Drop BMI: Sådan måler du det "farlige fedt"
BMI-tallet er blevet skubbet af banen af et nyt tal, som fortæller om du har farligt fedt om organerne.
Der er masser af nemme måder at måle sit BMI på, men kan man bruge det tal til noget? Nej. I hvert fald ikke til særligt meget. For eksempel siger det ikke noget om, hvorvidt du er tyndfed.
Det fortæller Morten Zacho, cand.scient. i idræt og projektleder på Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, kan du allerhøjst bruge dit BMI som en indikator på, at din vægt enten er eller ikke er, som den skal være, hvis dit mål er at være sund.
– BMI'et kan give dig et fingerpeg om din sundhedsmæssige tilstand. Ikke mere. For du kan sagtens have et højt BMI og være sund – det kan for eksempel være tilfældet, hvis du har en stor muskelmasse – ligesom du kan have et normalt BMI og være usund, hvis du for eksempel er tyndfed, siger han.
Men hvorfor er man så begyndt at bruge tallet, hvis det alligevel ikke rigtig kan bruges?
– BMI'et er blevet populært, fordi det er supernemt at regne ud. Problemet er bare, at det ikke giver mening at bruge på enkeltindivider, siger han og fortæller, at tallet oprindeligt var tænkt til at blive brugt, når hele befolkninger skulle undersøges, fordi usikkerhederne her vil udligne sig.
Med andre ord: BMI'et kan sige noget om fem millioner menneskers samlede sundhedstilstand, men er for usikkert, når det gælder et enkelt menneske.
Hvad gør du så, hvis du vil vide, om din vægt er sund eller ej?
– Det bedste er at udregne din talje-højde-ratio, fordi man i det tal tager hensyn til det farlige fedt, nemlig det der sidder rundt om organerne. Derfor er talje-højde-målet det tal, der siger mest om din risiko for hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og for tidlig død. I modsætning til BMI'et, der ikke tager hensyn til, om det er det farlige fedt eller det gode fedt, som sidder på hofter, lår og baller, siger Morten Zacho.
Sådan måler du din talje-højde-ratio
1/ Mål dig rundt om taljen (hvilket vil sige ca. to cm over navlehøjde).
2/ Divider dit taljemål i cm med din højde i cm, og så har du din talje-højde-ratio.
3/ Som en tommelfingerregel skal din talje-højde-ratio være under 0,5. Det vil sige, at din talje skal måle under halvdelen af din højde, hvis du skal være i lav risiko for at få diverse livsstilssygdomme.
PS....
... og til dig der alligevel gerne vil vide, hvordan man måler sit BMI (selvom du jo ikke rigtigt kan bruge det til så meget), kommer formlen her: din vægt i kg/(din højde i meter x din højde i meter) = BMI.
LÆS OGSÅ: Så meget skal du bevæge dig for at være sund
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du tømmermænd
LÆS OGSÅ: Mille testede Thomas Rhodes stenalderprogram for en dag