Få 13 tips til et bedre fitnesscenter
2. Husk at shoppe rundt.
Se dig omkring. Både for at tjekke stedet, personalet og de andre kunder – og så selvfølgelig for at se, om du synes pris og kvalitet hænger sammen. Måske passer dit behov til de nye centre, hvor du kan træne en måned for 99 kr., måske har du behov for adgang til mange forskellige centerafdelinger i området, så du kan træne, hvor du har lyst. Måske vil du gerne betale ekstra for den luksus, det er at træne i et mere eksklusivt center, så du ikke skal dele bruser med alle dine kolleger.
Læs også: Sådan får du bugt med bulerne
6. Er der skjulte gebyrer?
Heldigvis er bondefangeri blevet umoderne – også i fitnessbranchen. Så du kan melde dig ind og ud igen uden at tabe en masse penge. De fleste steder kan du også holde feriepause, så du ikke skal betale, når du er på ferie, går til eksamen eller har en motionsskade, hvor du ikke kan udnytte dit medlemskab ordentligt. Men til gengæld koster det mange steder penge, hvis du kommer for sent eller udeblive fra en time. Det kan godt blive dyrt, hvis det koster 50 kr. pr. gang.
7. Er det nemt at få plads på holdene – og at melde fra?
Hvad hjælper det, at der er ti zumba-timer på holdprogrammet, hvis holdene alligevel er fyldt op, så du næsten aldrig kan komme til? Tjek, at der er mulighed for at træne på de tidspunkter, der passer i dit skema, og at det er nemt at melde sig til og fra. F.eks. på nettet eller i form af en applikation til telefonen.
3. Der skal være rent.
Hygiejne er et must. Det kræver ikke fantasi at forestille sig, hvad der kan cirkulere af bakterier i udsugningsanlægget i en drivende våd spinningsal, eller hvor mange svampesporer, der kan være i en yogamåtte. Du kan godt tillade dig at opponere mod flyvende nullermænd og måtter, der lugter af sure tæer, selv om du kun betaler 200 kr. om måneden. Rengøring skal der være råd til.
4. Praktik – vælg et center tæt på din bolig eller dit job.
Du skal helst kunne få træningen til at passe ind i din daglige „rute“ – på vej til arbejde, i frokostpausen eller efter job/studie. Hvis du skal bruge en masse tid på transport, bliver det besværligt at få trænet – og du skal bruge tiden på træning, ikke transport.
5. Der skal være ordentlig service.
Du skal ikke stå i kø en halv time for at blive betjent. Det skal være nemt at tjekke ind og let at få hjælp. Du kan naturligvis ikke bestemme, om personalet skal være glade og smilende – men du kan bestemme, om du gider at træne et sted, hvor de ikke er det.
11. Hvor høj er lækkerhedsfaktoren?
Har du brug for en vis forkælelsesfaktor i dit træningscenter for at holde motivationen oppe, så tag det med i dit valg af motionssted. Et dejligt bad? Gratis shampoo og balsam? Sauna? Spabad? Massage?
13. Hvor nyt er udstyret?
„Cyklen er i stykker“, „bruseren virker ikke“ og „timen er aflyst“. Vær opmærksom på, om udstyret, træningsmaskinerne og håndvægtene ser nye og opdaterede ud, og på om ødelagt udstyr bliver lavet eller er i stykker i ugevis. Påtal det, hvis du opdager, at maskiner står længe uden at kunne blive brugt eller siger mærkelige lyde. Hold også øje med vedligeholdelsen af udstyret – bliver der passet på det, bliver det rengjort i løbet af dagen eller kun én gang dagligt?
9. Udvalget af træningsmuligheder.
Jo flere muligheder, jo mere alsidig bliver din træning.
10. Hvor går dine venner?
Når du kommer ind i en japansk restaurant og ser en gruppe japanere sidde og spise, ved du, at stedet formentlig har et godt køkken. På samme måde er det godt at følge anbefalinger fra andre, når du skal vælge motionscenter eller en privat træner. Ser du én med en veltrænet krop, så spørg, hvad, hvor og med hvem hun/han træner.
12. Passer det til dit budget?
Kedeligt, men nødvendigt. Kig dine netbank-udgifter ud fra sidste år for at se, hvor meget du betalte for at træne, og kig derefter i din kalender for at se, hvor meget du brugte dit medlemskab? Man kan hurtigt blive chokeret, når man opdager, at man i princippet har betalt 100 kr. pr. times træning.
8. Uddannelsen af personalet
Nu skal man jo heldigvis nok være lidt af en sundheds- eller motionsfanatiker for at arbejde i et fitnesscenter. Godt for dig, for det betyder, at dem, der står i receptionen, instruktørerne og holdunderviserne som regel dyrker en masse motion selv og har en god basisviden om kroppen. De fleste har desuden en uddannelse eller et kursus i spinning, fitness, aerobic, step eller dans. Hvis du gerne vil være sikker på, at personalet har en grundig uddannelse, skal du vælge et fysioterapeutisk træningscenter – men husk, at et eksamensbevis ikke altid er ensbetydende med, at instruktøren motiverer dig. Måske skal der hellere en bokseinstruktør til?
Er det ok, at du er nødt til at skræve over nullermænd på dansegulvet, acceptere koldt vand i badet og vakkelvorne spinningcykler, når du træner? Her får du tjeklisten til, hvad du egentlig kan forvente af et fitnesscenter.
Hvad skal dit træningscenter kunne?
Det skal først og fremmest virke, i den betydning at du skal komme dér minimum to-tre gange om ugen hver uge. Dels skal det jo betale sig økonomisk, dels skal der en vis træningsmængde til for at din krop kan blive stærkere og din form bedre.
Vi vil selvfølgelig alle sammen gerne have en instruktør, der kan bare lidt anatomi, og ved, hvilke muskler, der skal trænes for at give kroppen en flot kontur. Og hvordan man gør det sikrest uden at pådrage sig skader. Men der er én ting, der er supervigtig, når vi vælger motionscenter, nemlig motivationsfaktoren. Når du skal vælge center (eller vælge om), så find ud af, hvad der egentlig driver dig ned i centeret, for den vigtigste forudsætning for at få noget ud af dine træningspenge er, at du bruger det.
1. Det skal passe til dine behov.
Der skal selvfølgelig være løbebånd, hvis du kan lide at løbe. Er du til dans, så skal der være masser af dansetimer. Går du meget op i frivægte, så er det dem, du skal se efter. Og allerbedst er det, hvis du finder et center, der har noget af det hele, for så har du de bedste muligheder for at variere din træning. Du kan både danse street, sige „oooom“ og gå til stålet.
Læs også: Få 21 tips til en sund sommer