Styrk dine mentale muskler

Dyrk motion for din koncentration

Fysisk aktivitet påvirker din koncentration, din hukommelse, kreativiteten, dit humør og evnen til at modstå stress. Se her, hvordan du gør.

Fysisk aktivitet påvirker din koncentration, din hukommelse, kreativiteten, dit humør og evnen til at modstå stress. Det fører til, at du tænker hurtigere og bliver bedre til at mobilisere mentale ressourcer, når du har brug for det. Du får også et ekstra mentalt gear at skifte til, når du har brug for at koncentrere dig, når der er larm omkring dig, og som hjælper dig til at kunne bevare roen, når tingene går stærkt. Meget tyder på, at fysisk aktivitet også påvirker din intelligens. I det hele taget har forskning de seneste 10 til 15 år vist, at træning handler om meget andet end at komme i god form – det er fundamentalt for, at vi fungerer optimalt.

1. Træn så du får pulsen op.

Du får bedst de gavnlige virkninger ved konditionstræning ved høj intensitet. Jo højere puls, jo bedre. Så selv om en gåtur er god for din hjerne, er det endnu bedre at løbe en tur. Styrketræner du, så bliv endelig ved med det, men kombinér med konditionstræning.

2. Når du har fået gjort træningen til en regelmæssig del af dit liv, så bliv ved.

Din krops reaktion på stress bliver nemlig bedre, jo mere du træner. Når du træner vil niveauet af stresshormonet kortisol stige, fordi træningen i sig selv er en form for stress for kroppen. Efter træning behøver kroppen dog ikke længere samme stresspåvirkning, og kortisolniveauet falder og bliver lavere, end før du trænede. Forsætter du med regelmæssig træning vil kortisolniveauet efterhånden stige mindre og mindre under selve aktiviteten og falde mere og mere bagefter, og med tiden vil kortisolniveauet så også stige mindre, når du bliver stresset.

3. Træning vil på lang sigt øge hjernens produktion af proteinet BDNF,

som står for Brain Derived Neurotrophic Factor. Proteinet er vigtigt for en række forskellige funktioner, blandt andet dannelsen af nye hjerneceller, hukommelsen og humøret.

4. Træn i minimum seks uger for at mærke de bedste resultater.

Du vil mærke en positiv følelse allerede efter første træningsgang, men for at få det bedre hele døgnet kræver det, at du træner regelmæssigt over en lang periode, da det tager tid at danne nye hjerneceller, bygge nye blodkar og forstærke forbindelserne mellem hjernens forskellige dele. Hænger du i med træningen, er der til gengæld en virkelig attraktiv gulerod for enden af regnbuen. Går du fra en stillesiddende livsstil til at træne regelmæssigt, kan du i gennemsnit forlænge din levetid med fem år, plus at du blandt andet får mere energi.

5. Sæt træning i kalenderen tre gange om ugen i minimum 45 minutter.

Træningen øger blodtilførslen til hjernen, og når hjernen får mere blod, får den samtidig mere ilt, og jo mere ilt hjernecellerne får, jo mere vokser de. Når du løber, øger du blodtilførslen til hjernen med hele 20 procent.

Mød lægen:

Anders Hansen er læge fra Karolinska Instituttet i Sverige og arbejder som overlæge i psykiatri på Sophiahemmet i Stockholm. Han er forfatter til bogen Hjernestærk.