Først og fremmest gælder det om at skabe et godt og behageligt indeklima i dit soveværelse. Sørg for at lufte godt ud inden sengetid, så temperaturen ikke overstiger 18-19 grader. Undgå syntetisk sengetøj, som gør der vanskeligt for kroppen at ånde og sørg for at sove med en dyne, der ikke er for varm.

Vær også opmærksom på, hvad du spiser og drikker inden sengetid. Stærk mad, alkohol og koffein påvirker nemlig kropstemperaturen og øger risikoen for nattesved.

Endelig er det en god ide at bruge lidt tid på at få kroppen og sindet til at slappe af og falde til ro, inden du skal sove. Stress og psykisk uro stimulerer nemlig svedproduktionen og øger risikoen for nattesved.

6 årsager til nattesved

Stress og angst

Nattesved kan skyldes psykisk overbelastning. Hvis du lider af stress, angst eller depression eller i øvrigt er psykisk belastet, sker der en påvirkning af det autonome sympatiske nervesystem. Den pressede sindstilstand øger kroppens produktion af stresshormonerne adrenalin og kortisol, og det påvirker kroppens varmeregulering, så du sveder om natten.

Hormonelle forandringer eller ubalancer

Hormonelle forandringer eller ubalancer kan også være årsag til nattesved, fx i forbindelse med menstruationscyklus eller under graviditet. En af de hyppigste årsager til nattesved hos kvinder i 40-50 års alderen er overgangsalder. Det skyldes, at man bliver mere følsom over for temperatursvingninger, når produktionen af hormonet østrogen falder. Hedeturene kommer hyppigst om natten og kan være ledsaget af uro og hjertebanken.

Hormonsygdomme

Forskellige hormonsygdomme kan også give nattesved. Det gælder bl.a. for højt stofskifte og skyldes, at skjoldbruskkirtlen producerer for meget af visse stofskiftehormoner, der skaber uorden i kroppens indre termostat, så man sveder mere. Typisk vil nattesveden være ledsaget af andre tegn som fx træthed, ringen for ørerne og vægttab.

Medicin

Visse former for medicin kan give nattesved. Det gælder bl.a. antidepressiv medicin, morfin eller penicillin. Tager du panodil eller Ibuprofen mod feber, kan disse præparater også give øget svedtendens.

Hyperhidrose

Nattesvederiet kan skyldes hyperhidrose eller overdreven svedtendens. Det skønnes, at ca. fire pct af befolkningen lider af sygdommen, der er lige så almindelig hos mænd som hos kvinder. Ved hyperhidrose sveder man op til fem gange så meget som gennemsnittet. Tilstanden er ganske ufarlig.

Kræft og andre alvorlige sygdomme

I sjældne tilfælde kan nattesved også skyldes forskellige kroniske tilstande eller alvorlig sygdom. Fx kan man opleve øget svedtendens om natten ved sygdomme som lymfekræft, diabetes og hjertesygdom. Men også en række inflammatoriske sygdomme som fx leddegigt, psoriasisgigt og tarmbetændelse kan give øget nattesved. Hvis nattesveden er langvarig og ledsaget af andre symptomer, bør du kontakte lægen.

Gode råd: Sådan undgår du nattesved

Nattesved kan være meget ubehageligt, men heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at slippe for nattesved.

  • Sørg for, at der er et behageligt indeklima i soveværelset. Luft grundigt ud, inden du lægger dig til at sove og hold temperaturen under stuetemperatur, gerne omkring 18-19 grader
  • Undgå syntetisk sengetøj, der hindrer huden i at ånde. Vælg i stedet sengetøj, der er fremstillet af naturlige materialer som fx hør eller bomuld, da disse materialer er mere åndbare.
  • Sover du med en tyk dyne, kan du overveje at udskifte den med en såkaldt sommerdyne eller et vattæppe. Undgå dyner med syntetisk fyld, der gør det vanskeligt for kroppen at ånde.
  • Undlad at drikke alkohol, kaffe og andre koffeinholdige drikke to til tre timer, inden du skal sove, da det får kropstemperaturen til at stige og stimulerer svedproduktionen
  • Hold igen med stærk og krydret mad lige inden sengetid. Når du spiser chili eller anden stærk mad, snydes hjernen til at tro, at noget gør ondt, og at der er en betændelse på vej. Som forsvar mod den indbildte inflammation sætter hjernen svedkirtlerne i gang med at producere væske, der kan rense ud.
  • Prøv at lave afslappende åndedrætsøvelser inden sengetid og igen, hvis du vågner op og har svedt.

Artiklen er første gang publiceret i oktober 2022 og redigeret og genudgivet i juni 2023.

Fakta om sved

Sved er en væske, som du udskiller gennem de to til fire mio. svedkirtler, som er fordelt over hele kroppen. Sved består blandt andet af vand, salt, urinstof, dermcidin, som er et naturligt antibiotikum, samt forskellige lugtstoffer (kemosignaler). Gennem lugten af sved kan kroppen f.eks. fortælle, om du er bange eller glad.

Da svedkirtlerne er fordelt over hele kroppen, betyder det, at du sveder over alt. Typisk sveder man mere i armhulerne, på hænderne og fødderne, hvilket skyldes, at armhulernes svedkirtler er konstrueret til at udsondre mere sved end andre steder på kroppen. Desuden har vi flere svedkirtler på hænderne og fødderne.

Kilder: Netdoktor.dk, Cancer.dk, Hyperhidrose.dk, Svedfri.dk og Sundhed.dk