Daisy Løvendahl: Drop det strikse kropsideal

Daisy Løvendahl: Drop det strikse kropsideal

Mange sætter sig konkrete mål for tyndere lår, fladere maver og måske større bryster. Men her er fem vigtige overvejelser, som måske kan anspore dig til også at fokusere på sundhed og velvære i stedet for kun at stirre dig blind på sixpack og hvepsetalje.

1. Hvorfor vil du tabe dig?

Du skal vide hvorfor, du sætter dette på agendaen, for ellers bliver det aldrig dit projekt. Så bliver det endnu noget ”man” skal, fordi man ”burde”, og det rykker ingen vegne.

Så hvorfor vil du tabe dig? Hvis din begrundelse er, at du ikke kan lide dine deller eller store røv, så okay – men lov mig, at du ikke kun fokuserer på det, du ikke kan lide. Måske ændrer det sig ikke, som du vil. Og er det ikke okay? Man kan faktisk være et ganske sundt menneske med både hængebryster og stor numse.

2. Definer sundhed

Vi taler meget om sundhed, men hvad er det egentligt for dig? Find dine svar midt i de tusind bud. Er det en normal BMI? At kunne gå 20 km uden besvær? At drikke grøntsagsjuce hver dag? At kunne løbe en maraton? Være smertefri eller fuld af overskud? Find det, som virkeligt er værdifuldt for dig, og giv det prioritet.

3. Drop målet

Måske er det en ret provokerende tanke, men at have faste, konkrete mål for vægttab, taljemål eller bh-størrelse er sjældent givende. Det gør, at mange, mange mennesker hver dag jagter et ideal, som de ikke kan leve op til, og det skaber hverken motivation eller glæde, men magtesløshed og skam. Så drop målet om at skulle tabe præcis 10 kg, eller at alt andet end balder af stål er en fiasko.

4. Opbyg en sund praksis 

Hvis du er parat til at lægge målene på hylden, så vil jeg invitere dig til i stedet at have en praksis. Ordet kommer fra den græske filosof Aristoteles, der talte om, at man ikke bare skal have viden om det gode liv.

Man skal udleve det. Det er en praksis. Det er at gå lange ture hver anden dag, fordi det hører sig til et godt liv. At stå tidligt op og løbe fordi det er fucking fedt. At lave styrketræning fordi det skaber energi og øger dit fysiske velbefindende. At have en god praksis er en glæde i livet.

5. Mærk din krop

Når du har dyrket motion, spist sundt eller bare rejst dig fra kontorstolen og rullet lidt med nakken, så stop op to minutter. Træk vejret dybt tre gange, og mærk, hvad der sker i din krop.

Hvordan føles det? Vi har opbygget et liv med at køre bil, sidde stille foran computeren og bevæge os meget lidt, som faktisk ikke er særlig rart. Kroppen kan godt lide at blive brugt. Så stop lige op, og mærk hvad der sker, når du bruger den.

6. Vær taknemmelig for det, du kan 

Du kan være vred på dine hoftedeller og synes, de skal gemmes væk, eller du kan være taknemmelig for, at dine hofter virker og kan vrikke til popmusik. Jeg ved godt, det er at overforenkle ting, men det er faktisk så enkelt. Hvad vælger du? Had eller kærlighed? Hvis du vil have det godt med din krop, så vil jeg anbefale dig at dyrke taknemmeligheden. Det andet er en uendelig rutsjetur.

7. Tal kærligt til din krop 

Når du taler til din krop, hvordan lyder din stemme så? Er den fuld af omsorg, forståelse og mildhed? Eller er den bebrejdende, vred og straffende? Så mange taler hårdere til dem selv og med så grimme ord om deres krop, at de aldrig ville udsætte et andet menneske for samme behandling. Du må ikke behandle dig selv hårdere, end du ville enhver anden, min kære.

8. Fokuser på glæden

Det handler faktisk ikke om ”målet”, men om at nyde at bevæge din krop. Motion er potentielt superdejligt. Det kan give mere energi, bedre koncentration og mere lyst til sex. Det er da optur! Fokuser på, at det er skønt at komme ud i vintervejret med løbebukser og se noget natur eller trække stikket en time fra hverdagen og svede i gennem til en yogatime.

Registrer, hvad motion gør ved dig ved at skrive tre linjer, når du har motioneret. Se på dine egne noter, og husk glæden, når du mangler motivation frem for at fokusere på, at du skal opnå dit og dat for at være et lækkert menneske.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Sultekur vs. sund praksis

Der er fint at ville tabe sig. Indimellem må man på vægten og indse, at rødvin, kage og aftener under tæppet er hyggeligt, men også har fysiske konsekvenser. Af den kedelige slags. Men der er en fundamental forskel mellem at gå på kur for at blive mere sund og på at jagte et skønhedsideal, som får alle andre end supermodeller til at føle sig utilstrækkelige. Derfor vil jeg opfordre dig til at droppe idealerne og i stedet opbygge en sund praksis.