Se, hvad vinterbadning egentlig gør godt for

Er et koldt styrtebad lige så godt som at vinterbade?

Det er blevet moderne at vinterbade, men kan det egentlig svare sig at hoppe i de iskolde bølger?

Hvis du løber på den rette måde kan du styrke immunforsvaret. På samme måde kan vinterbadning ikke blot give et forfriskende morgengys, så du føler dig godt tilpas hele dagen, men kan formentlig også på sigt styrke dit helbred. Men hvis man nu hader tanken om at "hoppe i havnen", kan man så ikke lige så godt bare slutte af med et koldt styrtebad?

– Nej, mener læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer. For et koldt brusebad er kun cirka 10 grader, og det er ikke nok til virkelig at opnå noget. Det skal være koldere, for ellers går du glip af den korte stresspåvirkning, som giver en væsentlig del af effekten.

Ifølge Jerk W. Langer er det svært at dokumentere med videnskabelig sikkerhed, men man tror nu alligevel, at virkningen er følgende: Ligesom en bestemt type løbetræning, styrker vinterbadning immunforsvaret samt øger fedtforbrændingen og forbedrer funktionen af blodsukker og insulin, hvilket kan forebygge hjerteproblemer og sukkersyge.

– Nogle gigtramte finder, at deres smerter lindres, fordi vandet virker som et koldt omslag.

Forklaringen er, at det kolde dyp udsætter kroppen for en kortvarig og ganske voldsom stress, som sender stoffer ud i hjerne og krop. Blandt andet forsvarsstoffer som adrenalin og binyrebarkhormoner, humørstoffer som serotonin, samt beta-endorfiner, der dæmper smerter og stress.

Når du kommer op af vandet, vender blodet tilbage til hud og muskler og skaber en dejlig varmefølelse i hele kroppen, der holder sig i flere timer, så du har det rart og føler velvære. Vinterbadere taler ligefrem om, at de bliver høje af mødet med det kolde vand. Virkningen af de "glade" hormoner holder cirka to-fire timer i stil med en morgen-løbetur, dertil kommer den psykiske optur, der automatisk følger med at overvinde sin indbyggede modstand over for kulde.

LÆS OGSÅ: Det er hårdt at være spirituel

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har travlt?

LÆS OGSÅ: Så lidt træning om ugen er nok

Hvem skal undgå det kolde bad?

1/ Er du hjertepatient eller har du betydeligt forhøjet blodtryk, bør du ikke uden videre kaste dig ud i vinterbadning, da blodtryk og puls stiger kraftigt, når hjertet prøver at holde kroppen varm. Tal først med lægen.

2/ Lad være med at vinterbade, hvis du er forkølet, har feber, eller føler dig utilpas eller er påvirket af alkohol.

3/ Bad ikke alene. Bliver du i vandet blot få minutter, risikerer du en midlertidig muskellammelse, hvis vandet er meget koldt.